В документалната поредица на WNESSTV "Изгряващи звезди" Елена Яръмова ни среща с 12-годишната Хрисиана Савова, която е определяна за една от най-талантливите пианистки. Целият епизод вече е качен и онлайн на Dir.bg.

Малката пианистка постига успех след успех. Печели над 40 първи и Гран при награди от международни и национални конкурса и е свирила на световноизвестни сцени. Един от моментите, който тя няма да забрави, е поканата да свири на червения роял на сър Елтън Джон в легендарната концертна зала "Роял Албърт Хол". "За мен всичките ми успехи са безценни. Много се радвам, когато получа някое отличие. Най-добре се почувствах, когато свирих в "Моцартеум" в Залцбург, в залата на Моцарт и в "Роял Албърт Хол" в Лондон. Тогава бях много щастлива, защото много трудно човек може да се докосне до това усещане, да свири в тези прочути зали", споделя с вълнение Хриси.

Да гледаш света през детските очи е вълшебство. Да се радваш на усмивките им - благословия, а да се гордееш с успехите на своите деца - най-голямото щастие.

В ролята на сър Елтън Джон

Източник: Wness TV

Детският талант е всестранен и необятен, а да откриеш потенциала на своето дете е само началото на дългия и вълнуващ път към успеха. Какво се крие зад всяка една победа, всеки спечелен конкурс, медал от олимпиада или постижение в науката? Търпение, любов и подкрепа. Родителите на 12-годишната Хрисиана Савова - Дарина и Иван, отлично знаят това, защото за мечтите на дъщеря им няма граници.

"Хриси е прекрасно дете, прекрасна дъщеря и ако трябва да кажа една дума за нея - тя е обич", споделя Дарина. "Какъвто и професионален път да хване, важното е тя да бъде щастлива", допълва баща ѝ Иван.

В залата на Моцарт

Източник: Wness TV

Семейството е компас и пътеводна светлина, а моментите, прекарани заедно, са безценни. Най-голямата опора за Хриси са нейните родители Дарина и Иван. И двамата са били част от група - тя като певица, а той като китарист. За да владее до съвършенство своя инструмент, музикантът трябва да му е отдаден изцяло. Това е единственият път към изпипването на всеки детайл. "Човек, когато обича да прави нещо, винаги си заслужава и не му тежи. Не му е тежко, че е свирил 4 часа, не е изморен, а доволен от работата си", категорична е Хриси, а майка ѝ Дарина допълва, че най-важното е да осигури на дъщеря си баланс.

"Нощ на звездите 2023"

Източник: Wness TV

Източник: Wness TV

"Има моменти, в които тя наистина е уморена. Имало е дни, когато се връща от училище и заспива. Аз не я будя за вечеря и ако следващият ден е почивен, може да спи до 23 часа вечерта". 

Хрисиана учи в Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в Пловдив в класа по пиано на Светлана Косева. През лятото печели за втора поредна година първото място и стипендия в категория "Изкуство" на Фондация "Енчо Керязов".

Хриси със Светла Косева

Източник: Wness TV

Източник: Wness TV

Награждават я в Античния театър в родния ѝ Пловдив, а емоцията за нея в "Нощта на звездите" е незабравима. "Много съм благодарна за цялата тази подкрепа. Благодарна съм и на Енчо Керязов, защото този труд, който той полага за всички деца, е огромен." Какво сподели Енчо Керязов за Хрисиана и как тя създава нови светове с магията и красотата на музиката гледайте в епизода на "Изгряващи звезди", който вече е и онлайн на Dir.bg.