В ранните часове на 6 февруари 2011 г., докато е на почивка в Испания, от този свят си отива легендарният китарист Гари Мур. В съня си. На 58 години.

Геният на китарата е един от най-великите музиканти според Боб Гелдоф и не само според него.

Смъртта на Мур е точно така неочаквана и непредвидима, както неговата музикална биография. Абсолютно безкомпромисен по отношение на фокуса си, подхода и техниката си, Гари Мур успява да премине през няколко музикални стила, за да изпълни мечтата си, а именно - да се превърне в музикална легенда.

Дали ще наречете творчеството му блус, фънк, поп рок, джаз или дори метъл, то се отличава с безкомпромисна китарна техника, но и с авторство на музика, което заслужава внимание и от най-придирчивите меломани.

Гари се ражда като Робърт Уилям Гари Мур на 4 април 1952 г. в Белфаст, Северна Ирландия. Започва да свири на китара на 8-годишна възраст. На 16 години напуска дома си и се мести в Дъблин, където се присъединява към бандата Skid Row.

Макар че е левичар, Гари се учи да свири на китара и с дясната ръка.

Embed from Getty ImagesГари през 1973 г.

Става популярен като китарист на бандата Thin Lizzy през 1973 г., след като заема мястото на бившия китарист на групата Ерик Бел, но всъщност свири с тях само в продължение на няколко месеца.

Embed from Getty Images

Thin Lizzy през 1974 г.

Мур работи с много различни музиканти, сред които са BB King и Джордж Харисън.

Запалва се по блуса заради Джими Хендрикс, както и след като слуша Джон Мейол и Блусбрейкърс.

Макар че в САЩ Гари Мур не придобива огромна популярност, неговата музика е истинско богатство. Ето и пет от песните му, които със сигурност си заслужава да чуете и с които да го запомните.

Embed from Getty Images

Always Gonna Love You - Corridors Of Power (1982)

Парчето е част от албума "Corridors of Power", който Гари Мур издава през 1982 г. По това време американските рок албуми властват в чартовете в целия свят и Гари се опитва да направи парче точно в този стил. Песента обаче не достига челни позиции в класациите. Съвсем незаслужено обаче. Интересното е, че по време на записа на солото, Мур къса струна на китарата си.

Out In The Fields - Run For Cover (1985)

След като Гари Мур е напуснал Thin Lizzy, може би никой не е очаквал, че той ще направи съвместно парче отново с основателя на бандата Фил Лайънт. Парчето се появява само няколко месеца преди смъртта на Фил, който през последните години от живота си е пристрастен към хероина. Той умира на 4 януари 1986 г.

Parisienne Walkways - Back On The Streets (1978)

Още едно от парчетата, които Гари Мур написва и изпълнява с Фил Лайънт. Песента достига до 8-ма позиция в британските музикални чартове и се превръща във визитната картичка на Гари в света на музиката.

Do Anything You Want To - Black Rose: A Rock Legend (1979)

80-те години чукат на вратата, а безкрайните турнета на Thin Lizzy и този страхотен албум с ана ръба да им донесат истинско величие. Какво може да се обърка в такъв момент?

Ами например Гари Мур, който напуска бандата (отново) след техен концерт в Чикаго през август 1979 г., разваляйки репутацията им и осуетявайки шанса на групата да "завладее" Америка.

Но всички тези драми избледняват и не заслужават внимание на фона на шедьоври като това парче.

Still Got The Blues - Still Got The Blues (1990)

През 1990 г. Гари Мур прави албума, който е бил роден да направи. Той бележи абсолютният завой в стила на китариста. През 1989 г. Гари казва на оригиналния китарист на Thin Lizzy Ерик Бел:

"Не искам вече да свиря така. Само нагоре-надолу по струните, колкото може по-бързо. Това е глупаво!"

Embed from Getty Images

И се обръща към блуса. Определено свиренето му в "Still Got The Blues" е най-страстното му изпълнение, в което китарата на Гари Мур показва неговата вдъхновяваща и гениална страна.

Снимка: Getty Images

Да, беше много отдавна, но той все още владее блуса... Гари Мур.