Днес странният за мнозина човек и блестящ за много други хора актьор - Киану Рийвс, навършва 55 години. Не малко пъти той ни е карал да се замисляме върху екзистенциални теми като живота и смъртта. Ще го направи и днес, след като си припомним някои от най-мъдрите му и докосващи цитати.

Вижте снимки на Киану >>

Но преди тях, нека насочим поглед към някои важни факти за живота и кариерата му.

Киану Рийвс е роден на 2 септември 1964 г. в Ливан.

Името му актьора означава "студен ветрец над планините". Баща му е геолог и заради професията му Киану започва да обикаля света още на 2 години. Майка му се казва Патриша Тейлър, работи в развлекателната индустрия, а по-късно става гардеробиерка. След като родителите му се развеждат, Киану заминава за Ню Йорк с майка си и сестра си. По-късно тримата се местят в Торонто, където Киану се запалва по хокея. Той става толкова добър, че получава прякора "Стената". По-късно обаче интересът към актьорското майсторство взима превес.

В края на 90-те се случват две трагедии в живота му. С дългогодишната му приятелка Дженифър Сим обявяват, че чакат дете. По-късно те разбират, че детето е мъртво в утробата. Това разбива връзката им. Две години по-късно самата Дженифър умира в катастрофа.

Работил е като управител в магазин за паста в Торонто.

Дебютът му в киното е през 1985 г. в "One Step Away". А година по-късно Рийвс участва и в американския "Youngblood" заедно с Патрик Суейзи.

Снимка: Instagram

През 1986 г. е сериозният му пробив в киното с "The River's Edge" с Денис Хопър.

През 1988 г. Рийвс е част от звездния състав на филма на Стивън Фриърс "Опасни връзки". В ролите са Глен Клоуз, Джон Малкович, Мишел Пфайфър, Ума Търман и др.

На следващата година излиза и "Bill & Ted's Excellent Adventure" - комедията, която окончателно утвърждава мястото на Киану в съвременното кино.

През 1991 г. излиза "Критична точка" на Катрин Бигълоу с Патрик Суейзи, както и продължението "Bill & Ted's Bogus Journey". Същата година излиза и филмът, с който Киану отново впечатлява критиците - "Моят личен Айдахо" на Гюс ван Сант, с Ривър Финикс. Следва "Дракула" на Франсис Форд Копола с Гари Олдман, Уинона Райдър, Антъни Хопкинс и др. През 1993 г. Рийвс прави неочаквана роля в "Малкият Буда" на Бернардо Бертолучи.

През 1994 г. премиера има филмът, с който Киану обра овациите - "Скорост" на Ян де Бонт, със Сандра Бълок и Денис Хопър. 

Снима се и в хитовите филми "Верижна реакция" с Морган Фрийман и Рейчъл Уайз и "Да почувстваш Минесота" с Камерън Диас и Винсънт Д'Онофрио.

През 1997 г. участва в трилъра "Адвокат на дявола", заедно с Ал Пачино и Чарлийз Терон.

Две години по-късно излиза уникалният "Матрицата", който става един от най-добрите филми за годината. Режисьори са Анди и Лари Уашовски, а в ролите са още Лорънс Фишбърн, Кари-Ан Мос, Хюго Уийвинг и др. След "Матрицата" кариерата на актьора достига най-големия си връх досега.

Матрицата

През 2001 г. излизат два филма с участието на Рийвс - "Месец любов" с Чарлийз Терон и "Твърда игра". След успеха на "Матрицата",  Уашовски обявяват, че филмът всъщност е замислен като първа част от трилогия и останалите две части ще излязат през 2003 г. и ще се превърнат в два от най-гледаните филми за годината. И точно така се случва. "Матрицата: Презареждане" и "Матрицата: Революции" носят много пари и слава на актьорите, които участват в тях.

Скоро след това Киану се откъсва от персонажа си Нео и участва в комедията "Невъзможно твой" на Нанси Мейерс, с Джак Никълсън и Даян Кийтън. През 2005 г. излиза "Константин" с Рейчъл Уайз и Шая ЛеБоф. Година по-късно отново има две заглавия с участието на Рийвс - "Камера потъмняла" и "Къща на езерото" със Сандра Бълок.

Участва и в трите части на филма "Джон Уик" - от 2014, 2017 и 2019 г.

Наскоро се заговори и за предстоящ нов филм "Матрицата 4", в който Киану Рийвс отново ще влезе в образа на Нео.

Снимка: Instagram

Най-мъдрите и остроумни цитати на Киану Рийвс:

"Нито съм красив, нито съм секси, е не е като да съм съвсем безнадежден случай."

"Аз съм Мики Маус. Никога не се знае кой е вътре в костюма."

"Знаете ли какво е хубава мисъл - пенсионирането."

"Какво ще стане, ако се разтопиш? Не се говори много за това, но всъщност внезапното възпламеняване е нещо реално."

"Аз съм най-лошият басист. Нямам никакъв ритъм."

"Когато хората, които обичаш, си отидат, си оставаш сам".

"Надявам се някога да стана добър актьор."

"Мъката променя формата си, но никога не свършва."

"Аз съм много скучен. Само чета, играя хокей и свиря."

"Аз съм една от малкото холивудски звезди без имение. Нямам бодигардове и не нося скъпи дрехи. И въпреки, че ме оценяват на 100 милиона долара, все още се возя в метрото и ми харесва!"

"Плаках за красотата, плаках за болката, а понякога плачех, защото не усещах нищо. Не мога да го променя. Аз съм такова клише на самия себе си."

"Да се влюбиш и да имаш връзка са две различни неща."

"Понякога враговете ни са най-добрите ни учители. Хората могат да научат много от грешките си. Понякога разрушението означава прераждане."