Преди 10 години на 16 май ни напусна един от безспорно най-великите рок музиканти на всички времена - Роналд Джеймс Падавона, познат като Рони Джеймс Дио.

Вижте снимки на Дио >>

Най-хубавото, което можем да направим в ден като този, е да си спомним за него с поне 10 от най-яките парчета в изпълнение на големия рок идол.

Killing The Dragon

Първото парче от едноименния албум от 2002 г., което носи настроението на музиката на Maiden. Но какво би бил фантазният свят на Дио без дракона...

Evil on Queen Street'

Парче от албума "Lock Up the Wolves" (1990). Това може и да не е най-любимата песен на феновете на Дио, но в нея той определено показва една своя по-различна страна от гледна точка на пеенето, а именно - малко "мръсен блус".

Rock 'n' Roll Children

От албума "Sacred Heart" (1985). Това парче показва една от най-големите заслуги на Дио - да превърне нещо посредствено в него магическо.

Evil Eyes

От албума "The Last in Line" (1984). Парчето има убийствено темпо, следвайки друга яка песен на Дио "One Night In The City" от същия албум.

All the Fools Sailed Away

От албума "Dream Evil" (1987). Това е едно епично парче, което носи много от духа на рок баладите на 70-те години на миналия век.

We Rock

От албума "The Last in Line" (1984). Парчето остава малко на въображението. На практика то е ода за участията на бандата всяка вечер и доволното изражение на техните лица, виждайки радостта на феновете. Много концерти на Дио са били закривани с това парче.

Rainbow in the Dark

От албума "Holy Diver" (1983). Когато става дума за нещо, свързано с "Rainbow", оставете го на Дио!

The Last in Line

От албума "The Last in Line" (1984), който вече споменахме тук няколко пъти, просто защото е адски добър. Това е песен,от която всеки може да почувства част - нещо друго, заради което високо ценят Рони Джеймс Дио в света на рока.

Don't Talk to Strangers

От албума "Holy Diver" (1983). Това е един от най-ценните съвети, дадени чрез такова яко парче, в който всички трябва да се вслушваме. И определено, когато се спомене името на Дио, това е една от песните, която веднага свързваме в него.

Holy Diver

От същия албум "Holy Diver" (1983). Това е без съмнение парчето, което просто не може да бъде изпълнено от друг, освен от Дио и определено е една от най-харесваните рок песни на всички времена.

Знаем, че вече стигнахме до номер едно с песните на Дио, но не можем да пропуснем и въздействащото му изпълнение с китариста Ингви Малмстийн и мой личен фаворит, а именно на песента "Dream On" (парче на други велики рокаджии - Aerosmith).