Днес Едуард Нортън навършва 50 години. Имаме чувството обаче, че за неговата личност не се говори толкова много. Вероятно защото актьорът напълно следва максимата, която самият той споделя преди време, а именно "По-добре да липсваш на хората, отколкото да им досаждаш".

Вижте снимки на актьора >>

Той е роден на 18 август 1969 г. в Бостън. Баща му Едуард Нортън старши е бивш федерален прокурор в администрацията на президента Джими Картър, а майка му Робин е учителка по английски език. Едуард е най-голямото от три деца и израства в Колумбия, Мериленд.

В началото на кариерата на Нортън за кратко време почиват дядо му и майка му. През 2003 г. Едуард Нортън основава Class 5 Films. В средата на 90-те актьорът има връзка с Къртни Лав, а по-късно и със Салма Хайек. През 2012 г. сключва брак с канадската продуцентка Шона Робъртсън. Двамата имат един син, роден през месец март 2013 г.

Пет от най-добри филми на актьора

Първичен страх

Първият от тях е и дебютният му в киното - "Първичен страх" (1996) с Ричард Гиър, а за изпълнението си получава "Златен глобус", както и номинация за "Оскар". Около 2000 актьора се явяват на кастинга за този филм, но, докато някои от тях се справят добре с презъздаването на единия образ, тотално се провалят при втория. Нортън, разбира се, е блестящ, затова го ангажират и за още два филма - "Всеки казва "Обичам те" и "Народът срещу Лари Флинт".

Американска история X

Някои изтъкват тази като най-добрата му роля. Нортън влиза в кожата на Дерек Винярд - конфликтен млад нацист. В първата част на филма ясно личи с колко "промит мозък" е този герой. Истината е, че Нортън доста се е постарал за тази роля, но не знаем защо не спечели "Оскар" за нея.

25-ият час

Тук Нортън играе ролята на "гаден" наркопласьор през последния му ден преди да влезе в затвора за следващите седем години. Към края всичко направо се "стоварва" върху него със страшна сила. Това е един от филмите на Спайк Ли с много послания.

Илюзионистът

Макар това да е може би най-малко впечатляващата му роля от тук споменатите, трябва да признаем, че образът на Айзенхайм, който Нортън изгражда, е страхотен. Актьорът по принцип не използва често акцент, но този път му се получава. Ако трябва да сравняваме този филм с "Престиж", то "Престиж" определено е по-добър, но ролята на Нортън в "Илюзионистът" е перфектна.

Боен клуб

Може би за повечето хора Брад Пит е истинската звезда в този филм, но трябва да отдадем заслуженото и на Едуард Нортън. Той се справя отлично, макар че има нелеката задача да се състезава с перфектното тяло и абсолютно завладяващия образ на Пит.