Носителят на награда "Оскар" Колин Фърт навършва 60 години днес.

Британският актьор се ражда на 10 септември 1960 г. в семейството на преподаватели по история и богословие. Ранното му детство преминава в Нигерия, където работят родителите му. След това живее в Сейнт Луис, САЩ. Там започва да посещава театрално студио. Във Великобритания семейството се връща, когато той е на 11 години, а на 14 г. Колин Фърт решава да стане актьор. Актьорско образование получава в лондонския Драматичен център.

Вижте снимки на Колин >>

Кариерата на Колин Фърт започва в театъра през 1983 г. Телевизионният му дебют е през следващата година, а през 1989 г. се снима във филма на Милош Форман "Валмон", който е екранизация на романа "Опасни връзки". Филмът обаче няма успех, а отзивите за Фърт са, че му липсва харизматичност.

До 1995 г. се снима в още шест филма, а след това в сериала "Гордост и предразсъдъци" в ролята на мистър Дарси, която е пробив в кариерата му.

За тази роля Колин Фърт е номиниран за награда БАФТА, а за британките става "въплъщение на идеалния мъж". Актьорът се шегува, че "дори 20 години да тренира, да стане астронавт и да се окаже първи на Марс, във вестниците ще напишат: "Мистър Дарси кацна на Марс".

След това се снима в "Дневникът на Бриджит Джоунс". Филмът е много популярен и има две продължения.

Следват "Английският пациент", "Влюбеният Шекспир", "Момичето с перлената обеца", "Наистина любов", "Мама миа". За участието си в "Самотен мъж" печели награда на кинофестивала във Венеция и БАФТА и е номиниран за "Оскар" и "Златен глобус" през 2009 г., пише БТА.

През 2010 г. се снима в "Речта на краля". Ролята на Джордж Шести му носи много награди - БАФТА, "Златен глобус", "Оскар", наградата на американската Гилдия на актьорите и на Европейската киноакадемия.

Колин Фърт и Том Форд

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Следва серия успешни филми, сред които "Главната улица", "Дама, поп, асо, шпионин", "Преди да заспя", "Магия в полунощ", "Геният ".

Колин Фърт е участвал в повече от 70 филма. Сред най-новите са "1917" и "Тайната градина".

Колин Фърт има двама сина от бившата си съпруга Ливия Джуджоли - Лука (2001) и Матео (2003), както и по-голям син Уил (1990) от американската актриса Мег Тили.

Колин с бившата си съпруга Ливия Джуджоли

Снимка: Getty Images/Guliver Photos