Учени от Института "Фред Хъчинсън" - за изследвания върху рака, са установили, че ограничаването на калориите забавя процесите на стареене.

Придържането към здравословен режим на хранене понижава рискът от сериозни заболявания като диабет, рак, деменция и болести на сърцето.

Авторите на проучването обясняват, че ограниченият прием на калории отлага разрушаването на важни телесни клетки. По този начин се противодейства на лошите ефекти на стареенето и човек запазва по-дълго добрите си форма и здраве. Предишни проучвания са показали, че ако хранителният прием се намали с 40 процента, продължителността на живота може да се увеличи с между 20 и 30 процента.

Призивът на експертите е хората да се откажат от мазните храни, преработеното месо, безалкохолните напитки, десертите и белия хляб, и вместо това да наблягат на крехко месо, пълнозърнест хляб, кисело мляко и зеленчуци.

Настоящото проучване е насочено към митохондриите, наричани енергийни централи на клетките, пишат от БТА. В ранните етапи на стареенето те започват да деградират. Специалистите са открили, че това се дължи на промени в мембраната, или вакуола, която губи киселинността си. Ограниченият прием на калории помага за поддържането на висока киселинност.

"Тези изследвания ясно показват, че ограничаването на калориите оказва мощен защитен ефект срещу болестите, свързани с процеса на стареене. Ако човешкото сърце остарява по-бавно, продължителността на живота ще бъде по-голяма", пишат авторите на настоящото проучване.

Изследователите не препоръчват специфичен нискокалоричен хранителен режим. Придържането към хранене в стил средиземноморска диета в продължение на шест години обаче поддържа дневния енергиен прием в рамките на 1400 и 2000 калории. За сравнение - типичният западен начин на хранене е свързан с приемането на между 2000 и 3000 калории на ден.