Големият български актьор Стефан Данаилов е починал тази нощ в 00:15 ч., съобщиха от Военномедицинска академия, където се бориха за живота му през последните няколко седмици.

Вижте снимки на актьора >>

Съюзът на българските артисти си взе сбогом с него, публикувайки тъжен пост.

Актьорът, когото всички познавахме като Ламбо, Мастъра или Майор Деянов, е роден на 9 декември 1942 г. в София. Майка му е от Ловеч, а баща му е от село Райково в Родопите.

По киното Стефан се увлича още като дете. На 13-годишна възраст за първи път се снима във филма "Следите остават" от 1956 г. по сценарий на Павел Вежинов.

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов.

Първите му роли в киното са във филмите "Понеделник сутрин", "Морето" и "С дъх на бадеми". Най-голяма популярност печели с  ролята си във  филма "На всеки километър" (1969). Оттогава публиката го запомня като майор Деянов.

Сред другите му култови роли са тези във филмите "Дами канят", "Инспекторът и нощта" (1963), "Черните ангели" (1970), "Иван Кондарев" (1974), "Сватбите на Йоан Асен" (1975), "Топло" (1978), "Търновската царица" (1981), "След края на света" (1998) и много, много други.

Снима се и в редица международни продукции, а ролите му в театъра са буквално неизброими.

Носител на званието "Заслужил артист" от 1975 г. и "Народен артист"  от 1983 г., както и на множество други награди и отличия.

През годините Стефан Данаилов развива и политическа кариера. В периода 2005 - 2009 г. при управлението на коалиционно правителство на БСП, ДПС и НДСВ е министър на културата. 

Има един брак с Мария Димитрова, която почина през 2014 г. и от която има доведен син - филмовият и телевизионен продуцент Росен Цанков. Известен факт е, че има и един син - Владимир Данаилов, от връзката си с актрисата Ирен Кривошиева.

През ноември 2018 г. Данаилов разкрива, че е диагностициран с Паркинсон. А на 10 октомври тази година е приет във Военномедицинска академия поради насъбрала се вода в белите му дробове. Седмица по-късно Данаилов е поставен в изкуствена кома. Той се събужда от комата на 17 октомври. но умира в нощта на 27 ноември в болницата.

На 9-и декември тази година големият Стефан Данаилов щеше да навърши 77 години. Поклон!