Даниел Георгиев е едва на 25 години, но вече е обявен за най-красив мъж на планетата. Преди няколко седмици той спечели първото място на конкурса "Man of the World 2019", провел се на Филипините, и влезе в историята като първият българин, заслужил короната.

Вижте снимки >>

Роден е в София и преди да стъпи на модния подиум се изявява на футболния терен в отбора на "Левски". И макар спортът да е първата му любов, страстта го отвежда към фотографските обективи и дефилетата. Не минава много време и той започва да се снима в реклами и да взема участие в различни ревюта. Само след 2 години в тази сфера става "Mr Manhunt Bulgaria" и макар да не успява да грабне световната титла, той не се отказва. Така днес се завърна в родината с едно от най-големите признания.

Даниел е на мнение, че българите все още не вярват достатъчно в себе си. Ето защо иска да ги вдъхнови посредством собствената си история, разказваща за обикновено момче, тръгнало от квартал "Дружба", което успява за завоюва едно от най-престижните отличия сред 30 финалиста. Той вярва, че всеки може да достигне мечтите си, стига силно да ги желае и да е готов да се бори за тях.

Пред Life.dir.bg Даниел разказа повече за пътя към победата, както и за съпътстващите я емоции.

Как се чувстваш като първият българин, спечелил титлата "Man of the World 2019"?

Чувството е уникално. Тази голяма емоция, обаче, просто не може да се изрази с думи, все едно да опишеш дъга на слепец... Признавам, че не очаквах победата. Да, надявах се да стигна до топ 5, защото никой българин не е успявал да влезе в него - най-голямото постижение при мъжете бе на Мариан Кюрпанов, който спечели 6-то място "Manhunt International", а при жените Жени Калканджиева, която също завоюва 6-тата позиция на "Мис Свят". Радвам се, че успях да надградя тези постижения и да прославя страната ни по цял свят. В началото на надпреварата хората ме питаха къде се намира България и аз трябваше да им обяснявам, че е в Източна Европа, но до финала вече всички знаеха къде е разположена държавата ни. Надявам се, че сънародниците ни ще оценят това постижение, защото победата не е за мен - когато бях там не представях себе си и своето име, представях родината ни. На лентата ми не пишеше "Даниел Георгиев", а "България". За мен е чест, че успях да дам своя принос, популяризирайки страната ни.

Какви бяха етапите на конкурса и колко продължи той?

"Man of the World" се проведе в рамките на няколко дни. В първия ден представяхме национални костюми на страните, от които сме, през втория имаше дефиле по бански, като също се даваха оценки и за тяло, на третия носихме спортно-елегантно облекло, а четвъртият бе посветен на официалните костюми. Финалът включваше всички тези кръгове накуп, а след избора на топ 10 и топ 5, журито поставяше нови оценки на претендентите. Отделно през цялото време пътувахме, като посетихме няколко острова, градовете Диполог Сити и Давао, а самият конкурс беше в столицата Манила.

На какво се базираха оценките, които даваше журито?

Това, което повечето хора не знаят е, че в този тип конкурси не се гледа само външната красота. Не получаваш оценки единствено за визията, мускулите и плочките си, не, от значение е и поведението ти. За да спечелиш титлата, то ти трябва да си наистина достоен човек. Накрая ни казаха, че през цялото време са проверявали дали си оправяме леглата, например... Всеки ден камериерките от хотела са снимали стаите ни, за да покажат дали пазим ред в помещението или разхвърляме дрехите си навсякъде, вместо да стоят подредени. Също така са следили дали идваме навреме за закуска, репетиции и всякакви ангажименти, като са водили списък със закъсняващите.

Като човек, който има опит с конкурсите, подозираше ли за това?

Може да се каже, че бях подготвен, благодарение на участието си през 2012 г. на "Manhunt International" в Банкок. Тогава бях по-небрежен - не бях наясно, че трябва да съм с изгладени дрехи, да пристигам навреме и т.н. Факт е, че по онова време се представих слабо, но важното е, че не се отказах. Ако го бях направил, днес нямаше да стигна дотук. Този път бях готов и показах много добро ниво, за което получих доста точки. В предварителното оценяване бях на първо място, но това не е от значение, защото най-важна е оценката на журито, а тя идва накрая.

"Мистър Свят 2019" - кръг с национални костюми, Даниел е с носия от Ансамбъл Българе

Снимка: Личен архив

Освен визията и добрите навици, които спомена, какви други критерии имаше за короната?

30% от оценката се базират на отговорите на въпросите, които ти задават, когато влизаш в топ 10 и топ 5.

На теб какви въпроси ти зададоха?

Бяха свързани с образованието и вдъхновението на децата, които не искат да учат. Ако при мен дойде такова дете, бих му обяснил, че като човек с висше образование знам, че то отваря вратите към света - предоставя ти възможността да живееш по-добре, да бъдеш във всяка една държава, която поискаш, да изживееш незабравими моменти и да се запознаеш със страхотни и стойностни хора. Така се случи с мен и съм благодарен, че имах тази възможност. Освен това фокусът на конкурса тази година беше именно образованието и имахме посещения на няколко училища. През тях държах речи пред учениците, опитах се максимално да ги мотивирам в ученето и раздавах книги.

Кои бяха членовете на журито?

Известни имена, включително и носителят на титлата "Man of the world 2017" - Мустафа Елезали, с когото станахме приятели след победата ми. Най-хубавата част на подобни изяви са новите контакти, които създаваш. Мога да кажа, че най-много се сприятелих с Мистър Хонконг, с когото бяхме съквартиранти. С него поддържаме връзка и, предполагам, той ще дойде до България, а аз ще отида там.

Получи ли някаква награда за първото място?

Повечето хора ме питат колко пари съм спечелил... Да, но още не съм получил наградата. Така че все още я чакам. Имам договор с филипинска агенция и септември ще се върна обратно там. Преди да се върна получих предложение да се снимам във филм, но понеже нямах работна виза, за която сега кандидатствам, не успях да сграбча тази възможност. Но се надявам и в България да ми предложат роля в някоя продукция, защото за тук няма да ми трябва работна виза (смее се).

Снимка: Личен архив

Казаха ли какъв беше жанра на този филм?

Доколкото разбрах - екшън. Това се случи още първата седмица, след като спечелих. Бяха толкова ентусиазирани, че направо се свързаха с представителите на агенцията ми и дори не ме извикаха на кастинг, за да видят дали мога да се справя с актьорската игра. Просто ми казаха "Ти си супер актуален и искаме да участваш". Наистина щях да се радвам, защото една от мечтите ми е да се снимам във филм.

Филипинската медия направи интересно сравнение между теб и холивудския актьор Крис Евънс.

Да (смее се). Беше доста странно, защото аз не намирам подобна прилика, но в най-голямата тяхна медия бяха написали "Българин (Капитан Америка) спечели "Man of the World" (смее се).

Да разбирам, че си останал само с добри впечатления от престоя си във Филипините.

Цялото изживяване беше изключително, опознах нова култура, а и самите хора бяха прекрасни. Бих казал, че филипинците много повече се радват на участниците в подобни конкурси, а на победителите в тях - още повече. Когато през 2018 г. Катриона Грей спечели "Мис Вселена", филипинците не просто бяха щастливи, те не спряха да изразяват радостта си говорейки и публикувайки статуси, че са номер 1, че са най-красивата нация и т.н. Е, българин стана Man of the World и аз не виждам подобна еуфория тук, което ме натъжава. Надявам се ситуацията да се промени, защото това е рекорд за България.

Кой е споменът, който никога няма да забравиш от преживяното?

Когато спечелих наградата за най-добро тяло в света, която се даде в кръга по бански, прозвуча националния химн на България. Цялата зала беше пълна и всички хора, запазили пълна тишина, станаха на крака, поставиха ръка върху сърцата си и се наслаждаваха на нашия химн. Беше момент, наситен с невероятна емоция.

Снимка: Личен архив

Как прекара първата вечер, след като се върна? Отпразнува ли победата?

Излязох с приятели и играхме боулинг, беше много забавно.

От колко години се занимаваш с мода?

Откакто бях на 16 г. Първата ми силна изява беше на 18 г., когато спечелих "Manhunt Bulgaria", после и участието ми на световния формат. До 20-годишен бях тук, но след това отидох в Италия и работих в Милано, където живях година и половина. После се върнах за да завърша висшето си образование по Икономика и бизнес в УНСС, като миналия ноември се дипломирах успешно.

Пропусна да споменеш, но знам, че докато си живял в Милано всъщност си бил лице на гигантите "Dolce & Gabbana" и "Armani".

Да, за мен е изключително удоволствие, че съм един от любимите модели на Доменико Долче.

Работил си лично с него?

Точно така. Има 10 модела, сред които съм и аз, които работят периодично за него. Когато има нова колекция тоалети ни викат, ние ги обличаме и той на място преценява какво да коригира - къс или дълъг ръкав, да има ли или да няма яка, дали да бъде изрязана фланелката и т.н. Чест е да бъда част от вътрешната работа на марката.

Даниел с Доменико Долче

Снимка: Личен архив

Какъв човек е Доменико Долче?

Той е много готин - сериозен и страшно работлив. Занимава се с мъжкото облекло, докато Стефано Габана - повече с дамското. Общо-взето са си разпределили работата.

Не искаш ли да се върнеш обратно към екипа му, все пак той е определян за светило в модата?

Винаги мога да работя отново за него, не е сложно, след като веднъж съм го правил. Брандът ме харесва, но не искам да се връщам в Италия, защото имам желанието да завладея нови пазари. В момента се целя в Азия и доколкото разбрах, освен във Филипините съм популярен и в Тайланд. Дори получих предложение да бъда жури в тамошен конкурс, но за съжаление имах много ангажименти и нямаше как да присъствам. Но ако ме поканят отново да бъда съдия - бих отишъл. Така че се надявам да "завладея" Азия, а след година-две, може би, и Америка... Времето ще покаже.

Снимка: Личен архив

Като изключим модната сфера, с какво се занимаваш?

Преди бях ивент мениджър и пиар на заведения по морето. Изготвях програмата и организирах различни събития, било то модни или участия на певци. В интерес на истината, това е нещо, което ми носи удоволствие. Така че ако не съм модел или актьор, определено ще се занимавам със събития, но засега съм се посветил на модата.

Достатъчно доходоносен ли е модния бизнес, при положение, че всички го възприемат по-скоро като странично занимание или хоби?

За мен, в момента - да. Има достатъчно голям интерес към мен и съм доволен от доходите, които изкарвам. Искрено се надявам в България да имам достатъчно работа, за да мога да бъда тук и да не пътувам в чужбина.

Преди време излезе твоя снимка, на която изглеждаше, че интимничите със Сузанита. Тогава се появиха спекулации, че двамата имате нещо общо. Каква е истината?

Кадърът беше заснет в заведението, на което бях пиар тогава, а тя беше специален гост там. И докато ние си говорихме, близо един до друг, някой ни е снимал без да знаем. На фотографиите изглеждаше, че се целуваме, но няма такова нещо. С нея сме само приятели и никога не сме имали други отношения. Аз познавам и уважавам родителите ѝ.

Как поддържа форма притежателят на наградата "Най-добро тяло в света"?

Физическите упражнения са много важни за мен и от 5 г. тренирам сериозно, но те трябва да се комбинират с нормален хранителен режим. Казвам "нормален", защото не е нужно да се спазва кой знае какво, просто е необходимо човек да яде по-редовно - на 3-4 часа, за да се забърза метаболизмът. Когато обмяната на веществата е бърза, тогава се горят повече калории и не се трупат мазнини. От друга страна фитнесът помага за оформянето на мускулите и релефа. Аз лично тренирам 5 пъти седмично.

Снимка: Man of the World

Ограничаваш ли се в яденето?

Не, понякога дори си позволявам да ям вредни храни, но гледам да е рядко. Всяко едно нещо, което се консумира в умерени количества, е окей. Когато се прекали, обаче, не е добре за тялото. Наблягам повече на месото, защото е източник на протеин, а когато съм в период на качване, ям повече ориз и картофи, понеже съдържат въглехидрати. Иначе не пуша, родителите ми са пушачи, затова мразя този навик и съм враг на цигарите. Като цяло не консумирам алкохол, единствено на празненства може да си сипя 50 мл, колко да вдигна наздравица с останалите от уважение, но ще си остана с тях цяла вечер.

Полагаш ли грижи за косата и кожата си?

Честно казано съм "натурален", ако мога така да се изразя (смее се). Не полагам кой знае какви грижи за външния си вид. Може би единствено поддържам повече косата си, защото за нея имам около 20 продукта - от шампоани и маски, до такива за фиксация и стайлинг, като вакси и т.н.

Сигурен съм, че вече много жени се питат дали Man of the World 2019 е свободен или е срещнал любовта.

Не, не съм. И тук е моментът да вмъкна, че от конкурса ме посъветваха да бъда необвързан, понеже иначе фен групата ми ще намалее (смее се). Разбира се, просто още не съм намерил половинката си, ако я срещна, предполагам, че нещата ще стоят по друг начин.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Да съм със семейството си, да се виждам приятели, да се разхождам в планината, да отскачам до морето... Харесва ми да играя билярд и боулинг, а понякога да ходя и на кино.

Снимка: bulFoto