Коледа наближава, а много хора все още се чудят какво да купят като подарък на близките и приятелите си. Книга като подарък може да бъде доста добър вариант поради седем причини.

1. Kогато подарявате на някого книга, все едно му подарявате пътуване до различни краища на света или дори до паралелни вселени. Освен това му давате възможност за среща с невероятни персонажи, изживяващи още по-невероятни истории. Понякога чрез книгата човек има възможност и да се впусне в опасни приключения. И всичко това като си остане у дома, удобно седнал на фотьойла с котката си в скута.

2. Книгата се смята за много личен подарък. Чрез нея човекът, който я подарява, иска да каже на онзи, на когото я подарява:

"Това ми харесва и искам да го споделя с теб".

Когато пък подаръкът е книга, за която този, който я получава, е разказвал на подаряващия, това показва способност да се вслушваш в другите.

3. Подарявайки книга, човек демонстрира и интелектуално ниво, защото чете. Ако пък подари книга, за която всички говорят, това показва колко готин е, защото е в крак с тенденциите.

4. Не бива да се забравя, че книгите не струват скъпо в сравнение с пръстен или електроуред.

5. Подарявайки книга, вие "подарявате" на другия любов към културата. Американско изследване показа, че хората, които четат за удоволствие, са по-склонни от другите да посещават музеи или концерти.

6. Подарената книга говори, че сте загрижен за здравето на другия, пишат от БТА. Много изследвания установиха, че четенето е от полза за здравето. То стимулира паметта и намалява стреса, а има също и положителен ефект върху съня.

7. Ако не друго, книгата, получена като подарък, може да послужи като добро средство за самоотбрана, в случай че човек си има вземане-даване с агресивни или досадни хора.