Владимир Путин губи подкрепа от редица свои известни приятели заради инвазията на Русия в Украйна, която продължава вече шести ден. Актьорите Жерар Депардийо и Стивън Сигал призоваха за прекратяване на боевете, а драматургът Емир Кустурица отказа поста на главен режисьор на Централния академичен театър на руската армия.

Френският актьор Жерар Депардийо, който е близък на президента Владимир Путин, призова за край на военните действия в Украйна и за преговори, в телефонен разговор с АФП.

"Русия и Украйна винаги са били братски страни. Аз съм против тази братоубийствена война. Казвам: "Спрете оръжията и преговаряйте!", заяви той.

73-годишната кинозвезда отправи призива си, докато руската армия продължава да прави опити да установи контрол над Киев и бомбардира Харков - втория по големина град в Украйна, който не е далече от границата с Русия.

Жерар Депардийо

Снимка: AP/БТА

Сегашните му осъждащи руската инвазия думи са в рязък контраст със защитата му към руския президент през миналата седмица, когато според France 24 той се е появил по телевизията, заявявайки: "Оставете Путин на мира!" 

Жерар има френско и руско гражданство. През 2013 г. той получи руски паспорт заради несъгласие с данъчната политика във Франция, припомня БТА. Оттогава артистът непрекъснато хвалеше новата си родина, наричайки я "велика демокрация" и възхваляваше Владимир Путин, като веднъж дори го сравни с папа Йоан-Павел Втори.

Преди ден друг популярен приятел на Путин от Запада - Стивън Сигал, призова за мир и сподели мислите си за конфликта.

Говорейки пред Fox News Digital, 69-годишният актьор каза, че гледа на Русия и Украйна "като едно семейство".

"Повечето от нас имат близки и на двете места", каза той. "Гледам на тези страни като на едно семейство и наистина вярвам, че това е външен субект, който харчи огромни суми пари за пропаганда, за да ги провокира да враждуват една с друга".

Стивън Сегал

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Моите молитви са да стигнат до положително, мирно решение, в което можем да живеем и да процъфтяваме заедно в мир", допълни екшън звездата.

На Сегал, известен със симпатиите си към Кремъл и Путин, му е забранено да пътува до Украйна от 2017 г.

Той е специален пратеник на Външно министерство в Москва по руско-американските хуманитарни връзки, който през последните години живее в столицата на федерацията. Вероятно заради това наскоро някои медии писаха, че той се е присъединил към руските военни, нахлуващи в Украна, но по-късно стана ясно, че това не вярно.

Нещо повече, сега Стивън изрази желанието си двете воюващи държави да стигнат до положително, мирно разрешаване на конфликта си.

Междувременно сръбският режисьор и драматург Емир Кустурица беше обявен за нов шеф на руския театър на армията точно преди началото на военните действия.

Емир Кустурица

Снимка: Getty Images

Въпреки това, руските медии предават, че преди часове той е дал изявление, в което е отрекъл назначаването, потвърждавайки, че планира да режисира само три пиеси.

"Когато Сергей Шойгу (министърът на отбраната на Руската федерация) ми каза, че театърът трябва да бъде издигнат, аз се съгласих да се опитам да помогна да върнем старата му слава, дори да я увеличим. Никога не съм правил нищо в Русия, затова исках да изразя чувствата си страната", заявил Кустурица.

Не само чуждестранните звезди обаче се изказаха против сраженията. Преди няколко дни един от най-обичаните руски изпълнители Сергей Лазарев, представил родината си на песенния конкурс "Евровизия", написа емоционален пост в Иснтаграм, харесан от почти 190 хиляди души.

"Преди седмица седмица 7-годишният ми син се събуди през нощта, облян в сълзи! Когато го попитах какво се случва, той отговори: "Татко, страх ме е от войната". Казах му: "Слънчице, не се притеснявай, успокой се, няма да има война"! Но грешах, защото ден по-късно тя започна. Какво правиш?

Сергей Лазарев

Снимка: Getty Images

Сега аз съм този, който плаче като дете, защото два свята мерят сили и оръжия! По дяволите, животът е ЕДИН и минава бързо! Колко години никой няма да може да диша спокойно, планирайки поне утрешния ден, защото политиците имат други планове? Моля, всички да спрете! Заедно! Кажете СТОП! Седнете на масата за преговори!

Оставете хората да живеят! Никой не подкрепя войната! Искам децата ми да живеят в мирно време! Искам да живея и да творя В МИРНО ВРЕМЕ! НЕ ВЪВ ВОЙНА!", гласят думите му в социалната мрежа.