Нека си признаем - не всеки път тренировката ни е най-добрата, на която сме способни. Но често в живота се случва така, че не всичко е възможно да е перфектно всеки път. Що се отнася до тренировките, причините да не можеш да ги изпълняваш всеки път по възможно най-добрия начин вероятно са много по-прости, отколкото подозираш.

Ето 6 съвета, с чиято помощ да подобриш представянето си в залата, а и да елиминираш факторите, които ти пречат да си максимално полезен за себе си:

Храни се добре, пий вода и си почивай

Всичко, което си направил във времето между последната ти тренировка и тази, която предстои сега, е от значение за представянето ти. Храната, която си приемал, почивката, която си си осигурил, течностите, които си изпил - всичко това ще повлияе на следващата ти тренировка. Факторите за лошо представяне са много: недоспиване, разклатено здравословно състояние, пропускане на хранения, липса на достатъчно течности (или приемане на прекалено много неподходящи течности) и т.н. Ако искаш да отстраниш гореизброените пречки, трябва да направиш така, че храната, хидратирането и почивката ти да са пълноценни.

Поставяй си специфични цели

Ако просто си щъкаш из фитнеса и нямаш някаква цел, ще е доста трудно да постигнеш качествена тренировка. Как може да тренираш здраво, ако не знаеш защо го правиш? Успехът изисква много повече от това просто да си кажеш, че трябва да ходиш на фитнес.

Следващия път, когато дойде време да тръгнеш към залата, отдели няколко минути и помисли добре какво точно искаш да постигнеш с твоите тренировки. Искаш да покачиш маса? Добре. Колко искаш да качиш, какъв е крайният ти срок? Или пък не си доволен от размера на ръцете и краката си? Колко по-големи искаш да станат?

Идеята е да имаш ясна цел за всяка една тренировка, за да имаш към какво да се стремиш. Когато имаш посока, ще усещаш много повече стимул да я следваш.

Насочи се към предтренировъчни продукти

Ако те мързи да тренираш (а това е доста често срещано оправдание), пробвай да си дадеш малко тонус. Често за енергиен стимул се пие кафе преди тренировка. Но сега вече има все повече качествени предтренировъчни продукти, които не просто дават енергия, но ти помагат да се концентрираш и да раздвижиш мускулите.

Тренирай с някого

Изобщо не е лесно да си винаги мотивиран и да даваш 100% усилия във всяка тренировка. Всички знаем колко е лесно да скатаваш и да си измисляш какви ли не извинения, само и само да сложиш по-малко тежести, да направиш по-малко повторения и т.н.

Но ако успееш да си намериш партньор за тренировките или още по-добре - партньор, с когото можеш да се конкурираш, ще имаш много по-голям стимул за редовни и качествени тренировки. Може би гордостта и егото ти няма да ти позволят да се провалиш пред този човек? Когато някой те гледа, е много по-неприятно да се откажеш.

Купи си нови дрехи за тренировка

Изобщо не се шегуваме. Мисленето ни е различно, когато се видим в прокъсана тениска и раздърпани шорти и когато се облечем за специална вечер. Същото важи и за екипа за тренировки. Вземи си няколко нови тениски, панталонки, маратонки. На някого може и да му се стори смешно, но е факт, че смяната на "гардероба" действа положително на самочувствието, а оттам - на представянето в залата.

Избери правилната музика

Музиката е супер мощен стимулатор на човешкото настроение. Една песен може да те развесели, да те натъжи, да те ядоса или да те накара да се раздвижиш. А може и да те накара да тренираш.

В повечето фитнеси звучат най-комерсиалните парчета, които не са в състояние да впечатлят дори тийнейджър, застанал пред огледалото. Затова си подбери онези песни, които карат кръвта ти да кипи и си направи твоя музикална листа за фитнеса.

Източник: bodybuilding.com