Започнаха снимките на нов български документален филм по сценарий на проф. Марин Дамянов, съобщават от НАТФИЗ.

"Майор Томпсън - (не)нужният герой" представя личността на майор Уилям Франк Томпсън - офицер за свръзка между Британската армия и Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА) в България по време на Втората световна война. Ролята му във филма се изпълнява от Калоян Минев, третокурсник в НАТФИЗ.

Образите на ирландската писателка Айрис Мърдок и партизанката Бонка Ешкенази са поверени на Михаела Гончева и Цветослава Петкова, които също се обучават в актьорските специалности на академията.

Специално за първия снимачен ден в Батулия пристигат началникът на политическия отдел в английското посолство Кристофър Кимбър и британският историк, изследовател на живота на майор Томпсън - Саймън Кусев, допълват от НАТФИЗ

Следващият етап от снимачния период е планиран в Оксфорд. Продуцент на филма е доц. Георги Николов.

Проф. д-р Марин Дамянов е дългогодишен преподавател по кинодраматургия в НАТФИЗ. Сценарист е на повече от 15 игрални и документални филма ("Маргарит и Маргарита", "Лейди Зи", "Събирачът на трупове", "Съдилището", "Ботев - в сянката на паметника" и други), включително сериали. Автор е на четири романа, три сборника с разкази и две теоретични студии по кинодраматургия. Носител е на повече от 15 награди за разкази, романи и сценарии, сред които и наградата за най-добър сценарий на фестивала "Златна роза" и на Филмовата академия за филма "Събирач на трупове".