В една обичайна година суматохата около "Оскар"-ите вече щеше да е отшумяла, а желаните статуетки да събират прах по лавиците. Изявленията за разнообразието щяха да са направени, а обещанията за повишаването му - тържествено изречени.

Тази година обаче не е като другите. Коронавирусната пандемия беляза наградния сезон, чиято кулминация са отличията на американската киноакадемия, и го направи непредсказуем, но същевременно изпъстрен с куп изненади. Може би най-голямата сред тях е историческата номинация на две дами - Клои Чжао и Емералд Фенъл, в по традиция резервираната за мъже режисьорка категория на "Оскар"-ите, пише БТА.

Чжао и Фенъл тръгват по неутъпкан все още път, по който преди тях са преминали едва пет жени. И така, кои са дамите, получили изключително редкия шанс да "нагазят" в мъжката територия и да се съревновават за режисьорски "Оскар"?

Преди историческото включване на Клои Чжао и Емералд Фенъл през 2021 г., номинации за режисура в периода между 1977 и 2018 г. са получавали Лина Вертмюлер за "Седемте хубавици", Джейн Кемпиън за "Пианото", София Копола за "Изгубени в превода", Катрин Бигълоу за "Войната е опиат" и Грета Гъруиг за "Лейди Бърд".

Наградите "Оскар" се връчват от 1929 г. Трябва да измине близо половин век, за да бъде номинирана за първи път жена в режисьорската категория. Лина Вертмюлер е италианска режисьорка и сценаристка, която попада в мъжката надпревара през 1977 г. с филма си "Седемте хубавици".

Лина Вертмюлер

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вертмюлер се разминава с наградата, която отива при Джон Авилдсън за боксьорската драма "Роки". Четири десетилетия по-късно италианката е удостоена с почетен "Оскар". Когато приема отличието, Лина Вертмюлер заявява, че е време статуетката Оскар да бъде преименувана на Ана. Превеждайки думите на сънародничката си, актрисата Изабела Роселини се обръща към дамите в публиката с призива:

"Жени в залата, моля да извикаме: Искаме Ана, женски Оскар".

Embed from Getty Images

Изабела Роселини и Лина Вертмюлер през 2019 г.

Седемнадесет години след Лина Вертмюлер - през 1994 г., новозеландката Джейн Кемпиън получава номинация за "Оскар" за най-добър режисьор за драмата си "Пианото". В надпреварата Кемпиън губи не от кого да е, а от самия Стивън Спилбърг с неговия "Списъкът на Шиндлер", признат за един от най-великите филми на всички времена. За Джейн Кемпиън остават утешителният "Оскар" за оригинален сценарий и радостта от триумфа на изпълнителките на главната и поддържащата роли в "Пианото" Холи Хънтър и Ана Пакуин.

Embed from Getty Images

режисьорката Джейн Кемпиън

Девет години след Кемпиън - през 2003 г., идва редът на София Копола. Нейната кариера в киното започва още като бебе с появата ѝ в един от най-великите филми на всички времена - "Кръстникът", режисиран от баща ѝ Франсис Форд Копола. София дебютира като режисьор и сценарист с "Обречени да умрат" (1999). Следващият ѝ филм "Изгубени в превода" ѝ носи номинация за режисьорски "Оскар".

Embed from Getty Images

София Копола

Наградата за пореден път е присъдена на мъж - Питър Джаксън за "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля". Третият филм от трилогията "Властелинът на пръстените" на Джаксън печели всичките 11 отличия, за които е номиниран. За София Копола, подобно на Джейн Кемпиън, остава утешителният "Оскар" за оригинален сценарий.

Превъртаме лентата до 82-рите награди на американската киноакадемия, раздадени на 7 март 2010 г., които ще останат в историята с триумфа на Катрин Бигълоу - първата жена, удостоена с режисьорски "Оскар". С мъжкия си филм "Войната е опиат" Бигълоу надделява над съперници от ранга на Куентин Тарантино за "Гадни копилета", Лий Даниълс за "Прешъс", Джеймс Камерън за касоразбивача "Аватар" и Джейсън Райтман за "В небето". Любопитен факт е, че Катрин Бигълоу успява да победи в съревнованието Джеймс Камерън - неин бивш съпруг.

Катрин Бигълоу у Джеймс Камерън

Getty Images/Guliver Photos

Към днешна дата Катрин Бигълоу остава единствената жена с "Оскар" за най-добър режисьор.

Отново трябва да минат години, преди дама да попадне в режисьорската надпревара. През 2018 г. Грета Гъруиг става петата жена с номинация за "мъжкия" "Оскар". Гъруиг, чиято кариера започва като актриса, е номинирана за драмата си за съзряването "Лейди Бърд". Останалите претенденти в категорията са Кристофър Нолан за "Дюнкерк", Джордан Пийл за "Бягай!", Пол Томас Андерсън за "Призрачна нишка" и Гийермо дел Торо, който впоследствие печели отличието с филма си "Формата на водата".

Грета Гъруиг и Ноа Баумбах

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американската киноакадемия миналата година прибави нова глава към дългата си история на пренебрежение към жените зад камера, като "жертвата" ѝ стана именно Грета Гъруиг. Според наблюдателите тя заслужава да бъде включена в съревнованието за следващия си филм "Малки жени". Вместо това изненадваща номинация получава Тод Филипс за "Жокера", оформяйки поредната мъжка надпревара за режисьорски "Оскар", спечелен от Пон Джун-хо за социалната сатира "Паразит".

След като миналата година демонстрира пълно пренебрежение към дамите, тази година - дали за да се реваншира, или спазвайки поетото обещание за повишаване на разнообразието, американската киноакадемия включи в съревнованието за режисура две жени - Клои Чжао и Емералд Фенъл.

Американката от азиатски произход Клои Чжао е първата цветнокожа жена с номинация за режисьорски "Оскар". Чжао беше номинирана по-малко от месец след като получи "Златен глобус" за режисура, ставайки едва втората дама и първата цветнокожа жена с подобен успех.

Клои Чжао

Снимка: АР/БТА

Първият филм, режисиран от 38-годишната Клои Чжао, е "Песните, на които ме научи брат ми". Зад гърба си режисьорката има няколко независими проекта, сред които "Ездачът" и "Земя на номади". Следващият е коренно различен - Чжао застава зад камерата, за да заснеме филма "Вечните" от киновселената на "Марвел".

В настоящия награден сезон, в който да се прогнозира изявен фаворит е истинско предизвикателство, Клои Чжао все пак успя да се открои със своята елегична история "Земя на номади", действието в която се развива на фона на икономически сътресения. В главната роля на "съвременен номад" е носителката на "Оскар" Франсис Макдорманд.

Снимка: АР/БТА

Нискобюджетната продукция, очаровала критиката, получи шест номинации за "Оскар". Рекордните четири от тях са за Клои Чжао - за режисура, адаптиран сценарий, монтаж и като продуцент на номиниран в топ категорията филм.

С четирите си номинации в една и съща година Чжао изпреварва София Копола и Фран Уолш, всяка от които получава по три през 2003 г.

Осемнадесет години след Копола и Уолш с три номинации за "Оскар" в една и съща година е британката Емералд Фенъл. Фенъл ще се съревновава в категориите за режисура, оригинален сценарий и като продуцент на номинирания си за водещата награда филм "Момиче с потенциал".

Снимка: Getty Images

Изминалата година се оказа натоварена за Фенъл. Освен че изпълняваше ролята на Камила Паркър Боулс в хитовата поредица "Короната", британката представи и своя режисьорски дебют "Момиче с потенциал". Във филма главната героиня (в ролята Кери Мълиган) търси уникална форма на отмъщение и справедливост срещу тези, които се възползват от жени.

София Филм Фест

Въпреки че за първи път е режисьор и сценарист на игрален филм, 35-годишната Емералд Фенъл има общо пет номинации за "Оскар" в досегашната си кариера.

Още една актриса се справя успешно в настоящия награден сезон с режисьорския си дебют - Реджина Кинг с "Една нощ в Маями". Кинг имаше шанса да стане първата чернокожа жена с номинация за режисьорски "Оскар" - нещо, което според мнозина заслужаваше, но остана извън надпреварата. В нея Клои Чжао и Емералд Фенъл ще се съревновават с Лий Айзък Чънг за "Минари", Дейвид Финчър за "Манк" и Томас Винтерберг за "Още по едно".

Реджина Кинг

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Предвид развоя на сезона и триумфа на Клои Чжао има вероятност тя да стане втората жена след Катрин Бигълоу, удостоена с режисьорски "Оскар". Дали това ще се случи ще стане ясно на 25 април, когато - доста по-късно от обичайното, ще бъдат раздадени 93-тите награди на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.