В днешно време сме заляти с множество конкурси и то от най-различно естество, но един винаги е предизвиквал най-големи вълнения у хората и той е "Мис България". През последните години представата за красота в хората се проомени, като на мода дойдоха всички козметични процедури, по които залитат много от младите момичета.

Сега обаче ще обърнем внимание на това откъде се е зародил конкурса "Мис България" и коя е първата българка, спечелина тази титла.

Всичко започва в далечната 1929 година, като конкурсът "Мис Европа" се провежда в Париж. Изпратени са покани до 21 европейски държави, а всяка една от тях трябва да опредени победителка за страната си. Нашата също решава да участва, но ,разбира се, това не е прието еднакво добре от всички, като едни от хората, които се противопоставят на конкурса са от българския женски съюз, тъй като според тях това е излишно зрелище.

Снимки: "Изгубената България"

Условията за участие в конкурса са били кандидатките да бъдат на възраст между 16 и 25 години, неомъжени, да бъдат с хубава и стройна фигура и нежна усмивка. Участието ставало с изпращане на снимки до вестник "Зора", като кадрите трябвало да бъдат три. 

Тогава настъпва пълна еуфория у дамите в страната, за да търсят рокли и елегантни аксесоари, с които да са облечени при направата на снимките. В този момент фотографската професия процъфтява, тъй като са били търсени от над 200 момичета, на които да направят нужната за конкурса фотосесия. 

Интересен факт е, че журито не е било това, което сме свикнали да виждаме днес, а тогава участие в него са взимали видни художници писатели, стрултори и певици или така наречените хора на изкуството.

За да определят кандидатките, те се събират на вечеря, което се е състояла на 30 януари 1929 година. Първоначално ги избират по снимките, които са им били предоставени, а малко по-късно ги виждат и на живо.

Снимки: "Изгубената България"

Изборът не е бил никак лесен, но журито се спира на Люба Йоцова от Враца и дава титлата на нея. Нейната подгласничка е Нора Трифинова от Пловдив, а трета става Радка Станишева от Кукуш.

Победителката е била истинската красавица за оново време, като е имала тъкмо кестенява коса, кафяви очи и е била възпитаничка на Френския колеж в Русе, като дори произлиза от стар възрожденски род. Баща ѝ е Иван Йоцов, който е бил съдружник във фирмата Братя Йоцови, а те са търгували с яйца. 

Разбира се, както сега, то и тогава е имало спекулации, че тя печели конкурса, защото баща ѝ е бил спонсор, а журито е искало да даде наградата на 21-годишната Радка Йосифова.

След като Люба Йоцова печели, тя започва да получава предложения от различни рекламни агенции, които тя приема. От парфюмерийни компании, през цигари до сладолед Люба, който се появава в един от хотелите. Дружество "Балкан" пък дава на първата "Мис Бълагария" застраховка живот на стойност половин милион лева, което за онова време е била много голяма сума.

След победата дрехите и са били изработвани от най-добрите дизайнери за онова време - Пелагия Видинска и Райна Ракарова и то напълно безплатно. Освен дрехите, с които тя представя България в Париж, то и ежедневните ѝ са били също безплатно изработени.

Журито на конкурса "Мис Европа" е било от хора на изкуството и културата, като Люба е трябвало да премери сили с още 16 кандидатки за титлата. Българският представител в журито е бил художникът Пенчо Георгиев.

Победителка в "Мис Европа" става унгарката Ержибет Шимон. Тук интересн факт е, че Люба Йоцова се е разминала на косъм от победата в конкурса. Това обаче не означа, че всичко за Йоцова е приключило, защото тя получава покана да се яви на конкурса "Мис Вселена", но тя отказва предложението.

Снимки: "Изгубената България"

Малко по-късно тя се омъжва за адвоката Васил Веселинов, като двамата имат син и дъщеря. Дейността, с която се занимава е благотворителност. Умира на възраст от 82 години през 1989 година.