Анди Гарсия, или както у нас го познават - двойникът на Димитър Бербатов, е един от най-ярките актьори в Холивуд. Е, Анди е мааалко по-възрастен от българския футболист, с когото го оприличават и днес той навършва 65 години.

Вижте снимки на Анди Гарсия >>

Гарсия очарова публиката не само с безупречната си визия, но и с характерна актьорска игра, която те приковава пред екрана, независимо дали става дума за драма, екшън, трилър, или комедия.

Ако повдигнем леко завесата зад безупречната кариера на Анди, ще открием много повече от обичайния път на актьора.

Цялото му име е Андрес Артуро Гарсия Менендес. Роден в столицата на Куба - Хавана, в семейството на адвокат. Анди е имал недоразвит сиамски  близнак, който е отстранен с операция след раждането - и до днес актьорът носи белег върху рамото си.

Семейството на Гарсия емигрира в Маями през 1961 г., когато Фидел Кастро идва на власт в Куба. Първите им години в Америка са доста трудни, но родителите на Анди успяват да развият успешен бизнес с парфюмерийна компания, от която печелят близо милион долара.

Когато е в гимназията, Анди е многообещаващ спортист, особено харесван и популярен сред съучениците си. Бил е много добър баскетболист, мечтаел е за кариера в бейзбола. Но се разболява от мононуклеоза и хепатит, което възпрепятства развитието му в спорта. И точно по това време той решава, че трябва да обърне повече внимание на актьорството. Започва обучението си във Florida International University, но се посвещава на киното, след като се снима във филма ""Hill Street Blues" през 1981 г.

Embed from Getty Images

Първият филм, в който Анди Гарсия прави истинския си пробив, е "8 милиона начина да умреш" от 1986 г. Следват успешни роли в "Недосегаемите", "Черен дъжд", "Вътрешни разследвания" и други.

Embed from Getty Images

Една от най-впечатляващите му роли е тази на Винсент Манчини в "Кръстникът 3", където успява блестящо да влезе в образа на жадния за власт племенник на дон Корлеоне и съвсем заслужено получава номинация за "Оскар".

Анди Гарсия и Ал Пачино в "Кръстникът 3"

Стопкадър: Кръстникът 3

Той участва и във всички продължения на филма "Бандата на Оушън" - "Ocean"s Eleven", "Ocean"s Twelve" и "Ocean"s Thirteen", които бележат страхотен успех в бокс офиса. Друг емблематичен филм с участието на Анди Гарсия е "Когато един мъж обича една жена", в който си партнира с Мег Райън.

Джордж Клуни, Мат Деймън и Анди Гарсия на премиерата на "Ocean's Eleven"

Снимка: Getty Images

Актьорът успява да изпъкне на екрана дори в компанията на имена като Майкъл Дъглас, Ричард Гиър, Шон Конъри, Кевин Костнър, Ал Пачино.

Ал Пачино и Анди Гарсия

Снимка: Getty Images

Вече достигнал статута на звезда в Холивуд, Гарсия продължава да се чувства откъснат от родината и кубинската култура. Неслучайно първият му опит в кинорежисурата е документалната лента "Качао. Няма вече друг такъв ритъм" (1993), посветена на кубинския музикант Качао Лопес, създател на мамбото. Превъплъщава се с успех и в образа на големия кубински джазов музикант Артуро Сандовал в биографичния филм за него, излязъл през 2000 г., както и във филма за живота на испанския поет Федерико Гарсия Лорка (1997).

Анди Гарсия е женен за продуцентката Мариви Лоридо от 1982 г., с която имат 4 деца (три дъщери и един син).

Анди Гарсия със семейството си

Снимка: Getty Images

Гарсия е много запален по голфа и не пропуска удобен случай да поиграе.

Анди Гарсия играе голф

Снимка: Getty Images

А, ако се чудите дали наистина и колко си прилича с българския футболист Димитър Бербатов, вижте сами!

Анди Гарсия и Димитър Бербатов

Официална фейсбук страница