Dubioza Kolektiv са банда, която няма нужда от подробно представяне. Те вече са се представили повече от подобаващо на музикалните сцени по целия свят, а и няколко пъти в България.

Вижте снимки >>

Симпатягите от Босна и Херцеговина отново се готвят за огромно парти на 29 ноември в зала "Арена Армеец" в София. Те обаче много обичат да идват у нас. Затова и в началото на месеца Dubioza Kolektiv отново бяха в столицата ни за специално warm up party в клуб "Строежа" и за изненадващо свирене на открито в София - насред Женския пазар, където представиха и своята марка ракия "Нулева".

Какво още трябва да знаете за Dubioza Kolektiv?

Бандата е заедно от 2003 година.

Определят се като "политически некоректен фарс".

Обличат се в черно и жълто.

Правят страхотна музика.

Обичат да се появяват изненадващо в градовете, в които свирят, избирайки оживено място и да импровизират пред спонтанно събралите се хора.

Обичат българската публика.

Ще имат концерт в София на 29 ноември.

Купи билет

На 5 ноември пък беше и световната премиера на общата им песен с Manu Chao - "Cross The Line". Сингълът ще бъде част от предстоящия девети албум на бандата, който се очаква да бъде факт на 28 януари 2020 г.

За концерта, за парчето с Manu Chao, за ракията, музиката и за много по-забавни, но и по-сериозни неща, като войната и политиката, си поговорихме с Брано Якубович и Ведран Муягич от Dubioza Kolektiv.

Брано и Ведран от Dubioza Kolektiv

Снимка: Павлин Даскалов

Здравейте, момчета. Я кажете за кой път сте в България?

Брано: Журналистката от телевизията преди няколко дни (когато обявява тяхното участие в медията) каза, че сме за шести път. Да ѝ се доверим! Винаги вярвайте на националните медии! Такъв е законът!

Ведран: Националните медии са винаги прави.

А какво харесвате най-много в България? Всъщност харесвате ли я?

Брано: Не, връщаме се постоянно тук, защото я мразим.

(всички се смеем)

Брано

Снимка: Павлин Даскалов

Сега сериозно. Първото и онова, което най-много харесваме, е да свирим пред българската публика, защото българите са сред най-яките публики в света, наред с южноамериканската и испанската. Вие сте в нашия топ 3. Определено! Енергията и "лудостта", които българите носят на шоуто, правят работата ни много по-лесна и ни дават възможност ние самите да се забавляваме много повече. Тази енергия се предава между нас и публиката, така че вече нямаме чувството, че свирим пред някого, то е повече като шоу, което изнасяме заедно. Това е много по-забавно и за двете страни.

Ведран: С българската публика партито започва от първата минута. Няма нужда от warm up.

Ведран Муягич

Снимка: Павлин Даскалов

И преди сте казвали, че винаги разпознавате българските фенове, където и да свирите по света. Как ни познавате? Всички ли носим бутилки с ракия?

Брано: Познаваме ги всъщност най-вече след шоуто. Ако имаме концерт в Швейцария например или в Германия, е много лесно да познаеш българските фенове и по време на концерта. Обикновено това са хората, които са върху другите хора. И всички онези, които са си изгубили обувки и други неща. Те си идват с пиенето след шоуто. Тогава ние им взимаме ракията и им връщаме обувките. (смее се)

Може би българската публика трябва да помисли за по-сериозно инвестиране във връзки за обувки.

Ведран: Така се получава, че босненската публика ни носи сладкиши и баница на концертите, а българите носят ракия. Това е перфектна комбинация. Хубаво е да имаме и двете.

Купи билет

Харесвате ли българската ракия? Сигурно сте опитвали домашна българска ракия.

Брано: Опитвали сме я твърде много пъти, затова паметта ни не работи много добре сега.

Ведран: Точно затова на Женския пазар представихме нашето последно изобретение - ракия "Нулева". "Нулевата ракия" е напитка с много добър вкус, която те освобождава от махмурлука. Общо взето те предпазва от нуждата да пиеш зелева чорба. Произвеждаме "Нулева ракия", за да повишим интереса към факта, че да правиш безалкохолна ракия е изключително глупаво и никой не би последвал нашия пример.

Брано: Мотото на кампанията ни е "Нулева ракия - Drink and Drive!" (Пий и карай!) Искаме и да изпратим послание към всички производители на ракия да не произвеждат такава.

Ведран и Брано от Dubioza Kolektiv

Снимка: Павлин Даскалов

А аз искам сега да ви питам нещо по-сериозно: как избрахте тези цветове за отличителни за бандата - черно и жълто?

Брано: Ето това е сериозен въпрос! (смеем се) Когато сме били на фестивали преди години, много искахме да направим нещо друго, освен музиката, с което да се отличаваме. И си мислихме какво да е. Решихме да заложим на облеклото. Кой е най-готиният цвят за една банда? Черното, разбира се. Но само в черно нямаше да се отличаваме достатъчно. Повечето сцени на концертите са също в черно. И се замислихме кой е цветът, който най-много контрастира на черното - жълтото, разбира се.

Хм, аз мислех, че има нещо общо с цветовете, сигнализиращи за опасност, които също са черно и жълто.

Брано: Ето това би било по-умен отговор, но ние имаме само глупав.

Ведран: Истината е, че в Босна имаме поговорка, нещо като "Всеки луд носи жълто". Та този цвят най-добре ни описва.

Кажете нещо повече за последния си сингъл с Manu Chao, който излезе преди няколко седмици.

Ведран: Песента се казва "Cross the Line" и е част от новия ни албум, който ще излезе в края на януари 2020 г. Той ще се казва "#fakenews".

Брано Якубувич

Снимка: Павлин Даскалов

В този смисъл коя е най-глупавата, най-абсурдна фалшива новина, която сте чували или чели?

Ведран: О, състезанието е наистина оспорвано. Много медии ги произвеждат в промишлени количества.

Брано: Може да се направи някакъв вид месечен конкурс за такива новини.

И наградата да е "Нулева ракия"?

Брано: Да, точно така.

Ведран: Дали ще е чиста лъжа, подвеждаща новина, или непроверен факт от глупост, това ни дразни много.

Брано: Ние все още вярваме в Интернет като в добра платформа за комуникация и затова се чувстваме много засегнати от това, че има хора, които злоупотребяват с Интернет и го използват по този начин, затова и решихме така да кръстим албума си.

Ние никога не сме работили по традиционния начин, когато става дума за музика, винаги сме се забавлявали да го правим сами чрез Интернет. Той се развиваше заедно с бандата или ние се развивахме заедно с него. А фалшивите новини опорочиха това.

Ведран и Брано от Dubioza Kolektiv

Снимка: Павлин Даскалов

Чувала съм, че описвате музиката си като "политически некоректен фарс". Това коректно ли е?

Брано: Напълно коректно.

А нямате ли чувството, че политиците в наши дни напълно са изгубили връзка с хората и реалната представа от какво имат нужда, особено младите хора?

Брано: Босна е може би най-крайният пример за това, но и във всички други страни, до които пътуваме - от Чили до Австралия, установяваме, че в общи линии всички политически партии работят като един наркокартел. Когато гледаш филми за Пабло Ескобар, установяваш, че всяка партия си има един Пабло Ескобар на върха, той е човекът, който командва, заедно с водача на друга партия. Те управляват, а не онези "кукли", които слагат за министър-председатели и т.н. Най-лошото е, че има хиляди, милиони хора, които живеят чрез този "наркокартел", те са принудени да бъдат част от него. Затова не мога да се съглася, че политиците са загубили връзка с хората, особено лидерите на политическите партии, защото по този начин те показват колко голяма сила имат. На практика те казват: "Не, няма аз да се интересувам от твоя живот! Ти трябва да се научиш да следваш моите правила, защото аз съм твоят живот!" Това е посланието.

Брано Якубувич

Снимка: Павлин Даскалов

А какво е посланието на вашата музика?

Ведран: Не бъдете част от този картел, ако можете!

Брано: Посланието ни е много лесно да бъде разбрано, просто слушайки музиката ни, защото ние не се опитваме да бъдем поети, да пишем сложни метафорични текстове, а такива, които лесно се запомнят, лесно се запяват и вълнуват хората. Така че след първото слушане можете да разберете и да запомните посланието.

Как преодолявате трагедията в живота си? Всеки има трагедия, нали така? А и всички знаем какво се случи в Босна и Херцеговина преди около 25 години. Музиката дава ли отговор на това?

Брано: Всяко нещо в живота има добри и лоши страни. Тези години, в които сме живели във война и под окупация, могат да имат и своята добра страна, колкото и невероятно да звучи. Ние бяхме тийнейджъри, на около 14-15 години, когато всичко това започна. И ни даде много ценен опит, както в живота, така и за работата ни по-нататък.

Снимка: Павлин Даскалов

След като около 4 години си живял в град под окупация, под контрол кога да имаш електричество и вода, и пак да нямаш в крайна сметка, без да можеш да отидеш където и да е, трябва да се научиш как да съхраниш себе си психически. Точно по това време Сараево имаше най-голямата рок сцена, която никога повече не е била същата, нито след това, нито по-рано. Хората осъзнаваха, че такъв е начинът да се съхранят ментално. И всеки от нас свиреше за себе си, за да помогне на себе си, честно, без комерсиална причина. И тези бяха най-добрите причини да правим музика. Това е най-добрата причина в изкуството изобщо.

И след като на много ранна възраст си се научил да се справяш в такива условия, после всичко ти е лесно. Сега е лесно да свирим. Включваш китарата и свириш, а преди години не си имал електричество... Преди години ти се е налагало да "крадеш" електричество от агрегата на полицията...

Когато войната свърши, ние бяхме като в Рая. Имахме много сили да продължим.

Сега, когато попаднем в по-трудна ситуация, си спомняме какво беше преди 25 години и си казваме, че всичко е наред. Имаш пълен хладилник - чудесно! Имаш електричество - още по-добре!

Брано и Ведран от Dubioza Kolektiv

Снимка: Павлин Даскалов

Ведран: Нещата се променят толкова бързо в наши дни. И трябва да се приспособяваш към това. Хората, които са свикнали да чакат помощ, обикновено продължават да стоят отстрани и да чакат, а хората, които са се научили да се справят сами, като нас, се развиват. Така че това е някакъв добър резултат от лошия опит.

Спомняте ли си най-лудото нещо, което се е случвало на ваш концерт?

Ведран: Много, много луди неща се случват на нашите концерти.

Брано: На един концерт във Франция някой беше донесъл истинска вана, с която сърфираше в публиката.

Ведран: Да, имаше човек във ваната. За щастие, поне не беше пълна с вода.

Брано: На най-големия фестивал в Испания, на който бяхме тази година, по средата на шоуто разделихме публиката на две групи, образувайки коридор между тях, за да можем да комуникираме с едната и с другата група. Изведнъж в този коридор се появи... Исус Христос. Облечен автентично, с кръста си, застанал на колене. Той си изнесе свое шоу.

На един друг концерт някой беше "докарал" огромни контейнери за боклук. В един момент те бяха повдигнати над главите на публиката и хората скачаха в тях, за да танцуват. Такива неща...

Ведран и Брано от Dubioza Kolektiv по важни дела

Снимка: Павлин Даскалов

Купи билетКакво очаквате от концерта си в зала "Арена Армеец" в София на 29 ноември? Какво ще види, чуе и изпита публиката на това шоу?

Снимка: Stroeja

Брано: На този концерт за първи път ще изпълним някои от парчетата от новия си албум и българската публика първа ще ги чуе. Очакваме тя да бъде това, което винаги е била - диви, луди хора, които губят обувките си, скачайки в тълпата. Ето от това имаме нужда.