"Suspiciuous Minds" е любимата ми песен на Краля на рокендрола. В нея има от всичко по много - музика, цяла палитра от емоция, много чувства, заряд и не на последно място пънкария. Обичам да я слушам на макс. Обичам да гледам и живото изпълнение от 1970 г. в Лас Вегас, където Краля на рокендрола сякаш оставя част от себе си на сцената.

Вижте снимки на Краля >>

Концертът е приблизително 7 години преди смъртта да го застигне на 42 г. И понеже става дума за 42, а това според Дъглас Адамс, автора на "Пътеводител на галактическия стопаджия", е Отговорът на Живота, Вселената и Всичко останало, явно Краля просто е намерил своя отговор и то не кога да е, а точно преди 42 години.

Преди дни ви представихме едно интервю на големия режисьор Куентин Тарантино, който казва, че не харесва биографичните филми.

"Дори и на най-интересния човек да разкажеш живота от край до край, това ще бъде един скучен филм. Ако направиш това, трябва и да напишеш комедийна книга за живота му. Например, ако правиш филм за Елвис Пресли, не правиш филм за целия му живот. Направи филм за един негов ден. Направи филм за деня, в който Елвис влиза в Sun Records. Направи филм за целия ден преди това. И филмът да свършва в момента, в който той влиза през тази врата. Това е филм."

В този ред на мисли, коя съм съм аз, че да споря с Тарантино, но трябва да призная, че харесвам филмовите разкази за самоунищожението на Джим Морисън и на Сид Вишъс, също станали жертва на наркотиците. Тъй като обаче не правим кино, а разказваме истории, ще хвърлим един бърз поглед върху детайлите около смъртта на Краля, както препоръчва Тарантино.

Кралят на рокендрола умира на 16 август 1977 г. в дома си в Грейсленд, вероятно от свръхдоза. Може и да звучи иронично, но Елвис Пресли се опитва да страни от дрогата, докато не влиза в армията. В края на 50-те той се запознава с амфетамините. Възприема ги като лекарство, което му се струва по-приемливо от уличните дроги.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Впоследствие развива подобно отношение и към редица други лекарства, отпускани с рецепта, която успява да получи от личния си лекар Гоерге Никопулос. Д-р Ник снабдява Краля с коктейл от амфетамини, абсолютно легално, като му издава рецепти. По това време в Америка това не е никакво изключение.

По думите на лекаря проблемът е, че Елвис не вижда нищо неправилно в това. А това, че не взима наркотиците от улични дилъри, а ги получава по лекарско предписание, го кара да не се чувства наркоман.

Колкото повече навлиза обаче в бездната на атидепресантите, толкова повече се проявяват поведенчески проблеми и странностти. Елвис започва да колекционира оръжия. През 1970 г. той успява по някакъв начин да си проправи път до Белия дом и да се срещне с Ричард Никсън. Тогава Пресли обяснява на президента, че иска да помогне на страната да се предпази от влиянието на хипитата, както и в борбата срещу нелегалната дрога. Никсън, объркан от целия разговор, се съгласява, че наркотиците са нещо лошо, и любезно се освобождава от присъствието на звездата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 1972 г. бракът на Пресли се разпада след низ от изневери и от двете страни. През следваща година той два пъти преживява свръхдоза, като единия път дори изпада за кратко в кома. До 1976 г., едва 40-годишен, той е с наднормено тегло, страда от глаукома и синдром на раздразненото черво заради злоупотребата с наркотици.

Проваля почти всяко свое участие и излизанията му на сцената са катастрофални. Един от китаристите му си спомня:

"Очевидно беше друсан. По всичко личеше, че нищо с тялото му не беше наред. Пееше толкова лошо, че от текстовете на песните нищо не се разбираше... Спомням си, че плачеше. Не можеше да премине дори през интрото."

Embed from Getty Images

На 16 август 1977 г. тогавашната му годеница Джинджър Олдън го намира на пода в банята в къщата им в Грейсленд, Мемфис. Той е неконтактен.

Отведен е в близката болница, където лекарите полагат усилия да го реанимират, но безуспешно. В 15:30 часа местно време Кралят на рокендрола е обявен за мъртъв.

Какво точно е причинило смъртта на Елвис Пресли, остава загадка. В официалните документи е вписано сърдечна аритмия. Установено е, че в кръвта му има сериозни количества наркотици - амфетамини, барбитурати и опиати.

Embed from Getty Images

За Краля е много лесно да предозира. Дългогодишната злоупотреба с наркотици уврежда сериозно здравето му и уголемява сърцето. Най-вероятното обяснение е, че комбинацията от лекарства в тялото му, му е докарала инфаркт.

Личният му лекар - д-р Ник, е подведен под съдебна отговорност за смъртта на Елвис. Самият той нееднократно получава смъртни заплахи. През 1981 г. окончателно е оправдан.

Феновете трудно приемат, че Краля на рокендрола е мъртъв. Идеята, че Елвис все още е жив и се крие, се превръща в градска легенда.

Теориите на конспирацията твърдят, че е бил информатор на ФБР под прикритие и работил за мафията. След което се налага да инсценира смъртта си, за да влезе в програма за защита на свидетелите.

Каквото и да се е случило, факт е, че едно от най-големите имена в съвременната история на музиката, изчезва завинаги, а добрата новина е, че все още имаме песните му.