В съботната сутрин на 23 януари на 87-годишна възраст почина Лари Кинг. Наследството, което той остави в света на журналистиката, е впечатляващо с кариера, продължила над 60 години и около 50 000 интервюта.

Отначало в местното радио в Маями до популярното си шоу по CNN, Лари Кинг е сядал на масата за интервю с почти всеки политик, актьор, музикален изпълнител и всяка холивудска звезда или известен автор.

Емблематичният му външен вид - винаги с риза, вратовръзка, незаменимите тиранти, очила и любопитен поглед, завинаги ще остане в съзнанието на неговите събеседници и на многобройните му зрители по целия свят.

Вижте снимки на Лари Кинг >>

Истинското име на Лари Кинг е Лорънс Харви Зайгер. Роден е на 19 ноември през далечната 1933 г. в Бруклин, Ню Йорк. Родителите му са евреи, избягали в САЩ. Когато Лари е на 9 години, баща му умира от сърдечно заболяване на едва 44-годишна възраст. Това принуждава майка му да работи здраво, за да успее да отгледа двамата си сина.

Още от малък Лари иска да работи в радиото, но кончината на баща му сериозно разклаща емоционалното състояние на детето. Лари разваля успеха си в училище и започва да работи в пощата, за да подпомага финансово майка си.

Случайна среща с телевизионен водещ от CBS дава начален тласък на Лари. Водещият го съветва да замине за Флорида, където се търсят тв и радио служители без опит. Кинг заминава и получава първата си работа в радио "Маями". Там младежът чисти и работи като момче за всичко. През май месец 1957 г. един от радиоводещите напуска и Лорънс Зайгер (все още с родното си име) е назначен на негово място. Започва директно с пълни смени, а не след дълго започва да води политическите и спортни новини. Получавайки 55 долара седмично, Лари се чувства така, сякаш сбъдва най-голямата си мечта.

Мениджърът на радиото съветва Лорънс да смени името си на нещо не толкова етническо като Зайгер, което се помни трудно. Тогава Лари вижда реклама на King's Wholesale Liquors в местния вестник и бързо решава да се нарече Лари Кинг.

Снимка: Getty Images

През 1960 г. прави първото си телевизионно предаване в местната телевизия, а по-късно започва и собствена колонка в "Miami Herald" и "Miami News". През 60-те години Кинг се запознава с телевизионната знаменитост Джаки Глийсън, а по-късно ще каже за него, че го е научил на много за телевизията и го приема като негов ментор.

В края на 1971 г. Лари Кинг има финансови проблеми и през 1972 г. губи работата си. През следващите няколко години се опитва постепенно отново да изгради кариерата си, пишейки за различни списания. В края на 70-те години вече всичко е отминало и той се връща в радиото в Маями. През 1978 г. стартира "Шоуто на Лари Кинг", в което водещият разговаря с гостите си и пуска в ефир слушатели, които могат да задават въпроси. Работата му привлича вниманието на Тед Търнър, който през 1985 г. го наема за тв шоу в CNN.

Снимка: Getty Images

"Larry King Live" става първото международно тв шоу с възможност за включване на зрители. В следващите 25 години Кинг успява да възпита своя лоялна публика, срещайки я с президенти, спортисти, актьори, национални герои, известни чужденци и всякакви хора, заслужаващи публично внимание. Скоро предаването добива рекорден рейтинг.

Извън телевизионната си кариера Кинг е участвал в няколко филма, озвучавал е анимационни продукции, написал е няколко книги за сърдечните заболявания (след като прекарва инфаркт), а през 2009 г. излиза и автобиографията му "My Remarkable Journey".

Но Лари Кинг си остава легенда в CNN. Последната му поява там е на 23 януари 2021 г., но на практика кариерата му в CNN завършва през юни 2010 г. Кинг обявява, че се оттегля от шоуто, а фактически се оттегля през декември същата година. "Larry King Live" е обявено от Рекордите на Гинес за най-дълго излъчваното шоу с един и същи водещ на едно и също място.

Предаването не спира поради липса на интерес. Зрителите винаги са обичали подхода на Лари Кинг и уникалния му начин за общуване със събеседниците. Известно е, че той се е подготвят възможно най-пестеливо за всеки свой гост.

"Тук съм, за да се уча", казва легендарният водещ.

Според The List истинската причина Кинг да спре шоуто си е така да се каже много щедрото споделяне от страна на Лари на подробности около доста объркания му личен живот - множеството сватби, разводи и сложни отношения с жени.

По времето, в което Лари Кинг обявява, че спира шоуто си той е в процес на развод със седмата си съпруга - Шон Кинг, заради предполагаема интимна връзка със сестрата ѝ. Впоследствие решават да останат заедно. Лари и Шон се женят през 1997 г. и въпреки проблемите си, в крайна сметка бракът им оцелява до 2019 г., когато стартират развода си. По време на смъртта на Кинг разводът все още не е финализиран.

Лари Кинг със съпругата си Шон Кинг

Снимка: Getty Images

Ако е истина онова, което Оскар Уайлд пише, че "Бракът е триумф на въображението над интелигентността. А вторият брак е триумф на надеждата над опита", то Лари Кинг трябва да е един от най-големите оптимисти на планетата.

Женил цели осем пъти, два от които за една и съща жена - Алийн Акис. Двамата са женени от 1961 до 1963 г. и след това от 1969 до 1972 г. През по-голямата част от живота му водещият или се е женил, или е бил в развод. От всичките си бракове има пет деца, девет внука и четири правнука. За съжаление две от децата на водещия умират през 2020 г.

Но онова, с което ще бъде запомнен легендарният водещ, далеч не са съпругите и разводите или поне не само... Най-вдъхновяващото и уникално за Лари Кинг са неговите интервюта, затова ви предлагаме да видите 11 от тях, които определено са и най-впечатляващите.

С Франк Синатра 1988 г.

С президента на САЩ Бил Клинтътн 1994 г.

С Марлон Брандо 1994 г.

С The Beatles 2007 г.

С Джери Зайнфелд 2007 г.

С Тами Фей Меснер 2007 г.

С Мохамед Али - интервюто му със звездата на бокса е по радиото в Маями през 1961 г. В това видео Лари Кинг споделя впечатленията си от Мохамед Али. Журналистът си спомня, че е бил там в деня, в който Касиус Клей е сменил името си и много други интересни детайли покрай познанството им и живота на Али.

С Лейди Гага 2010 г.

С Владимир Путин 2010 г.

С Доналд Тръмп и Мелания Тръмп 2005 г.

С Опра Уинфри