Българско присъствие ще има и тази година в Кан. Дебютният късометражен филм „Патрик“ по идея и режисура на Евгения Радилова е селектиран за платформата на Фестивала в Кан – Global Short Film Award. Това е поредно отличие за адреналинката Ени, както е позната у нас Евгения Радилова.

Вижте снимки на Ени >>

Само за 5 месеца тя вече има 7 награди от 6 фестивала в колекцията си, като ѝ предстоят още 13 съревнования. Едно от най-големите й постижения е отличието за най-добър режисьор на годината от големия "Spotlight Short Film Awards", което я поставя на фокус в гилдията.   Историята е написана от самата нея, а във филма "Патрик" участва истинска бродуейска знаменитост – актьорът Патрик Балдоф, с когото се запознава в представление.

"Макар това да не е големият Фестивал в Кан, тези малки платформи позволяват на киноманите да се насладят на качествени филми, селектирани от компетентно жури. Всичко се случва в рамките на Фестивала. Това позволява да осъществим контакти с важни хора в киното. Конкуренцията е с продукции от цял свят и се радвам, че съм забелязана, защото Кан, по това време на годината, е голямото събитие. Стискайте ми палци! "Патрик" е филм за актьорите, филм за това, какво се оказва най-важното в края на живота ни. Не материалната наградата, а онова гъделичкане да бъдеш забелязан. Патрик не получава материална награда накрая, а признание от един непознат човек на улицата, който просто го забелязва. Вниманието - това е най-важното за актьора", разказва от Ню Йорк пред Dir.bg актрисата.

Идеята за филма се заражда още докато е студентка в НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов. Тогава пише два разказа, които служат за основа на "Патрик". Във филма става въпрос за възрастен актьор, който трябва да се яви на церемония, за да вземе награда за цялостен принос. Вижда се как той се подготвя с приповдигнато настроение, решава дори да тръгне без бастун от "Таймс Скуеър", където живее близо до театъра, който се намира на следващия ъгъл. На светофара, преди да пресече улицата, главният герой е погълнат от космополитния, бърз град.

"Той ходи бавно и води война със себе си да пресече улицата, за да се яви на сцената и да си вземе наградата. Виждаме театър, виждаме как награждаването започва и той изпуска момента на живота си", разказва Ени.

Подобен философски мироглед е залегнал и втория ѝ филм "Ел Кабил", където е  заключено едно верую, което Евгения Радилова изповядва по целия път към изкуството, който извървява - "каквото и да правиш, обувките ти винаги да са чисти. Метафората е да обръщаш внимание на детайлите.

Лентата "Патрик" не само ще се състезава в надпреварата за най-добър филм, но вече е отличена в категорията "най-добра история", а актьорът Патрик Балдоф ще получи статуетка за ролята си.

"Филмът е вдъхоновен именно от Патрик Балдоф, с когото играехме заедно в пиесата "Вишнева градина" по Чехов с голямата актриса Елън Бърстин (бел. Ред. - носителка на "Оскар", "Златен глобус" и Награда на БАФТА)", споделя Евгения.

Ени завършва Американската академия за драматично изкуство, където са учили големи имена като Катрин Хепбърн, Дани де Вито, ричърд Гиър и много др.  По време на изпитите се запознава с Ал Пачино и Алек Болдуин, които оценяват работата ѝ. Впоследствие става част от знаменито актьорско студио, където има шанса да се докосне до изкуството на голямата актриса Елън Бърстин, отличавана с десетки награди. В един от спектаклите, Евгения изиграва ролята на дъщерята на Бърстин. Започва да я нарича шеговито "мамо", а тя до ден днешен се обръща към Ени с "детенце".  

Поглеждайки назад не съжалява, че напуска България, където вече е достатъчно известна покрай "Господари на ефира". От малка се снима във филмите на баща си – режисьорът Петко Радилов. Израснала е в Сатиричния театър, където щатна актриса е майка ѝ Силва Аврамова. Първата ѝ голяма роля е във филма "Грешница" на режисьора Йордан Йорданов по разказа на Йордан Йовков и известния оператор Румен Василев. Тогава е едва 18-годишна. С появата си в НАТФИЗ още в първата година от следването изгрява на сцената на Театър 199 "Валентин Стойчев", а след това и в Сатиричния. Но спечелването на Зелена карта я извежда извън пределите на България.

"Всичко се подреди по най-добрия възможен начин", смята Евгения.

Надява се с "Патрик" да стигне по-далеч още тази година.

"Правя всичко възможно лентата да бъде включена и във фестивалите в България", споделя актрисата.

За интереса към режисурата споделя, че е дошъл по естествен път. За Ени това е вдъхновяващ процес, който лесно може да бъде започнат, но трудно се продължава напред.

"Исках само да продължа. Усещах как режисирането на филма ме поглъщаше и кадрите започваха да разказват собствена история. Направих 6 късометражни филма в последните години. Не мога да обясня как от актриса минах в руслото на режисурата - просто дойде отвътре", казва Радилова.

Докато работи по лентата "Патрик" научава, че има невероятно шесто чувство, силна интуиция за режисура, но и слабости в техническите познания и разказва:

"Много е странно, но не съм изпадала в паника, не съм била разяждана от съмнения. Но размишлявах доста. Когато имаше проблеми просто казвах: "Ок, дай ми минута и ще имам решение". Това е наистина невероятно чувство. Все още съм много млада и има толкова много неща, които трябва да науча, но може би тъй като дълго бях актриса, зная как да общувам с актьори. Също така - как да извадя най-доброто от тях".

Казва, че докато е била в България не е харесвала онази черта от характера си – самонадеяността, че си е позволила да мисли, че знае всичко за актьорството.

"Навести ме покрай бързата известност покрай "Господари на ефира". Докато бях адреналинка, съм получавала предложения, които можеха да уредят целия ми живот. Никога не съм съжалявала, че съм се отказала, защото съм влюбена в това, което правя", споделя актрисата и се надява да прибави към колекцията си и статуетката от Кан за "най-добър късометражен филм" на 25-и май.