Айрис Апфел винаги се е старала всичко около нея да бъде изпълнено с цвят, както при подбора на тоалетите, с които се появява, така и по отношение на живота, който води вече 102 години. "Разполагаш само с едно пътуване, направи го незабравимо" е максимата, която мадам Апфел следва и няма сила, която да я опровергае, че именно това е пътят, по който всеки човек трябва да върви.

Айрис винаги е била ярка и с неподражаем стил. Сама обича да се определя като "престаряла старлетка" и "най-възрастният тийнейджър в света", а думите й, вместо с насмешка, се приемат от околните като напълно адекватно определение на личността й. Тя е не само част от света на модата, а винаги е на предните редици на модните дефилета, дори започна професионалното си развитие като модел на една достолепна и достойна за уважение възраст. Готова е на всичко, което светът на модата й предоставя, стига то да й доставя удоволствие и да не е нужно да се променя.

Госпожа Апфел не робува на съвременните схващания за красота, не следва и манията на жените визуално да забавят белезите на старостта, подлагайки се на различни пластични операции. Не, модната икона обожава бръчките на лицето си и не е имала намерение нито преди, нито сега да се подлага на каквито и да било процедури, за да се отърве от тях.

"Не виждам нищо лошо в бръчките, те са като ордени за кураж. Да се опитваш да изглеждаш с много години по-млада е глупаво и няма да заблудиш никого. Ако си на 75 и си направиш лифтинг, никой няма да си мисли, че си на 30", категорична е фешън иконата.

С дизайнера Алекзандър Уанг в бекстейджа на модните награди CFDA

Снимка: Getty images

Айрис еднакво добре носи ордените на мъдростта и символите на младостта. Това, с което никога не се разделя, е младежкият дух, който винаги я държи жизнена и е основният "виновник" дамата да доживее до впечатляващите 102 години. Освен че се старае да се радва на всеки житейски миг, който продължава да получава като подарък, тя изобщо не мисли да намалява темпото. Затова и през 2019 г., когато е на 97 години, подписа договор със световната модна агенция "IMG". Освен това преди няколко години реши да мине от другата страна на модния бизнес и вместо купувач, да започне да се изявява и като дизайнер.

Айрис дава интервю пред Упи Голдбърг по време на седмицата на модата в Ню Йорк

Снимка: Getty images

Впуска се в това амплоа, не само защото обожава дрехите, кройките, цветовете, аксесоарите и всичко, което е част от изграждането на един стил, но и защото искрено се ядосва, че креативните директори на модните къщи не се вълнуват особено много от жените в по-напреднала възраст и не обръщат внимание на тяхната визия.

Апфел е категорична, че в деня, в който спре да работи, с нея ще бъде свършено. Обяснява, че именно ангажиментите и желанието й да бъде постоянно активна, са тайната на жизнеността й. А възрастта? За нея това са само числа.

Айрис на модно събитие

Снимка: Getty images

"Първият ми по-голям ангажимент в модата дойде, когато бях на 84 години. Така че колкото и клиширано да звучи, за мен възрастта наистина е само цифра. Никога няма да спра да работя, защото именно страстта, която влагам в моите проекти, ме държат млада. Защото давам всичко от себе си, сърце и душа", споделя мадам Айрис.

Именно страстта й да гребе с пълни шепи от живота превръщат Апфел в икона за жените от всички поколения. За 100-ия й рожден ден почитателите й изпълниха социалните мрежи със свои снимки, на които са се издокарали в нейната неподправена визия. Тя често е вдъхновение на малки и големи дами и при избора на известна личност, в която биха искали да се превъплътят за празника Хелоуин. Но най-вече за мнозина дамата е вдъхновение и символ на личната свобода - тази, която ти позволява да изглеждаш и да бъдеш такъв, какъвто искаш, когато изграждаш личния си стил.

Айрис с голямата си любов Карл

Снимка: Getty images

"Обичам всеки ден да бъда различна, а това се случва само когато казвате "да" на възможностите. Когато продължавате да експериментирате и да сте любопитни", откровена е мадам Айрис.

Със сигурност няма да са малко тези, които ще кажат, че е лесно да градиш стил, когато банковата ти сметка е пълна и имаш възможността да се обличаш в тоалети на най-известните и скъпи модни марки. За Апфел обаче цената на етикета не е определяща за това дадена дреха да попадне в гардероба й. Да, разбира се, че тя носи тоалети и аксесоари от последните колекции на дизайнерите, но често ги съчетава с уникални находки, които е открила в любимите си винтидж магазини, антиквариати и малки бутици за дрехи втора употреба.

Апфел на среща с почитатели

"Стилът не означава да се обличаш в скъпи дрехи. Може да имаш купища пари, но да нямаш никакъв стил. Може да си облечена по последна мода, да си с обувки за десетки хиляди долара и бижута за няколко милиона, но пак да изглеждаш като коледна елха. Не е въпросът в това какво носиш, а как. Имам гривни за по 3 долара, но имам и скъпи бижута. Обичам да смесвам евтино и скъпо, да съчетавам несъчетаеми на пръв поглед неща, както ми диктува усетът. Ако се стараеш прекалено усърдно да имаш стил, няма да изглеждаш комфортно, а по-скоро вдървено. Сякаш носиш театрален костюм и дрехите ще влизат в стаята преди теб. Ако си напрегната и не се чувстваш добре в тези дрехи, дори да са перфектно подбрани, няма да се получи. В такива случаи бих казала, че е по-добре зарежи цялата работа със стила, защото е по-важно да си щастлива, отколкото добре облечена", обяснява Айрис.

Често наричат Апфел "Кралицата на ексцентричността", макар че е постоянно присъствие в класациите на най-елегантните жени в света. Наред с огромната колекция от дрехи-уникати, тя е интериорен дизайнер, а заедно с вече покойния й съпруг Карл са създатели на една от най-престижните фирми за производство и реставрация на тъкани в света. Именно те стоят зад реставрирането на Белия дом по време на управлението на девет президенти - от Труман, до Клинтън, като двойката е декорирала спрямо техните изисквания и вкусове. Въпреки че през 1992 г. съпрузите решават да продадат фирмата си, Айрис продължава да работи в нея като консултант.

Името й става популярно по цял свят, след като се съгласява да предостави част от уникалните си тоалети за изложба в Института за костюми на музея "Метрополитън". Експозицията е наречена "Рядката птица: избрано от колекцията на Айрис Барел Апфел" и в нея са включени над 80 тоалета и над 300 аксесоара, които тя е купувала по цял свят.

Израснала в семейство на руски емигранти, Айрис твърди, че дължи страстта си към модата на майка си, "която се обличаше много шик". Признава, че като съвсем малка двете с баба й са й помагали в избора на облекло, но като цяло от 12-годишна сама пазарува дрехите си. Научава тънкостите на модата именно от дете, тъй като е внучка на майстор-шивач, баща й бил доста ексцентричен декоратор, а майка й успяла да развие малка верига бутици за дрехи.

Когато се спомене името на невероятната Айрис Апфел и до днес до името й често стои и това на любимия й съпруг Карл Апфел. Двамата прекарват заедно 70 години, като смъртта на Карл през 2015 г. е това, което ги разделя завинаги. Той си отива от този свят малко преди да навърши 101 години.

Айрис и Карл се запознават в Ню Йорк през 1947 г. и буквално се влюбват от пръв поглед. Запитани за отношенията си, те винаги са казвали едно - че любовта им е също толкова силна, колкото в първия ден, в който са се срещнали.

"Всеки, до когото той се е докосвал, знае, че беше наистина нежен мъж. Хуморът и щедростта му бяха легендарни. Той ме избута в светлината на прожекторите и после се наслаждаваше на успеха ми. Ужасно много ми липсва", пише в книгата си Айрис.

Двамата с Карл пренасят страстта си от личния живот и в работата, основавайки текстилната компания, заради която пътуват по целия свят, в търсенето на най-красивите и уникални платове и дамаски. Заради абсолютната си ангажираност в работата, двамата напълно съзнателно решават да нямат деца. Обясняват го с аргумента, че са били наясно, че не биха били пълноценни родители, а не биха желали децата им да се отглеждат от бавачки или баби и дядовци.

"Имахме късмет да видим края на стария свят. Според мен не можеш да отидеш в бъдещето, ако не си дошъл от миналото", често казва Айрис.