В документалната поредица на WNESSTV "Изгряващи звезди" Елена Яръмова ни разказва една история за смисъла в най-житейската му форма. Целият епизод вече е качен и онлайн на Dir.bg.

Докато надеждата е жива в ума, вярата извира от сърцето и духа. Вярата, без която няма чудеса. Добре дошли в света на Българската федерация по адаптирана физическа активност. Свят, в който Слав Петков и екипът му вдъхват нов живот чрез спорта. "Моето ежедневие е свързано с хората с увреждания и нито за секунда не съм съжалявал. Дори и моят син, който е момче в норма, е тук постоянно с тях и ми помага. Бъдещето е пред нас и аз се радвам, че от тези деца станаха едни добри спортисти, които имат мечти", споделя Слав Петков, председател на ФАФА-България.

Диляна Попова, Боян Вандов и Eмилиян Костадинов са трима от най-изявените ни спортисти със Синдром на Даун. Диляна има сребърен медал на съчетание с бухалки в художествената гимнастика на световното първенство в Южна Африка. Боян е носител на бронзово отличие на гюле от Европейския шампионат в Италия, а в Аржентина Емилиян печели сребро в шестобоя в спортната гимнастика на най-големия турнир в Америка за хора със Синдром на Даун. Животът и на тримата се обръща на 180 градуса, когато стават част от семейството на ФАФА-България.

17-годишният Боян още от малък има проблеми с вестибуларния апарат. Днес той вече постига успехи в леката атлетика и е гордост за своята майка Борислава Вандова и баба си Елисавета. "Като малък той се качваше по стълбите на 4 крака. Никога не съм спирала да търся някаква алтернатива, някакво развитие за него. Случайно разбрахме за адаптирана зумба, която се провеждаше в кв. "Орландовци" при Слав и Деси. Всичко това, което се случва в залата, го направи много уверен, много самостоятелен. Смея да кажа, че вече отглеждам едно дете почти в норма. Спортът му даде живот, приятелства, сигурност, възможности", споделя майката на Боян.

Част от медалистите на ФАФА

Източник: Wness TV

Промяната е повече от забележителна. 26-годишната Диляна отслабва с 20 кг за година и половина. Майка ѝ Даниела Попова е щастлива, че дъщеря ѝ вече има мечти. "След училище Диляна остана 4 години вкъщи. Никакви социални контакти, обградена само и единствено със семейството си. Това ѝ беше ежедневието. В момента дъщеря ми живее. Събуди се тази жажда за живот. Тя тук е обградена с приятели и се чувства оценена. Заявява се вече като личност. Има хора, които я обичат и вярват в нея. Тя се прибира всеки ден все по-въодушевена, щастлива и стана по-освободена", разказва майката на Диляна.

Диляна на бала си

Източник: Wness TV

Диляна Попова с майка си Даниела и сестра си Златина

Източник: Wness TV

Всички сплотени родители са спокойни, защото виждат децата си щастливи, с бъдеще. Отдавна пред, а не зад прозореца вкъщи. И сега пред тях са само мечтите им - да печелят медали за България и да живеят нормален живот. Таня Костадинова е благодарна, че спортът променя живота на сина ѝ Емилиян, който е на 21 години. "За Емилиян спортът е всичко, федерацията е всичко. Тук са неговите приятели. Той казва, че това е неговото спортно семейство. Средата е просто зареждаща. Ако светът притежава поне малко от добрината на тези хора, чистотата в отношенията им, ще бъде прекрасен. Тук са едни чисти същества, в които няма злоба, няма омраза, няма ненавист", спокойна е майката на Емилиян.

Емилиян Костадинов

Източник: Wness TV

Казват, че самотата е най-големият страх на хората, независимо дали го осъзнават или не. Диляна, Боян и Емилиян не са сами, защото освен любовта на семействата си, те вече имат и своите първи приятели. И заедно имат мечти, израстват, стават по-независими и пълноценни за себе си и околните.

"Всеки ден тренираме и взимаме много медали. Подкрепяме се и много обичам всички", споделя с усмивка Емилиян. "Моят живот е тук с отбора, всеки ден тренираме и много обичаме Слав. Аз много обичам мама, защото тя е страхотна, чудесна и прекрасна", допълва Диляна. "Мечтая си пак да взема медал и хората да ми се радват, да ме гушкат. Майка ми и баба са горди с моите успехи и всеки път плачат от щастие", разказва Боян.

Боян Вандов с майка си Борислава и баба си Елисавета

Източник: Wness TV

Слав и екипът му не просто запалват искрата на спорта. Те създават шампиони, но процесът е дълъг и изисква много усилия и търпение.

"Да направиш едно съчетание, да го изгладиш така, че то да стане перфектно при положение, че ти имаш някакви дефицити, изисква повече усилия. Вие може да си направите сметка какво означава за тях да запомниш едно съчетание, да запомниш кое упражнение след кое е. При нас има подбор, през който минава всеки, който влиза в школата, който минава през всякакви тестове и комисия. Да са вербални е най-важното правило при нас, защото тук в нашия център един специалист работи с група от 10 младежи. Нямаме физически ресурс, който физически да подкрепя деца, които са невербални", споделя Слав.

Слав и семейството му

Източник: Wness TV

Всеки един от екипа допринася за сплотеността и развитието на децата. Със спортистите работи и психологът Екатерина Захова. "Всички имаме една и съща цел и това допринася за успехите, които виждаме. Когато едно дете е изолирано и съответно има тази социална изолация, много от ресурсите, които детето има и специалистите биха могли да ги извадят на преден план, всъщност не се развиват и остават в застой. Спортът е феномен в началото, но след това става част от тяхната личност", разказва Екатерина Захова.

През 2026 г. София ще бъде домакин за първи път в историята си на световно първенство по лека атлетика, тенис на маса, спортна гимнастика и художествена гимнастика за спортисти със Синдром на Даун. Така много хора ще могат да видят всъщност каква магия е спортът и как преобразява.

Йордан Йовчев дава ценни съвети

Източник: Wness TV

Как легендарният гимнастик Йордан Йовчев се включва в мисията на ФАФА-България и по какъв начин спортът променя човешки съдби? Гледайте в епизода на "Изгряващи звезди" с Елена Яръмова, който вече е и онлайн на Dir.bg.