От Тилда Суинтън и Тимъти Шаламе до Бил Мъри - плеяда от звезди се събират днес на булевард "Кроазет" за прожекцията на "Френският диспечер" на режисьора Уес Андерсън. Руският режисьор Кирил Серебренников е лишен от участие в шоуто заради забрана да напуска родната си, макар че участва в конкурсната програма.

Филмът на 52-годишния американски режисьор, заснет в Ангулем, в югозападната част на Франция, е един от най-дългоочакваните в надпреварата за "Златна палма". Някои от знаменитостите, които участват в продукцията, успяха да дойдат в града, разположен на Лазурния бряг, за прожекцията въпреки ограниченията на пандемията и ще се появят пред камерите и публиката. Организаторите обаче не казват кои са те, за да държат под напрежение почитателите и да създадат събитие на червения килим.

Сред популярните имена, които участват във филма, са също Франсис Макдорманд и Бенисио бел Торо, както и французите Матийо Амалрик и Леа Сейду. Тя обаче едва ли ще се стъпи днес на червения килим, тъй като 36-годишната актриса е дала положителен тест за новия коронавирус преди няколко дни и вероятно няма да бъде на прожекциите и на другите три филма с нейно участие.

Тилда Суинтън

Снимка: Getty Images

Очаква се лентата да бъде хит, особено сред почитателите на творчеството на Уес Андерсън, режисьор с необятна вселена, известен с пристрастеността си към детайла и симетрията.

Прожекцията в 19 часа местно време на продукцията на Андерсън едва ли ще измести тъжният символ от следобеда - отсъствието на руския режисьор Кирил Серебренников, който има забрана да напуска страната си заради присъда. Неговият филм "Петрови в грипа" ("Petrov's flu") е в конкурсната програма и се състезава за "Златна палма".

За втори път след 2018 г., когато филмът "Лято" бе представен в Кан, мястото на Серебренников, смятан за един от най-дръзките представители на своето поколение, ще остане празно.

Бил Мъри

Снимка: Getty Images

"Надявам се, че когато целият свят отново ще може да пътува (след пандемията - бел.ред.), ще мога и аз да се присъединя", каза руският режисьор в неделя пред сп."Variety".

Продукцията му кореспондира с пост-пандемичния свят - действието се развива в град, превзет от епидемия от грип и проследява "дългата алкохолна разходка, на границата между съня и реалността" на двама приятели. "Това е много "руски" филм, с много личен поглед върху страховете", каза режисьорът в интервюто.

Тъй като бил под домашен арест, Серебренников трябвало да координира от жилището си монтажа на "Лято", пише БТА. За "Петрови в грипа" режисьорът прекарвал дните си в съдебна зала в Москва по време на процеса срещу него, който описва като "по Кафка", затова снимал нощем.