Няколко знаменитости дадоха положителнен тест за Covid-19 след церемонията за наградите "Златен глобус", съобщи сайтът на телевизия BBC.

Колин Фарел, Брендън Глийсън, Джейми Лий Къртис и Мишел Пфайфър не присъстваха на събтието, в чиито рамки бяха раздадени статуетките "Изборът на критиците", заради своето заболяване. В изискванията за участие в него - седмица след отличията, присъждани от Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд, попадаше такова за отрицателен тест за новия коронавирус.

"Съжалявам, че пропускам наградите "Изборът на критиците", написа Мишел Пфайфър в Instagram. "Да, сполетя ме Covid".

Звездата от "Батман се завръща" трябваше да връчи наградата за цялостно творчество на Джеф Бриджис, но я замести Джон Гудман.

Джейми Лий Къртис също сподели за болестта си в социалните мрежи. Докато тя си стоеше у дома, колегите ѝ от "Всичко навсякъде наведнъж" получиха пет награди, включително за най-добър филм.

Предпазните мерки като тестване, ваксиниране и изисквания за маски са непоследователни през този награден сезон. За някои присъствени церемонии не се изискват никакви мерки за безопасност, докато за други като "Златен глобус" и наградите "Изборът на критиците" беше необходимо тестване или доказателство за ваксинация, или и двете.

Здравните експерти казват, че не са изненадани от тези проблеми, пред които е изправен елитът на Меката на киното.

"Това не е неочаквано", казва д-р Джон Браунстайн, епидемиолог в Бостънската детска болница. "Има събирания на закрито по време, когато циркулират много вируси, независимо дали става въпрос за настинка или грип, и близост без маски ... и ще има активно предаване на вируси".

Докато страховете от Covid-19 избледняват и мерките за обществена безопасност отслабват, седмичните случаи на заболяване надхвърлят 400 000 от месец и половина в САЩ според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията, предава БТА. Толкова много случаи не е имало от края на септември. Увеличават се и смъртните случаи новия коронавирус в Съединените американски щати. Към 11 януари са регистрирани 3907.