"Metallica" отбелязват 30-годишнината от издаването на едноименния им пети студиен албум, по-известен като "Черният албум", с две интересни нови колекции - "The Black Album Remastered" и "The Metallica Blacklist".

Издаден на 12 август 1991 г., с изцяло черна обложка и без заглавие, "The Black Album" не просто затвърждава статуса на Джеймс Хетфийлд и компания като най-известната метъл банда в света, но и ги превръща в една от най-големите групи на всички времена.

"Черният" албум е един от най-успешните и световно признати студийни проекти на траш майсторите. Tой завоюва първо място в класациите на над 10 държави, а в траклиста влизат някои от най-големите класики - "Enter Sandman", "The Unforgiven", "Nothing Else Matters", "Wherever I May Roam" и "Sad But True", с които легендите се издигат до това да са хедлайнъри на концерти на най-големите стадиони в света.

Кърк Хамет, Ларс Улрих, Джеймс Хетфийлд и Робърт Трухильо

Снимка:Getty Images

Тавата остава и без конкуренция най-продаваният албум в историята, надминаващ продажбите на всеки релийз, във всеки жанр за последните 30 години.

Снимка:Getty Images

По случай 30 годишния юбилей от издаването на албума, групата представя нова ремастерирана версия с максимално качество на звука и в няколко формата - двоен винил, стандартно CD, тройно CD и лимитиран делукс сет бокс, 6 DVD-та (вкл. официални видеа, концерти, behind the scenes моменти), фото книга, четири ламинирани пропуски за турнета, три китарни перца, брандирана връзка за бадж, папка с текстовете на песните.

"The Metallica Blacklist" е втората изненада за феновете. Това не е просто трибютен албум, но и най-големият проект, създаван от екипа. Той включва кавъри на техни песни от 53-ма артисти от всякакви жанрове, поколения, култури, континенти.

Сред тях са Майли Сайръс, Елтън Джон, Хуанес, Сам Фендер, Кори Тейлър, Имелда Мей и други. Някои от кавърите са преправени, за да паснат на предпочитания стил на артистите, които ги изпълняват, други остават верни на оригинала, а трети се заиграват с песните дотолкова, че ги пресъздават в изцяло нови версии и форми.

Албумът е създаден с благотворителна цел, като всички приходи от продажбите му ще бъдат разделени между организации, избрани от артистите и фондацията на "Metallica" - "All Within My Hands".