Почти година след първите публикации с обвинения срещу Тил Линдеман негови спътници и хора от близкото му обкръжение вдигат завесата над "системата за кастинг", с която са били набавяни момичета за забавление. Една от тях е руската музикална мениджърка Анна Якина, която в продължение на години е придружавала световни звезди по турнета, работила е и за "Рамщайн".

Пред АРД тя казва, че всеки е могъл да види как вечер след вечер на Линдеман са му били водени млади жени. На нея ѝ се струва непонятно защо всички си мълчат. Според Якина повечето от момичетата са знаели къде отиват, но явно все пак не всички. Тя твърди, че в случая става дума за един вид секта: "Всички вярват на гуруто и следват неговите указания. А според мен това е търговия с женска плът".

В подножието на сцената

Една от жените, която явно е била подбрана за секс парти на Линдеман, живее в Ирландия, разкрива АРД. Социалната служителка Шелби Лин е била верен фен на "Рамщайн" в продължение на години, докато не била "избрана" за сексуална партньорка на фронтмена на "Рамщайн" на концерт във Вилнюс през лятото на 2023 г.

Лин описва нещата с туитове, от които става ясно, че "вербовката" е станала без нейно съгласие. По време на една от паузите в концерта тя била отведена под сцената в помещение, в което трябвало да се срещне с Линдеман. Тя обаче отказала секса с него. По-късно изпитала чувството, че е била поставена под влиянието на наркотици. Но не може да докаже предположенията си, се отбелязва в проверката на фактите, направена от АРД.

Германската обществено-правна медия цитира и позицията на групата, оповестена след отправените обвинения: "По отношение на разпространените в мрежата твърдения за концерта във Вилнюс изключваме да е станало това, за което се твърди".

Системата за секс-кастинг

АРД са разговаряли с двайсетина жени, които очевидно са били "вербувани" за концертите на "Рамщайн" и Линдеман. Като подходът е бил сходен.

Бразилката Моник Т., например, разказва за едно парти след концерт в Ротердам. Там след определено време Линдеман станал напълно необуздан - показал се на вратата и викал: "Доведете жени, доведете повече жени". В крайна сметка се оттеглил гневен, тъй като така и не били доведени.

В очакване на Линдеман

Линдеман очевидно е разчитал на мрежа от доверени лица, които да му осигуряват жени, пише АРД. Сред тях централна роля играела рускинята Альона Макеева. Самата тя и до днес се нарича "кастинг-директорка" и както разкриват разследванията, е била основно лице за контакти с фенките. Анна Якина потвърждава, че ролята на Макеева е била да води момичета на партитата преди и след концертите.

Веднъж Макеева ѝ казала, че трябва да подбере няколко и да ги доведе в хотелската стая на Линдеман, докато той е на сцената, се казва още в разследването на АРД. Момичетата трябвало да чакат Линдеман в пълна тъмнина и когато дойдел, да правят орален секс с него. Дали обаче това е точно така, не може да бъде доказано. Якина подчертава: "Момичетата му бяха сервирани като на тепсия".

Елнара Нуриева, която също била молена от Макеева за съдействие при осигуряването на дами за партито след концерта на групата, споделя пред АРД, че познава жени, които непременно искали да се срещнат с Линдеман. Но имало и такива, които не знаели за какво отиват. "Това е злоупотреба - злоупотреба с истинските чувства на момичетата, поискали да видят своя идол."

Миналата година NDR и "Зюддойче Цайтунг" написаха, че в навечерието на концертите на "Рамщайн" жени е трябвало да изпращат свои снимки или пък вече на място са били снимани или записвани на видео. Една от тях разказва, че ѝ обещали достъп до концерта или до партито само ако проявява интерес към секс с Линдеман. Много от тях са потвърдили показанията си и под клетва.

Как Линдеман е злоупотребявал с жените?

Миналата година две жени съобщиха за евентуални сексуални посегателства покрай концертите. Те заявяват, че не са казали категорично "не" преди секса с Линдеман, нито са оказали активна съпротива, но впоследствие са почувствали станалото като сексуално посегателство. Днес определят ситуацията като злоупотреба с власт, а по отношение на въпросните случаи Линдеман казва, че до секс се е стигнало по взаимно съгласие.

Адвокатът му също твърди в отговор на репортерските въпроси, че сексуалните контакти с фенките винаги са били по взаимно съгласие, според него нито една жена не е била карана да прави нещо против волята си.

Миналото лято берлинската прокуратура започна дело срещу Линдеман и Макеева по подозрения за сексуални издевателства и нарушения на Закона за упойващите вещества, припомня АРД. Два месеца по-късно обаче делото бе прекратено, тъй като никоя от засегнатите жени не пожелала да се яви пред прокуратурата.

Както заключава АРД, и до днес Линдеман успешно отхвърля всички обвинения като това на Шелби Лин, както и упреците на медиите. В средата на май "Рамщайн" отново тръгва на европейско турне, като повечето билети за концертите вече са разпродадени.

Активисти протестират срещу планираните предстоящи концерти на "Рамщайн", 2023 г.

Снимка: Getty Images