Създадена през 1981 г. от Джеймс Хетфийлд и Ларс Урлих група "Metallica", се превръща не само в една от най-влиятелните и успешни групи в историята, но също така и в еталон за всички останали метъл банди по света. Сред многобройните ѝ постижения попадат 120 милиона продадени албума, повече от 15 милиарда стрийма, 9 статуетки "Грами", редица видео отличия на MTV Video Music Awards и място в Залата на славата на рокендрола. Последните седем години обаче музикантите прекараха в тишина, която точно преди седмица нарушиха, представяйки шумно своята дванадесета по ред колекция от песни, озаглавена "72 Seasons", чийто мощен отзвук обиколи цялото земно кълбо.

Почитателите на "Metallica", които искаха да се сдобият с новия им албум, имаха тази възможност, включвайки се в нашата игра.

Какво трябваше да направят, за да участват в надпреварата?

На първо място да последват официалната страница на Life.dir.bg във Facebook. След това да харесат публикацията за нашия Giveaway, като не забравят да отбележат в коментарите под нея с кого биха желали да изслушат песните от "72 Seasons".

Играта беше активна от 21 април до 28 април и вече са ясни имената на шестимата  участниците в нея, изтеглени на случаен принцип. Това са Дончо Илиев, Лолита Минева, Лина Пейчева, Бойко Димитров, Калин Ехлемов, Татяна Маринова. Честито! 

С продължителност от 77 минути, 12-траковият запис, който сега шестима късметлии имаха шанса да спечелят, посяга към музикалното миналото на групата, пораждайки спомени за най-ранните им парчета. "Metallica" винаги са били майстори на бързите и сложни китарни рифове, но сега, с над 40-годишен опит, те представят проект с музика, неподвластна на времето. Групата пусна първия сингъл от тавата - "Lux Æterna", в края на 2022 г.

Терминът, който на латински означава "вечна светлина", е първоначалният избор на Хетфийлд за заглавие на колекцията, преди да се спрат на "72 Seasons", което произлиза от първите 18 години на живота, а именно, ролята на родителите в изграждането на нашата личност и избора дали да останем затворници на детството или да се освободим.

Заглавната песен в "72 Seasons" задава тона както в звуково, така и в тематично отношение. Парчето въвежда идеята за борбата с гнева и вътрешния мрак, носталгията и израстването. Metallica е група, която често е сменяла самоличността си и многопластовата "If Darkness Had a Son" най-добре представя това на феновете, събирайки различни ери от каталога на бандата в една песен.

В "You Must Burn!", мелодия, която напомня за хита им от The Black Album, "Sad But True", изпъква с вокалите Джеймс, които не звучат като нищо, което трашърите са записвали преди. Сингълът "Screaming Suicide" е израз на реална уязвимост и се отличава от предишните тракове на музикантите, разгръщайки чувствителната тема за самоубийствoто и влиянието на негативните мисли върху психичното ни здраве.

Кулминацията е "Inamorata" - 11-минутният запис, който е и най-дългата песен в кариерата на Metallica. Със "72 Seasons" легендите разчупват фасадата на метъл яростта и търсят собствената си истина.

ФОТОКРЕДИТ: ANIMATO MUSIC / UMG

"72 Seasons" на Metallica излиза и се разпространява на българския музикален пазар от Анимато Мюзик и Universal Music Group, с медийната подкрепа на радио Dir.bg и Радио 1 Рок.

Може да закупите колекцията в магазина на MusicMall.bg

Траклист:

72 Seasons

Shadows Follow

Screaming Suicide

Sleepwalk My Life Away

You Must Burn!

Lux Æterna

Crown of Barbed Wire

Chasing Light

If Darkness Had a Son

Too Far Gone?

Room of Mirrors

Inamorata

 

Слушайте "72 Seasons" ТУК.

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ METALLICA

WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE

ПОСЛЕДВАЙТЕ ANIMATO MUSIC

WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM | TIKTOK