Остават само 2 седмици до най-значимата вечер в Холивуд, през която ще се състои 92-рата церемония по връчването на наградите "Оскар". Този път статуетките, считани за най-голямото признание, което човек от кинематографските среди може да получи, ще бъдат раздадени по-рано от обичайното - на 9-и февруари. Тогава, в рамките на една нощ, звездите ще бъдат просто хора, обзети от вълнение и изпълнени с надеждата, че ще чуят собственото си име сред победителите.

В момента най-прочутите жени от големия екран избират своите бляскави тоалети, с които да направят подобаваща и запомняща се поява на червения килим. Междувременно, докато те се подготвят за важното събитие, ние ще разгледаме шанса за успех на всяка една от номинираните в категория "Най-добра актриса в главна женска роля".

Нека първо припомним кои са дамите, които ще се борят за отличието на Филмовата академия на САЩ. Те са Синтия Ериво за "Хариет", Сирша Ронан за "Малки жени", Скарлет Йохансон за "Брачна история", Чарлийз Терон за "Бомба със закъснител" и Рене Зелуегър за "Джуди".

Интересен факт е, че Скарлет е една от претендентките и в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля за участието си в лентата "Джоджо Заека". В цялата история на Оскарите досега, едва единайсет пъти се е случвало артист да получи две номинации за приза в една и съща година, като осем от постиженията са на жени. Първа е Фей Байнтър през далечната 1939 г. за изпълненията си в "Бели флагове" и "Йезавел", а само шест години по-късно я следва Тереса Райт за "Гордостта на янките" и "Госпожа Минивър". Списъкът продължава с Джесика Ланг за "Франсис" и "Тутси" (1983 г.), както и Сигорни Уийвър за "Горили в мъглата" и "Работещо момиче" (1989 г.). Абсолютен прецедент се оказва 1994 г., когато по две номинации получават Холи Хънтър ("Пианото" и "Фирмата") и Ема Томпсън ("Остатъците от деня" и "В името на Отца"). Последни са Джулиан Мур за "Далеч от рая" и "Часовете" (2003 г.) и Кейт Бланшет за "Елизабет: Златният век" и "Няма ме" (2008 г.). Въпреки прекрасните си изпълнения обаче, никоя от тях не е успяла да отнесе у дома си и двете статуетки едновременно. Разбира се, винаги има първи път... Но не сме убедени, че Йохансон ще постави този рекорд.

Скарлет Йохансон в "Брачна история"

Снимка: Скрийншот Оscar.go.com

Не и при положение, че в надпреварата участват "ветераните" Рене Зелуегър и Чарлийз Терон, които, макар и на високи токчета, вече веднъж са покорявали върха на планината от злато, наречена "Оскар"... Голямата битка сякаш се очертава да се води именно от тях двете. А ако приемем, че действително наградите на Гилдията на филмовите актьори са своеобразно пророчество за триумф на отличията на Академията, то тогава везните определено се накланят в полза на Зелуегър. Още повече, дори и да се абстрахираме от двете ѝ оскарови номинации в миналото, сега тя води и с един "Златен глобус", който ѝ бе връчен за играта ѝ в "Джуди".

Още откакто филмът, разказващ за съдбата на Франсис Етъл Гъм - добила огромна популярност като Джуди Гарланд, тръгна по киносалоните, се заговори, че Рене ще бъде новата носителка на престижното отличие на Академията. Сега това предвиждат и повечето прогнози, в които се редят комплименти и възхвали за 50-годишната звезда от "Дневниците на Бриджит Джоунс", превъплътила се в легендарната певица и актриса. Лентата на британския режисьор Рупърт Гулд се фокусира върху последните концерти на Гарланд през 1968 г., а в нея Зелуегър прави може би най-забележителната роля в живота си. Тя не просто играе, а сякаш наистина изпитва загубите, разочарованието и болката на Джуди - жена, страдаща от собствената си слава, но неспособна да бъде нещо по-различно от изградения популярен образ, която намира утеха в сцената, хапчетата, алкохола и мъжете.

Рене Зелуегър в "Джуди"

Снимка: Скрийншот Оscar.go.com

Добра роля, разбира се, прави и Чарлийз Терон в "Бомба със закъснител". Тя влиза в кожата на звездната тв водеща на Fox News - Мегън Кели, известна със своята самонадеяна, и често пъти прекалена, прямота, на която обаче медията дължи голяма част от високия си рейтинг. Героинята на Терон не само стои в центъра на събитията (въпреки че ѝ партнират Никол Кидман и Марго Роби) в първия официален "#MeToo филм", който е по реални събития, но също така е и разказвачът на историята за оттеглянето от поста на изпълнителния директор и съосновател на телевизията Роджър Ейпс. През 2016 г. той е обвинен в сексуален тормоз от десетки жени, което в крайна сметка води до напускането му. Едва ли за някого би било изненада, че Чарлийз е перфектна в изграждането на персонажа си, при положение, че през кариерата си е доказала, че няма филмов жанр, който да ѝ се опре. Виждали сме я в комедии, драми и екшъни - във всички изброени тя е еднакво убедителна. Но ще надвие ли изпълнението на Рене? По-скоро не, въпреки че човек никога не може да бъде сигурен.

Чарлийз Терон в "Бомба със закснител"

Снимка: Скрийншот Оscar.go.com

Може би Сирша Ронан щеше напълно да заслужи статуетката, ако досега не бяха заснети толкова много екранизации на класическия роман, написан от Луиза Мей Олкът, че да са достатъчни за цял първи сезон на сериал. Филмовата адаптация по книгата от 1994 г. получава не една, а цели три номинации за "Оскар", включително и за най-добра женска роля на Уинона Райдър, играеща Джо Марч - същата героиня, която сега пресъздава и Ронан. Тогава Райдър се разминава с приза, а днес колежката ѝ е изправена пред още по-сериозно изпитание по пътя към него, защото ще трябва да надмине не само останалите претендентки в категорията си, но и бившата годеница на Джони Деп, чиято роля ще служи като мерило за Академията. Добра актриса ли е Сирша? Да. Но дали е чак толкова добра, ще разберем съвсем скоро.

Сирша Ронан в "Малки жени"

Снимка: Скрийншот Оscar.go.com

По неписано правило наградите "Оскар" се връчват за филми и роли, носещи силен емоционален заряд, който докосва сърцата на зрителите и поставя пред тях редица въпроси, чиито отговори всеки трябва да открие сам за себе си. Точно такава е и продукцията "Хариет", в която участва Синтия Ериво - носителка на наградите "Грами", "Еми" и "Тони". Тя ненапразно е сред имената, надпреварващи се днес за признанието на Филмовата академия. Превъплъщението ѝ в Хариет Тъмбан - робинята, превърнала се в една от най-големите героини на Америка, променяйки хода на историята, е блестящо. Ериво демонстрира талант, достоен за уважение, но летвата е вдигната наистина високо. И все пак, ако все още сте сред тези, които не са гледали филма - пуснете си го, няма да сгрешите. Това е история, която определено си заслужава да се види... Точно както всички изброени по-горе.

Синтия Ериво в "Хариет"

Снимка: Скрийншот Оscar.go.com