Петиция, с която се настоява компанията "Дисни" да назначи отново на работа режисьора на "Пазители на галактиката" Джеймс Гън няколко дни след уволняването му заради стари туитове, събра над 225 000 подписа.

Въпросните туитове, окачествени като незащитими от "Дисни", са написани между 2008 г. и 2011 г. В тях сценаристът и режисьор се отнася пренебрежително към някои теми, като сексуалното насилие и педофилията. Туитовете били открити от враждебно настроени към Гън представители на десницата и крайната десница.

По примера на Дейв Батиста членове на актьорския състав на сагата на "Марвел" и други знаменитости, сред които актрисата Селма Блеър, подкрепят Гън в Туитър.

"Ако хора кажат глупости, докато работят за кинокомпания, тя има правото да ги уволни, в случай че това предизвика полемика", заяви Чандлър Едуардс, който лансира петицията на сайта change.org - "Тази ситуация обаче е различна, тъй като Гън се пошегувал години преди да започне да работи за "Дисни". Става въпрос за шегички. Те не са забавни, но това не е изказване на мнение. Освен това, ако приложите подобна мярка спрямо Гън, трябва да го направите спрямо всички режисьори, които са се пошегували в даден миг от живота си."

"Много хора, които са проследили кариерата ми, знаят, че в началото й бях донякъде провокатор", поясни 51-годишният режисьор, преди да добави, че впоследствие се променил.