Иво Аръков няма нужда от представяне, защото той е един от най-харизматичните и талантливи мъже сред актьорите не само от малкия и големия екран, но също така и на театралната сцена, който само преди броени дни бе удостоен с престижната награда "БГ модна икона".

Звездата му изгрява през 2011 г. с филма "Кецове", а оттогава насам почитателите му се умножават правопропорционално с участията му в различни продукции. Сред българските поредици, в които играе, са "Фамилията", "Скъпи наследници", "Белези", а към момента е част от състава на хитовия сериал "Съни бийч", в който се превъплъщава в спасителя Младен.

Само че родината ни далеч не е единственото му поле за изява, тъй като той често се снима и в чуждестранни заглавия, като неотдавна застана рамо до рамо до Каванч Татлъту, с когото си партнира в успешната поредица "Ирония на съдбата". Освен всичко изброено дотук, Иво е и водещ на предаването "Мармалад".

Между дългите снимачни дни на епизодите, разказващи историята на четирима приятели, които са сезонни работници в Слънчев бряг, Иво се включи като звездно жури в конкурса "Най-красива абитуриентка" на Dir.bg и заедно с Никол Станкуова, Невяна Владинова и последната победителка в надпреварата от 2019 г.- Нена Върбанова, които ще изберат най-достойната участничка тази година. Пред Life.dir.bg Иво разказа повече за своите критерии, снимките на "Съни бийч", за това да бъдеш провъзгласен за икона и още...

Вижте снимки на Иво >>

Преди дни бе удостоен с престижната награда "БГ модна икона". Как се чувстваш?

На първо място съм поласкан. Приемам този приз като комплимент, подчертаващ, че това, което правя, не остава незабелязано. И макар през живота си никога да не съм се стремял към подобни награди, не мога да отрека, че сега се радвам.

Снимка: Цветан Игнатовски

Очевидно се отличаваш с изискан вкус, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация, тъй като това са част от критериите, по които се избират носителите на това отличие. Смяташ ли, че притежаваш всичко изброено?

Мисля, че притежавам дори повече (смее се). Все пак не съм работил единствено над тези няколко елемента в личностното си развитие, а и върху редица други. Ако трябва да бъда честен, въпросните критерии, по които каза, че се избират призьорите, никога не са ми били приоритетни - те са само някои от точките, през които е преминал цялостният процес на индивидуалния ми растеж. Разбира се, наред с чисто човешкото ми усъвършенстване, допускал съм и грешки, но по-важното е, че съм успявал да извлека най-доброто от тях, за да се превърна в мъжа, който съм днес, именно затова съм щастлив, че съм даден като добър пример.

Тази година ти си част от звездното жури на конкурса ни "Най-красива абитуриентка". В тази връзка би ли споделил кои са качествата, които ще търсиш в участничките?

По принцип е трудно начинание човек да прецени харизмата на някого само по снимка, но аз ще гледам цялостното излъчване на момичетата, оценявайки не само естествената им красота, но също така и техния характер, криещ се в погледа, стойката, избора на тоалет дори... Много са нещата, издаващи нечия натура и нрав. За мен всеки детайл е от значение - усмивка, присъствие, самоизразяване, чар и т.н. По принцип не смятам, че физическата привлекателност и сексапилът са най-важното, напротив, те са само част от даденостите на една жена, при това от онзи вид, който за съжаление избледнява с времето. Ето защо нейното присъствие е от изключително значение.

Виж как да станеш "Най-красива абитуриентка" >>

Снимка: Цветан Игнатовски

Говорейки по темата, няма как да не те попитам ти какъв абитуриент беше?

Може би най-подходящата дума, с която да се опиша, е "шантав" (смее се). Първоначално никой от нашия клас нямаше намерение да се облича официално за това събитие, защото планът ни бе да отпразнуваме завършването си в Турция. И понеже щяхме да пътуваме, мислихме да си вземем единствено ежедневно облекло. Разбира се, бяхме предвидили една вечер, в която да се забавляваме, но все пак...

И не спазихте традицията да отбележите успешното си дипломиране в елегантно облекло?

Напротив, както често се случва в живота - решението ни се промени в последния момент... Това, естествено, означава, че ми се наложи да обикалям по магазините с майка ми, малко преди да тръгнем на път. Само че след около час и половина гледане на дрехи вече исках всичко да приключи, затова съвсем категорично отсякох, че ще избера нещо от последния магазин, който посетихме. Така се спрях на бял велурен костюм с риза на бяло и оранжево каре, която имаше широка яка в стил 60-те години.

Има ли някоя интересна случка от бала, категоризираща се като лудост, останала запечатана в съзнанието ти, която искаш да споделиш?

О, има много такива... Все пак бяхме в тийнейджърска възраст, което ще рече, че хормоните ни постоянно бушуваха, карайки ни да вършим какви ли не щуротии. Например, по време на тази екскурзия често навлизахме в частни плажове със забранен достъп, без да си даваме сметка откъде всъщност преминаваме. Така се стигна до няколко недоразумения с турските власти.

Снимка: Диляна Флорентин

Надявам се, че не сте се озовали в ареста.

А, не, дотам не се е стигало.

Макар днес да си се реализирал успешно, снимайки се в продукции на големия и малкия екран, участвайки в театрални представления и изявявайки се като водещ на телевизионно предаване, кажи ми, липсва ли ти онова безгрижно време, преди завинаги да напуснеш гимназията?

Знаеш ли, все още ясно си спомням настроението и усещанията си в онзи период, затова мога да кажа, че той също беше изпълнен с несигурност - питах се какво ми предстои, накъде ще поема... Така че не бе чак толкова безгрижно, напротив, тогава като че ли безпокойството бе по-голямо от сега, защото днес вече знам какво е призванието ми и следвам своя път.

Така или иначе превъртяхме лентата достатъчно назад, дай сега да надникнем и в някогашната ти класна стая. Какъв ученик беше и кои бяха любимите ти предмети?

По-скоро бях "избирателен ученик", което означава, че се съсредоточавах върху дисциплините, които харесвах, неглижирайки останалите. Ситуацията беше или 6, или 2 (смее се). В крайна сметка част от предметите завърших с оценка Отличен, друга - с Добър, така общият ми бал бе Много добър. Иначе харесвах много Химия и Физика, както и История, макар че увлечението ми по нея да бе на периоди, в зависимост от това чия история изучавахме, тъй като материалът не обхващаше само българската.

Снимка: Диляна Флорентин

Определян си като един от българските секссимволи, а по онова време радваше ли се на внимание от страна на момичетата?

Тогава реално не си давах сметка дали съм харесван или не, просто защото ме вълнуваха съвсем различни неща, върху които съсредоточавах цялото си внимание, като музиката например. Тя бе другата ми страст, изпълваща свободното ми време. Останалото дойде по-нататък.

В момента се намираш в Слънчев бряг, където снимаш хитовия сериал на bTV "Съни Бийч". Как вървят снимките и успя ли лошото време да помрачи част от тях?

Времето беше наистина много студено. Тази година започнахме да снимаме още от март месец, а заради персонажа, в който се превъплъщавам, често ми се налага да заставам пред камера по бански... Това съвсем не бе облекло, подходящо за неблагоприятните климатични условия. По принцип издържам на ниски температури, но един от дните бе толкова мразовито, че в даден момент цветът на ръцете ми стана тъмносин, а ноктите - лилави. В интерес на истината най-голямото предизвикателство за мен бе да пресъздавам лятно настроение в такива условия. Иначе сме доста натоварени, тъй като работим наистина интензивно. За разлика от първия сезон на поредицата, чиито епизоди снимахме разпокъсано, сега имаме точно определен график, с който трябва да се справим. Благодарение на този факт неведнъж сме стояли до късно вечер.

Можеш ли да загатнеш какво ще се случи с твоя герой Младен в предстоящите епизоди?

Тук ще цитирам нашия сценарист Мирон Крумов, чиито думи гласят: "Как да разкажем нещо, без да казваме нищо", което по-скоро българските политици умеят, аз не съм се специализирал в това още. И все пак ще издам, че Младен узрява, колкото и парадоксално да звучи, защото, както разбрахме в първия сезон, той е заседнал някъде между 16-18 г. и сякаш отказва да порасне. Макар обаче да е човек на живота и веселбите, след като среща Дарина, той започва да се развива и да полага повече старание в любовта.

Иво на снимачната площадка на "Съни бийч" с колежката си Лидия Инджова

Снимка: bTV

След като завърши отговора си по този начин, сега просто няма как да не те попитам дали самият ти полагаш старание в любовта?

Да, така мисля, но може да все пак да питаш моята приятелка, да видим какво ще каже тя (смее се).

Да разбирам, че всички материали, публикувани в различни медии, са истина и сърцето ти действително вече е заето?

Точно така.

В такъв случай ще разкажеш ли как се случиха нещата между вас двамата, тъй като май само това не пишеше във въпросните статии?

Историята е малко дълга, но ще я съкратя. Преди време трябваше да пътувам с мой приятел по негови ангажименти, но в последната минута той ми се обади, за да ми каже, че това няма да се случи и планът ни пропада. Само че аз вече се бях настроил, че ще напусна София и не исках да се откажа от тази идея, затова звъннах на Габриела, с която няколко дни по-рано се бяхме разбрали да се видим. Тогава обаче още не бяхме двойка. Когато се чухме, тя ми каза, че е извън столицата, затова с радост запалих колата и се отправих към мястото, на което бе тя. От онзи момент нататък сме почти всеки ден заедно.

Иво с половинката си Габриела

Снимка: Инстаграм профил на Габриела Николаева

Явно имаш романтична натура, щом нямаш нищо против да предприемаш подобни пътувания за някого...

Може би. Аз просто не го класифицирам като такова, но вероятно има такива моменти, в които се проявява.

Като модел и актьор, може ли да се каже, че си суетен мъж?

Да, като всеки друг човек, независимо колко небрежна е появата му в обществото. Всъщност много хора казват, че именно небрежността работи за тях повече, отколкото изрядността. Това, което аз се старая, е просто да не прекрачвам границата на разумното.

Винаги си бил в добра форма, но сега, покрай "Съни бийч", тя сигурно е перфектна. Как обаче я поддържаш?

За жалост карантината много ме ощети... Така че не мога да се похваля с такава сила, каквато имах преди година. Ако трябваше сега да започнем със снимките на сериала, нещата щяха да стоят по различен начин. Но най-лесната формула, която спазвам, когато искам да имам добра фигура, включва добра храна, по-малко стрес, повече сън и тренировки.

Снимка: Диляна Флорентин

Като казваш "добра храна", имаш предвид, че ядеш по-здравословно или спазваш определена диета?

Ако трябва да съм честен, спрямо храната малко се поотпуснах през изминалите месеци, през които си правих повече "подаръци", така да се каже... Сега обаче се ограничавам и избягвам тестените и сладките изделия.

Независимо от лошото време напоследък, лятото наближава. Как мислиш да го прекараш?

Скоро трябваше да замина за Лондон, за да участвам в сериал на телевизия BBC, но за съжаление се наложи да го откажа, защото датите, в които щях да бъда в Обединеното кралство, съвпадаха с пет от снимачните дни на "Съни бийч" в София. Лошото бе, че нито екипът там, нито този тук можеше да направи нещо по въпроса, така че лятото ми изведнъж се освободи. Затова сега ми предстои да начертая нов план и да реша къде да си почина, та поне нещо позитивно свърша през този сезон.

Съжалявам да чуя за това.

О, всеки актьор има такива моменти, а и на мен не ми се случва за първи път. Например, през ноември миналата година получих обаждане с добрата новина, че съм одобрен за продукция на "Marvel", но през декември в Англия излезе новия щам на коронавируса, който осуети пътуването ми.

Сега се сещам за мисълта, че най-доброто винаги предстои.

Да, и аз искрено вярвам в това.

Снимка: Диляна Флорентин

* * * 


 

Тази година победителката в конкурса "Най-красива ще спечели ваучер на стойност 500 лв за онлайн магазина Trendo.bg, а останалите 19 финалистки - такива на стойност по 50 лв, с които ще могат да закупят най-актуалните за сезона дрехи, обувки, бански костюми и аксесоари. Бъдете в крак с модата с Trendo.bg.

Снимка: trendo.bg

Освен това носителката на титлата "Най-красива абитуриентка" за 2021 г. ще получи най-новия флагман на Nokia-Х20, който е проектиран да устоява на времето, в отговор на социалната мисия на компанията #lovetrustkeep за съхранение на природните ресурси, чрез по-дългото използване на вещите и ограничаване на електронните отпадъци. Той идва с три години гаранция, три години актуализации на операционната система и три години актуализации на сигурността.

Снимка: Nokia

Следващата награда за нея е СПА почивка за двама в хотел "Исмена", намиращ се в град Девин. Комплексът е чудесно ваканционно място за хора, които търсят здраве и жизненост, близост с природата и неповторими преживявания. В него те се радват на лукс и хармония, наслаждавайки се на уникалните пейзажи в сърцето на Родопите, където се грижат техния престой да бъде наистина незабравим.

Снимка: Хотел "Исмена"

Освен всичко изброено дотук, тя ще се сдобие и с иновативно смарт устройство в грижата за кожата с микроток и анти-ейдж ефект FOREO BEAR на шведския козметичен бранд FOREO. Уредът действа като интензивна тренировка: стяга и опъва кожата, придава ѝ по-младежки вид и подчертава контурите на лицето.

Снимка: FOREO