Любо Киров няма нужда от представяне, защото е един от най-обичаните български певци, надарен с изключително разпознаваем глас, който човек трудно може да сбърка. Той е от онези изпълнители, задържали се на сцената, защото творят със сърцето си. Именно този факт му носи любовта на публиката, а също и немалко награди. Неговите песни винаги докосват душите на слушателите със силния си емоционален заряд и текстове, пропити с чувство.

Интересът към Любо никога не стихва, а доказателство за това е фактът, че само 6 дни след обявяването на концерта му в Античния театър, който е част от неговото предстоящо турне, билетите за събитието се разпродадоха, карайки го да обяви втора дата в Пловдив. Освен това само преди ден се състоя премиерата на музикалния му видео клип към песента "Целуни ме", която е първото парче от неговия нов албум, който ще излезе съвсем скоро на пазара. Поради тези, а и още се причини, днес се срещаме с Любо.

Пред Life.dir.bg той разказа за емоциите, обзели го дни преди отново да се изправи с почитателите си, а също така сподели какво ново е научил за себе си през изминалата година, която несъмнено бе трудна за всички, но като че ли най-вече за артиситите.

Вижте снимки на Любо >>

Здравей, Любо, не знам за кое да те поздравя по-напред - за последната ти песен "Целуни ме" и видео клипа към нея, за новия ти албум или за предстоящото ти турне. По всичко личи, че макар през последната година светът да се изправи пред едно наистина голямо изпитание, обезсърчило мнозина, ти си намерил начин да превърнеш смутните събития в нещо хубаво. Това не е лесна задача, особено предвид факта, че сензитивността на артистите е много по-голяма от тази на останалите хора. Откъде почерпи сила и вдъхновение да твориш?

Благодаря ви за отношението. Щастлив съм, че харесвате новите ми проекти! Последната година наистина бе много по-различна за всички. Мисля, че всеки си направи равносметката и пренареди доста от важните неща в живота си. При нас музикантите ситуацията осезаемо се отрази в музиката и текстовете, които пишем.

Вярваш ли, че животът скоро ще се върне обратно към нормалното?

Разбира се! И силно се надявам да е много скоро! Вече сме направили програма за концерти.

Сам пишеш текстовете на песните си, както и тези на някои твои колеги. В тази връзка, интересно ми е какви думи би избрал, ако трябваше да вдъхнеш увереност на някого, че по-доброто тепърва предстои?

Винаги по-доброто предстои, ако правиш правилни избори!
Ще попитате, кое е правилен избор? Правилните неща винаги се усещат със сърцето и не е трудно да ги избереш. Всичко трябва да става леко, без да бутаме насила нещата, особено в изкуството.
Тук сме, за да се научим на любов и е лесно, ако я потърсим първо в себе си.

Кое е нещото, което ти липсва най-много от времето преди пандемията?

Концертният живот и срещите с публиката.

Фотограф: Костадин Кръстев-Коко

Когато човек е изправен пред тежки ситуации, той винаги открива неподозирани неща за себе си. Ти какво ново научи за своето "Аз" от 2020 г. насам?

Че съм по-силен от всякога! Че нямам страхове, които да ме владеят, а дори и да ги има, вече са по-малко. До голяма степен вярата ми ме спасява. Знам, че има Бог, който е интелигентна личност и има специално отношение към нас. Това ме кара да съм силен.

Ако можеше да върнеш лентата назад, стигайки до мига преди появата на коронавируса, има ли нещо, което би желал да промениш? Или може би да кажеш на някого?

Мисля, че винаги съм успявал да казвам нещата навреме. Не е важно какво ще ни се случва в живота, важно е да оставаме всеки път истински, независимо от ситуацията и предизвикателствата.

Да се върнем отново към "Целуни ме". В нея се крие твое лично послание. Ще споделиш ли какво гласи то?

Както винаги текстът е на няколко нива и крие в себе си както лично послание - към някого, така и общо послание за живота, който живеем, това което ни се случва, дори и сега, в тази тъжна година. За ценните моменти и пропуснатите такива с хората, които обичаме и ни обичат.

Снимка: Вирджиния Рекърдс

В нея разказвам за това как не трябва да изпускаме сегашния момент, защото владеем само него, а утре може да ни няма.

Песента носи онова чувство за младост, сила и свобода, усещането да си влюбен, способен да обичаш себе си, живота и хората около теб, наслаждавайки се на всеки миг.

Сам казваш, че целувката има много лица и може да каже различни неща... Ти кога за последно целуна някого и какво изрази с този интимен жест?

Целувката е начин да изразим чувствата и страстта, които изпитваме, без да използваме думи. Целувката е най-искреният израз на обич и привързаност. Тя винаги е загадка. Има много лица и за всеки един момент има целувка, с която можем да кажем "Здравей", "Обичам те", "Пази се", "Радвам се да те видя".

Как протекоха снимките на видео клипа към парчето?

Снимахме видеото през нощта със страхотните млади актьори Стефания Кочева и Боян Арсов. Мисля, че стана красиво, едновременно странно и леко сюрреалистично.

Снимка: Вирджиния Рекърдс

Разкажи повече за новия си албум - колко песни ще включва той и кога почитателите ти ще могат да го очакват на пазара?

Новият албум е в работен процес и ще има 10 песни.
На път е и вторият сингъл, който ще излезе през лятото, а самият албум ще е готов през есента на 2021 г.

От първи май тръгваш на турне из България, а интересът към него бе толкова голям, че само за по-малко от седмица след анонса му, билетите за концерта ти в Античния театър в Пловдив се разпродадоха. Поради тази причина ти се наложи да обявиш втора дата за същата сцена. Очакваше ли подобен успех, при това предварително?

Много се зарадвах на тази активност от страна на хората и желанието им за концерти!
Бях доста изненадан от скоростта, с която се разпродадоха билетите. Хората ме накараха да се чувствам отново смислен в това, което правя, и нямам търпение да изляза пред тях. Турнето ще премине както в клубовете, така и в големите летни театри в страната.

Снимка: Вирджиния Рекърдс

Любопитен факт е, че първото ти шоу ще бъде на Велика Събота, а освен това си спомням, че досега повече от веднъж си празнувал рождения си ден на сцената. Защо избираш да посрещаш празниците пред публика?

Не съм планирал тези неща никога, просто така се е случвало, пък и аз обичам да има много хора около мен, особено когато споделят същите важни неща, в които вярвам и аз.

Дати за големите концерти от турнето на Любо Киров:

04.06 / СОФИЯ / SOFIA LIVE CLUB
05.06 / СОФИЯ / SOFIA LIVE CLUB
15.06 / ПЛОВДИВ / АНТИЧЕН ТЕАТЪР
21.06 / ПЛОВДИВ / АНТИЧЕН ТЕАТЪР
16.08 / БУРГАС / ЛЕТЕН ТЕАТЪР
18.08 / ВАРНА / ЛЕТЕН ТЕАТЪР