Алис Купър е един от легендарните образи в рок музиката. Кариерата му се простира през вече 6 десетилетия, а "страшната" му визия е като запазена марка, която го прави разпознаваем за световната публика, заедно с музиката му. Стилът му е комбинация от гаражен рок и хеви метъл, а концертите му, които включват мотиви от хорър филми, електрически столове, змии и дори гилотина го правят бащата на жанра шок рок.

Историята му започва от Детройт, Мичигън, САЩ като Винсънт Деймън Фурние. Роден е на 4 февруари 1948 г. и за разлика от много свои колеги от това време, той преживява щастливо детство. Онова, което го е помрачавало, били здравословните му проблеми, които ги принуждават да се преместят във Финикс, Аризона.

Любовта към музиката се появява, когато вижда дебюта на "The Beatles" по американската телевизия. Те го вдъхновяват и го подтикват да тръгне по тази пътека.

"Сякаш странна революция удари всички ученици. "The Beatles" бяха тези, които породиха желанието у мен да се пробвам и аз в музиката", казва той в книгата си "Golf Monster".

Първият му опит е по време на едно шоу за таланти в гимназията му, където заедно с приятелите си се преструват на членовете от емблематичната ливърпулса четворка, без дори да свирят на инструментите. След като печелят, решават, че все пак няма да е лошо да се научи. В училище групата му е позната под името "The Earwigs", но след като завършват я преименуват на "The Spiders" и започват да свирят в малки клубове из града. През 1966 г. групата записва първия си местен радио хит "Don't Blow Your Mind" и започва редовни пътувания до Лос Анджелис, където решават отново да променят името си на "The Nazz". Оказва се, че името е заето от друга група, така че след още една среща за обсъждане избират името "Alice Cooper". Говори се, че са го решили по време на някакъв паранормален сеанс, а Алис Купър е била вещица, живяла през 13 век, която била изгорена на клада. Певецът споделя, че реалната история въобще не е толкова интересна.

Алис и Шерил

Снимка: Getty Images

"Първото име, което ми дойде на ум беше име на момиче, Алис Купър. До края на вечерта името си остана в главата ми. Представях си малко момиче с близалка в едната ръка и кухненски нож в другата."

Заедно с името и визията им се променя, повлияна от страшните филми по онова време, включвайки грим и черни кожени дрехи. "Alice Cooper" стават още по-известни с необичайното си сценично поведение.

Първите им два албума не са особено успешни, но това не ги спира. През 1971 г. пробиват мейнстрийма с третия си албум "Love it to Death", чието най-известно парче "I'm Eighteen" достига 21-во място в класацията на Billboard. Оттам нататък тръгват нагоре по стълбата на успеха със следващите си албуми "School"s Out" и "Billion Dollar Babies". Турнето последвало "Billion Dollar Babies" е сигурно най-запомнящото се тяхно турне с изобилие от змии, кървави кукли и "обезглавяване" на Винсент на гилотина, което си спечелва любовта на младежите и недоволството на родителите.

"Обичам да ядосвам родителите", казва той с усмивка.

Снимка: Getty Images

През 1974 г. групата се разпада, но Винсент Фурние продължава соло, като приема Алис Купър за свой псевдоним и сценичен образ. Първият му солов албум "Welcome To My Nightmare" пресъздава страшната история от кошмарите на момче на име Стивън. Чрез него успява да експериментира с нови стилове и да повдига различни по-тежки теми като домашното насилие. Последвалото турне е риск, в който той и продуцента му влагат всичките си останали пари, но се увенчава с голям успех. Концертите представляват театрален спектакъл с големи декори, страшни костюми, илюзии и интерактивен филмов екран.

През по-голямата част от кариерата му, алкохолът е негов верен спътник. Обаче Купър не е типичния агресивен или глупав алкохолик, който сме свикнали да виждаме. Бил е кротък, толкова, че дълго време отказвал да приеме, че въобще има проблем.

"Не изглеждаше така все едно има проблем. Ако падаше или беше агресивен много по-бързо щеше да му се обърне внимание", казва съпругата му Шерил Купър пред VH1.

Снимка: Getty Images

Рок изпълнителят е приет в клиника, но не след дълго отново посяга към бутилката. Положението се влошава до толкова, че дори не може да си спомни нещата, които е записвал в началото на 80-те поради "вечна мъгла в съзнанието му". Алкохолът започва да влияе сериозно на изпълненията му и цялостното му здраве, затова отново влиза в болница, но този път успява да се излекува напълно.

"Когато ме изписаха от болницата, се почувствах странно, сякаш никога не съм бил алкохолик и по-важното, така сякаш никога повече няма да бъда такъв", казва той в биографичната си книга.

През следващите три години възстановява семейните си отношения, грижи се за здравето си и отново намира път към християнската вяра. По това време мисълта да се върне на сцената и към своето безскрупулно алтър его го плаши, защото винаги е бил пиян, когато е излизал на сцена.

Все пак се завръща към музиката през 1986 г. с албума "Constrictor". Вече трезвен и с нова енергия, Купър тръгва на първото си турне от години с познатия грим и черни кожени дрехи. Най-запомнящият се концерт от това турне е този в Детройт на Хелоуин, който става тема за обсъждане в рок пресата, която твърди, че показва "насилствените, извратени концертни фантазии на Купър на новото поколение".

Снимка: Getty Images

Краят на 80-те години е много успешен период за него поради нарастващия интерес към хевиметъла. Освен това няма как да не се усети новия му заряд, който предава на публиката на всеки свой концерт. През 1989 г. излиза един от най-успешните албуми в кариерата му - "Trash", в който е включена и най-известната му международно песен "Poison". През 1991 г. на пазара се появява друг известен негов албум - "Hey Stoopid", но за жалост не жъне същия успех като предшественика си поради нарастващата популярност на стила гръндж. Въпреки това 90-те и 2000-ните са също успешен период за него по отношение на музикални проекти и дори епизодични филмови роли като в поредицата "Кошмарите на улица Елм" и "Принцът на мрака". През 2003 г. Алис Купър получава своята звезда на холивудската алея на славата.

След като излиза от болница, излекуван от своята зависимост, той си намира друга - голфа. Спортът е част от лечението му от алкохолизъм през 1983 г. и оттогава се отдава на това да научи всяка подробност и техника на играта. Освен това за него не е изненада, че той и повечето му колеги, които са оцелели след зависимостите си са се насочили към голфа.

"Всеки такъв човек, който познава от Лу Рийд до Боб Дилън и Нийл Йънг играят голф. Това е, защото всички те са били наркомани или алкохолици и мисля, че голфът е толкова зарибяващ, че е като да се дрогираш", обяснява Алис Купър пред contactmusic.com.

Въпреки че рок звездата често се шегува, че е зависим от голфа, съпругата му казва, че е повече от щастлива от тази форма на зависимост.

Въпреки всичко център в живота на Алис Купър винаги е било семейството. Женен е от 40 години, като единствения момент, който наистина е разклатил брака му е бил периода на нарастващата му зависимост към алкохола. Запознава се със съпругата си Шерил на едно от турнетата си, тъй като тя била танцьорка в неговите ужасяващи спектакли.

Алис и Джони Деп

Снимка: Getty Images

Той споделя, че тайната на техния устойчив брак е вярата, която имат един в друг и поддържането на романтиката. Двамата имат три деца: Калико Купър (родена през 1981 г.), която става актриса и певица и участва в концертите на баща си от 2000 г., насам; Даш (роден през 1985 г.), който свири в собствена група, наречена Runaway Phoenix; и най-малката Сонора, родена през 1993 г., която е гримьорка. Алис обича да държи семейството си близо до себе си, затова ги води по турнетата си винаги, когато има възможност.

През 2011 г. Алис Купър и оригиналните членове на едноименната група са приети в Залата на славата на Рокендрола. Певецът не пропуска възможност да влезе в своя шокиращ образ като се появява на сцената с питон върху раменете си и петна от фалшива кръв по бялата си риза.

Година по-късно Алис Купър формира групата "Hollywood Vampires" заедно с актьора Джони Деп и китариста Джо Пери. Името идва от едноименния пиянски клуб за знаменитости, който Купър създава през 70-те. Това е начин групата да почете рок звездите, които напускат света на живите твърде рано.

Снимка: Getty Images

Някога смятан за лошо влияние върху младите, днес Алис Купър ги вдъхновява чрез своята музика и с помощта на своята организация, която помага на младежите да намерят своята цел в живота чрез изкуството в различните му форми.

Алис Купър стига до ада и обратно през този половин век, но не се срамува да покаже тъмната и страшната страна, както на живота, така и на себе си. На 12 юни 2023 "Hollywood Vampires" ще се качат на българска сцена, като това ще бележи третото идване на Краля на шок рока в нашата страна. А дали скоро ще се откаже от сцената и своя дългогодишен образ? Няма такива планове.