Съдия от Ню Мексико, който разглежда граждански иск, свързан със смъртта на операторката Халина Хъчинс, включващо актьора Алек Болдуин и членове на снимачния екип на филма "Rust" ("Ръжда"), се съгласи да засекрети условията на предложеното споразумение, предаде Асошиейтед прес.

A решението е в полза на сина на убитата операторка.

Съдията се позовава на загриженост за неприкосновеността на личния живот на 10-годишния Андрос Хъчинс, син на Халина Хъчинс.

Актьорът и продуцент Алек Болдуин произведе фаталния изстрел с пистолет, зареден с бойни, вместо с халосни патрони на снимачната площадка на филма "Rust" през октомври 2021 г., ранявайки режисьора Джоел Соуза и операторката Халина Хъчинс, която почина на път към болницата.

Съпругът й Матю Хъчинс заведе дело срещу продуцентите на филма, включително Болдуин, както и членове на снимачния екип, отговарящи за безопасността и доставката на амуниции. Синът им Андрос Хъчинс, който е на 9 години по време на стрелбата, също е посочен като ищец.

Адвокатите на момчето казаха в понеделник, че клаузите за поверителност са от първостепенно значение за защита на личния му живот и за финализиране на споразумението с продуцентите на "Rust".

Най-малко пет други граждански иска, свързани със смъртта на Халина Хъчинс, очакват своето решение. Ищците по тези дела са поискали изслушванията да останат открити.

Съдията обаче се е съгласил, че правото на неприкосновеност на личния живот на момчето е по-важно от задълженията на съда за публично оповестяване и е наредил документите за споразумението и изслушванията за одобрение да бъдат запечатани.

"Това, което определя решението ми, са наистина интересите на малолетното дете. И това е една от най-сериозните причини за засекретяването на дадено дело", каза съдия от Брайън Бидшайд по време на видеоконферентно заседание на Окръжния съд на Санта Фе.

В гражданския иск се твърди, че Алек Болдуин и други членове на екипа са пренебрегнали индустриалните правила за безопасно боравене с оръжия на снимачната площадка. Болдуин и другите ответници по делото оспорват тези обвинения.