"Работих с "Уолт Дисни" в продължение на 40 г. и ги избрах за пазители на "Междузвездни войни" заради огромното ми уважение към компанията и лидерските качества на Боб Айгър", заяви Лукас в изявление, предаде Би Би Си.

По думите на режисьора компанията е извършила огромна работа по запазване на духа на поредицата и нейната по-нататъшна разработка, а търговският успех на седмия епизод на "Междузвездни войни" просто "поразява въображението", пише БТА.

Създателят на космическата сага "Междузвездни войни" Джордж Лукас поднесе извинения заради думите си в интервюто за известния американски тв водещ Чарли Роуз. В него Лукас сподели, че е разочарован от седмия епизод на поредицата. Той добави още, че режисьорът Джей Джей Ейбрамс е заснел ретро филм, а самият той винаги се е стремил да направи нов, който да не прилича на предишните.

"При мен те бяха различни - различни планети, космически кораби и т.н",  коментира Джордж Лукас. Той характеризира компанията "Уолт Дисни" като "бели робовладелци".

"Всичките ми филми са като деца. Много ги обичам. Продадох ги, а с тях постъпиха като с роби: взеха и...", заяви още в интервюто пред Роуз, без да завърши фразата.

Режисьорът отбеляза, че компанията не е била заинтересована той да продължи работата над филмовата поредица.

Джордж Лукас продаде компанията си "Лукасфилм" през 2012 година за 4,06 милиарда долара. Така една от най-легендарните поредици в историята на киното - "Междузвездни войни", стана собственост на "Уолт Дисни къмпани".

Седмият епизод на космическата сага "Междузвездни войни: Силата се пробужда" излезе на 17-18 декември и вече е донесъл приходи от продажбата на билети в размер на повече от 1,2 млрд. долара, попадайки в десетката на най-касовите филми на всички времена само две седмици след появата си на екран.

"Междузвездни войни: Силата се пробужда" получи предимно положителни отзиви от критиците, макар някои да упрекнаха сценаристите и режисьора, че сюжетът на седмия епизод много прилича на първия филм от поредицата "Междузвездни войни: Нова надежда" от 1977 година.