Мрежата направо полудя по снимката на Хари Стайлс на корицата на Vogue, на която той е облечен в рокля на Gucci. И макар той да е първият мъж с рокля на корицата на модната библия, далеч не е първият мъж в рокля или в дамско облекло, който смайва публиката с начина, по който изглежда. Ако древните цивилизации, като Древен Египет, са някакъв индикатор за това, то мъжете там изглеждали ослепително с поли, точно както и жените.

Истината е, че има редица знаменитости, чийто стил винаги е бил обект на коментари и е впечатлявал още преди няколко десетилетия.

Представяме ви част от звездите, които счупиха джендър нормите в модата и за които стилът не е въпрос на полова принадлежност, а на усещане.

Дейвид Бауи

Дейвид Бауи е познат с многобройните си аватари на сцената, които се отличават с уникална и често андрогинна естетика. На концерта си в Лондон през 1973 г. той пее като Зиги Стардъст в къса копринена рокля с азиатски орнаменти. Счита се, че принтът на роклята му е бил вдъхновен от филма на Стенли Кубрик "Портокал с часовников механизъм".

Embed from Getty Images

Дейвид Бауи на концерт в Лондон 1973 г.

Марлене Дитрих

Звездата от киното на 20-те и 30-те години на миналия век редовно е носела костюми, което сега не ни се струва нещо чак толкова странно. Но по онова време панталони жените са носели само, когато плуват и ако са от работническата класа. Дитрих е от онези дами, които помагат на обществото да приеме жените в панталони и да покаже на дамите, че могат да се обличат така и в ежедневието си.

Embed from Getty Images

Марлене Дитрих през 1930 г.

Катрин Хепбърн

Когато говорим за жени в костюми и промяна на стереотипите в женското облекло през 20 век, не можем да не споменем Катрин Хепбърн, която не само уважава и носи костюми, но има афинитет и към мъжките прически, което тотално се разминава със стереотипите по онова време.

Embed from Getty Images

Катрин Хепбърн през 1935 г.

Принс

Музикантът често се обличаше в доста шарени и нестандартни костюми и е познат в това, че е носел обувки на висок ток или с високи платформи. При празнуването на рождения си ден през 1984 г., когато отбелязва и излизането на албума си Purple Rain, Принс впечатлява с доста ексцентричен тоалет на цветя с гол гръб.

Embed from Getty Images

Принс

Кърт Кобейн

Фронтемнът на Nirvana беше открит феминист и понякога сменяше размъкнатите дънки и пуловер или тениска с дамска рокля. Заедно с другите членове на бандата, Кърт понякога излизаше на сцената в женски дрехи, за да покаже, че и така е достатъчно мъжествен. Какво по-рок от това да уважаваш жените?

Embed from Getty Images

Кърт Кобейн през 1991 г.

Елтън Джон

Елтън Джон е икона. Не само модна икона, той е просто неповторим. Човек сигурно може да прекара седмица в дрешника на музиканта, разглеждайки невероятните му костюми и да не му стане скучно и за миг.

Embed from Getty Images

Елтън Джон на концерт през 1984 г.

Lil Nas X

И на мъжете в наши дни не им липсва въображение. Американският рапър направо възобнови каубойската мода през 21 век. Неговите костюми включват разцветки като розово, електриково зелено, синьо, червено, сребърно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нико Торторела

Актьорът Нико Торторела изследва своята джендър идентичност чрез модата. Често може да бъде забелязан на червения килим в рокля или с цветни костюми.

Били Портър

Актьорът Били Портър от няколко години заслепява всички на червения килим на наградите "Оскар" с идейните си и невероятни облекла. В това число и роклята-смокинг, която съчетава елементи от елегантното облекло на мъжете и жените.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ани Ленъкс

Оранжевата къса коса и мъжки костюм на Ани Ленъкс във видеото на "Sweet Dreams" според BBC разбива стереотипа за поп звездите жени през 1987 г.  Нейният необичаен андрогинен имидж е супер странен и неразпознаваем сред съвременниците ѝ. За щастие обаче Ани никога не се отказва от него и през последните години отново залага на този имидж.

Embed from Getty Images

Ани Ленъкс на концерт през 2005 г.

Либерачи

Американският пианист се облича в цветни и пищни костюми, които се превръщат в негова запазена марка, дори преди Елтън Джон да стане известен с подобни облекла.

Embed from Getty Images

Либерачи през 1985 г.

И самият Хари Стайлс

Ако сте пропуснали да видите певеца и актьор в рокля в лилаво, ето го. Няма как да ви разочарова. Все пак неговото име е Стайлс (Styles/Style от англ. - стил).