Продуцент, певец, инфлуенсър - Фарел Уилямс се превърна в една от най-влиятелните музикални звезди на 21-и век.

Но как стигна дотук?

Фарел Лансило Уилямс, роден през 1973 г. във Вирджиния Бийч, е най-големият от тримата синове на учителката Каролин и майстора Фароа Уилямс.

Бъдещият артист винаги е бил запален по музиката, дотолкова, че свири в училищния оркестър. Там той се запознава със саксофониста Чад Хюго. Двамата се сприятеляват чрез музиката, като създават групата Neptunes, която по-късно се оказва, че е създала 43% от песните, пускани по американските радиостанции.

Фарел с Чад Хюго

Снимка: Getty Images

Години по-късно създават продуцентско хип-хоп и R&B студио със същото име, в което пишат песни за различни изпълнители.

А през далечната, но и не толкова 99-а Фарел става вокалист на групата N.E.R.D.

Група N.E.R.D.

Снимка: Getty Images

Иначе соловата си кариера започва с дебютния си албум "In My Mind" от 2006 г., който, уви, не получава добри отзиви. Пред MTV самият той коментира: "Говорех за парите, които печелех, и за страничните ефекти от този начин на живот. Какво беше хубавото в това? Какво получавах от него? Нямаше никакъв смисъл. Бях с толкова погрешно впечатление по това време".

И все пак "с малки крачки към победата". 

В продължение на години, в които той твори, идва "онзи" момент, в който съвсем неслучайно е определен като един от "най-влиятелните и успешни продуценти на 21-и век".

Няма човек, който да не е чувал за "Happу", която има над милиард гледания и над милион харесвания в YouTube. Това е песента, която изстрелва музиканта на върха. След нея постигна още един голям успех - с участието си в сингъла на Daft Punk - "Get Lucky", който спечели награда за запис на годината и за най-добро поп изпълнение.

До 2014 г. Фарел е малко по-кротък.

Не е като да е изчезнал от музикалната сцена, напротив, продължава да продуцира песни за някои от най-големите имена в бранша. Работи по албуми, сред които "Hard Candy" на Мадона, "She Wolf" на Шакира и "The R.E.D Album" на Game, но просто не създаваше хитове и беше изчезнал от съзнанието на всички.

Въпреки това той е световно признат заради музиката си. Но не само... неговaта модна линия също е много популярна. Той притежава бутици на West Broadway в Ню Йорк, освен това е участвал в колаборация с известната марка "Louis Vuitton".

"Начинът, по който той разчупва границите в различните светове, които изследва, съответства на статута на "Louis Vuitton" като културна къща, укрепвайки нейните ценности на иновации, пионерски дух и предприемачество", се коментира в Холивуд.

Уилямс участва и в телевизионни предавания и филми. Работи по саундтрака на "Аз, проклетникът", както и по "Невероятният Спайдър-мен 2". Той е и съпродуцент на филма "Скрити числа", който му носи номинация за "Оскар" през 2017 г.

Визионер, чиито творчески вселени се простират от музиката до изкуството и модата, като през последните двадесет години се утвърди като световна културна икона.

В личен план също има успех.

От 2013-а той е женен за Хелън Ласичан, с която имат четири деца, а песента му "Despicable Me" е в чест на първородния му син.

Снимка: Getty Images

Освен многото му прозвища - продуцент, музикант, дизайнер Уилямс активно работи и с благотворителна цел. Той изгражда център за извънкласни занимания във Вирджиния Бийч за тридесет и пет милиона долара. Също така е собственик на благотворителна фондация "От една ръка разстояние" за младежи на възраст между седем и двадесет години. Организацията подпомага лица, живеещи в рискови общности в цялата страна.

Фарел Уилямс изминава пътя от тийнейджър-чудо до 13-кратен носител на "Грами", като се превръща в една от най-оригиналните и гъвкави личности в музикалната индустрия.

A неговата знакова реплика е: "Животът без музика би бил като човек без смисъл". 

Снимка: Getty Images