Процесът за сексуални престъпления срещу R&B певеца и продуцент R. Kelly в Ню Йорк започна с избор на съдебните заседатели, съобщиха световните информационни агенции.

Музикантът присъстваше в залата. Неговото поведение отдавна се коментира, но той беше оправдан през 2008 г. в съдебен процес за порнография.

Изпълнителят, който е на 54 години, е обвинен за изнудване, сексуална експлоатация на малолетни, отвличане, корупция и принуждаване към принудителна работа в периода от 1994 г. до 2018 г. Той обаче не се признава за виновен.

Според обвинителния акт Робърт Силвестър Кели, както всъщност е истинското му име, е ръководел мрежа, набирала и подготвяла момичета за сексуални отношения с него самия. Той ги е затварял в хотелските им стаи по време на турне, изолирал ги е от близките им. Кои са те все още не се посочва. Обвиненията са за насилване на шест жени.

За процеса ще бъдат избрани 12 съдебни заседатели и шестима заместници. Заседанията ще започнат на 18 август с изслушване на първите свидетели.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

R. Kelly спечели три награди "Грами" през 1998 г. с песента "I Believe I Can Fly". Въпреки процеса от 2008 г. много фенове му останаха верни и кариерата му не пострада. Чак през 2019 г. започнаха нови обвинения след документалната серия "Да оцелееш от R. Kelly" ("Surviving R. Kelly"). Срещу него вече са повдигнати обвинения в три американски щата - Илинойс, Ню Йорк, Минесота.

Макар и имената на жертвите му да не се разкриват в процеса в Ню Йорк, сред тях вероятно е певицата Алия, загинала в автомобилна катастрофа преди 20 години, предава БТА. Робърт Кели е обвинен, че е подкупил длъжностно лице, за да получи фалшиви документи, разрешаващи му да се ожени за нея, когато е била малолетна. Тогава тя е била на 15 години. Бракът им в крайна сметка е анулиран.

През последните две години певецът е в ареста и според адвоката му вече няма финансови средства.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos