Почти няма човек, който да не може да разпознае гласа на талантливата Алиша Кийс, заслужено сочена за кралицата на R&B музиката. Преди обаче да спечели тази титла, певицата се сблъсква с редица разочарования, при това още от ранна възраст. Премеждията обаче я каляват, давайки ѝ стимул да върви напред, превръщайки се в истински феномен на музикалната сцена.

Днес, по случай нейния 40-и рожден ден, ще ви разкажем за пътя ѝ към бляскавата слава, осигурила ѝ място сред най-ярките звезди на Холивуд.

Вижте снимки на Алиша >>

Алиша Оджело Кук е родена на 25 януари 1981 г. в Кухнята на ада - може би най-суровият квартал на Ню Йорк, където безчестието и престъпността отдавна властват из улиците. Именно обаче неговата безмилостна и коравосърдечна реалност подклажда нейната сила и смелост, помогнали ѝ да преследва мечтите си, за да може някой ден да напусне отровната среда, в която расте.

"Беше тъмно и мрачно. През 80-те, когато бях малко момиче, този район на града бе съвсем различен свят", обяснява тя в свое интервю за в. "The Guardian" през 2016 г.

Кийс е единствено дете на афроамериканеца Крейг Кук, който е стюард, и Тереза Аугело, в чийто вени тече италианска и шотландска кръв, работеща като юрисконсулт и актриса на непълно работно време. Връзката им обаче е лишена от любов още от самото си начало, а появата на дъщеря им изобщо не успява промени този факт. Така, две години след раждането на момичето, отношенията им окончателно приключват и баща ѝ си тръгва.

През годините Алиша неведнъж откровено я казвала, че нейният родител никога не е бил част от живота ѝ.

"Не поддържам контакт с него и може би така е по-добре. Когато бях малка често се ядосвах на постъпката му, но после разбрах, че не трябва, защото действията му ми показаха колко непоколебима и корава жена е майка ми. Гледайки как се противопоставя на трудностите, изграждащи битието, разбрах, че искам да стана точно като нея", споделя изпълнителката.

Детските ѝ години преминават в едностайно жилище, от което Тереза често отсъства, тъй като работи на три места, за да подсигури бъдещето на своята наследница. Още в ранна възраст Кийс се опитва да не привлича излишно внимание към себе си, понеже многократно се е сблъсквала с насилието в Кухнята на ада.

"Всяко излизане навън беше урок за мен. Виждах тежката действителност със собствените си очи - хора, лишени от права, проститутки, сводници, наркодилъри... Но също така забелязвах и мечтатели, копнеещи да станат писатели, музиканти или актьори. Ставах свидетел на върхове и падения, които бързо ме накараха да осъзная какво искам и какво - не", разказва певицата.

Тя признава, че се е страхувала от "животинският инстинкт" на жителите в тази част на Голямата ябълка, както и от тяхното отчаяние, провокирано от жестокостта, превърнала се в неизменна част от битието им.

"Винаги бях предпазлива", казва Алиша.

Толкова, че не напуска апартамента без нож, в случай, че ѝ се наложи да се защити, а дрехите, с които излиза, винаги са полово-неутрални, защото е била чест обект на сексуални предложения. Въпреки всичко днес тя не съжалява, че е израснала на подобно място, понеже то я е подготвило за токсичната страна на шоубизнеса, с която рано или късно се сблъсква всеки артист.

Музиката присъства в живота ѝ откакто се помни, а заслугите за това са на майка ѝ, която постоянно слуша джаз. Всяка неделя сутрин в дома им звучат песните на Луис Армстронг, Били Холидей, Ела Фицджералд и т.н., разпалващи любовта на малкото момиче към изкуството. Когато е на 6 г., приятел на Тереза ѝ подарява старото си пиано, изиграло ключова роля за музикалното ѝ развитие, тъй като още на следващата година тя започва да посещава уроци, благодарение на които се научава как да свири на инструмента. Това обаче не е единственият ѝ талант - не след дълго разбира, че гласът ѝ е точно толкова впечатляващ, колкото звуците, излизащи под клавишите.

Откритието идва, когато в началното училище я избират за ролята на Дороти в постановката "Магьосникът от Оз", както и мюзикъла "Котките". Няколко години след това, повлияна от филма "Филаделфия" с Том Ханкс, тя пише първата си песен, посветена на своя дядо, който е починал.

"Бях на 12 г., когато установих, че мога да изразя чувствата си чрез музиката", споделя тя.

Осъзнала големия потенциал на детето си, Тереза толкова усилено насърчава Алиша да участва във всякакви артистични извънкласни дейности - от театър през танци до гимнастика, че в определен момент тя не издържа и иска да се откаже от всичко. Натовареният ѝ график не ѝ оставя и една свободна минута, затова решава да се откаже от някои дисциплини, съсредоточавайки се предимно върху изучаването на класическа музика, като за целта се в Професионално училище за сценични изкуства. Там тя продължава да свири на пиано и да пише песни, но наред с това участва в музикални групи, а приятелите ѝ постепенно я запознават с различните стилове и жанрове.

В тийнейджърския си период прекарва повече време в Харлем - време, което тя определя като изключително полезно за формирането ѝ като изпълнител. Именно там се запознава с приятеля си Кери "Крушъл" Брадърс, който по-късно ще стане неин дългогодишен сътрудник.

През 1994 г., по молба на своя брат, мениджърът Джеф Робинсън посещава концерт на младежката организация Teen in Motion с участието групата, която Кийс наскоро е сформирала с още 3 момичета. Мъжът, който в началото е скептичен, остава силно впечатлен от изпълненията на Алиша, влагаща сякаш цялата си душа в тях. След представянето им, той ѝ предлага да я представлява, карайки я да преследва солова кариера - нещо, която тя отказва по онова време, докато 12 месеца по-късно групата ѝ не се разпада и тя не променя мнението си.

Тогава Робинсън я запознава с изпълнителния директор на "A&R Records" - Питър Едж, който не само моментално забелязва огромния ѝ потенциал, но и открито заявява, че тя е завършен артист. Двамата ѝ помагат да направи първите си записи, изпратени до различните големи студиа, които започват да наддават, за да обвържат бъдещата звезда с договор. Накрая печели "Columbia Records", предложили ѝ към сделката и пиано на стойност 26 хил. долара. Така тя става част от лейбъла едва на 15 г. Междувременно тя завършва гимназия по-рано, при това с отличие, осигуряващо ѝ стипендия за Колумбийския университет, където продължава образованието си.

Между лекциите и студиото, Алиша се чувства на предела на силите си, но така и не се отказва от нито едно от двете. Въпреки множеството разочарования, с които се изправя в "Columbia", тя става съавтор на саундтрака на "Мъже в черно" - "Dah Dee Dah (Sexy Thing)", останал и до днес единственият ѝ продукт от работата ѝ с музикалната компания, отхвърлила всички останали написани от нея песни. Поради тази причина, тя иска да анулира договора си, обръщайки се за помощ към Едж. Той я свързва с тогавашния президент на "Arista Records" Клайв Дейвис, който след няколко месеца успява да убеди "Columbia" да освободят Кийс, за да стане част от тяхната компания.

Тя прави този "трансфер" на 16 г., а с него идва и пълната свобода да твори без ограничения, в резултат на което включва в дебютния си албум много от песните, получили отказ от "Columbia". Любопитен момент е, че в началото тя е искала да скрие името си зад псевдонима "Wild", но впоследствие се е отказала от тази идея.

Преди да пусне на пазара албума си, взема участие в най-различни шоу програми, с които подгрява неговата премиера, а Дейвис лично пише писмо до Опра Уинфи, молещо я да покани Алиша в предаването си. Популярната водеща се съгласява веднага, след като чува песента ѝ "Fallin'", задържала се на първото място на класацията Hot 100 на Billboard в продължение на 6 поредни седмици. Именно тя през 2002 г. ѝ носи цели 4 награди "Грами" в категориите "Песен на годината", "Най-добро женско R&B вокално изпълнение" и "Най-добра R&B песен" и "Най-добър нов изпълнител". А "Songs in A Minor" е удостоен и със статуетка за "Най-добър R&B албум".

Интересни факти:

Тя е абсолютен рекордьор по призове, като през годините е отнесла у дома общо 15 отличия "Грами".

* * *

Приятел е с Бионсе и Ъшър още от 13-годишна възраст.

* * *

След като с дългогодишния ѝ приятел и продуцент - Кери "Крушъл" Брадърс обявяват датата, на която са се спрели за сватбата си, двамата се разделят.

* * *

Две години по-късно се омъжва за рапъра Суиз Бийтс, когото познава от 16-годишна, на церемония в тесен кръг, провела се на френски остров. Тя казва, че любовта им не е пламнала от пръв поглед, напротив, нещата между тях са се случили бавно и постепенно, но според нея това прави чувствата им истински и силни. Преди Алиша да го дари с две момчета - Инджип и Дженезис, той има 3 деца от предишни връзки.

* * *

Изпълнението ѝ на националния химн по време на "Super Bowl" през 2013 г. поставя рекорд по продължителност - 2 мин. и 40 сек.

* * *

През 2016 г. тя се отказва от ползването на какъвто и да било макиаж, защото "повече не иска да прикрива душата, мислите, мечтите или емоционалното си състояние". И до днес Кийс държи на думата си и не слага грим дори за фотосесии, сценични изяви или телевизионни предавания.