Във високотехнологичнaта епоха сетивата ни сякаш стават все по-разглезени. Това важи най-вече за очите: възприемаме 90% от информацията визуално, а както е добре известно, "окото най-трудно се засища". Свикнахме да гледаме HD видео с високо качество до такава степен, че често филми, снимани на аналогови или по-стари дигитални носители, ни дразнят. Кино класики на 30 + ни разочароват въпреки страхотния сюжет, прекрасната игра или красивите кадри. Искаме още по-остра и дълбока картина, още по-голяма яснота, още по-прецизни детайли и отчетливи цветове...

За щастие възстановяването на старите филми по начин, който да задоволи и най-капризните естети, вече е възможно, и то в домашни условия. Тайната се нарича 8K - най-високата резолюция, която съществува към момента на пазара. 8K технологиите осигуряват възможност дори картина с по-ниска резолюция да се превръща в изключителен образ.

Благодарение на 8K резолюцията, задвижвана от уникален квантов процесор 8К с усъвършенствана интелигентност, смарт телевизорът Samsung QLED 8K Q900R се нарежда сред първенците по качество на картината и се превръща в абсолютен любимец на кинофеновете.

Снимка: Samsung Bulgaria

8К е следващото поколение ултра висока резолюция (UHD) - 4 пъти по-висока от сегашната най-масово разпространена 4K UHD и 16 пъти по-голяма от Full High Definition (FHD). Технически това означава приблизително 33 милиона пиксела, а практически - че е почти невъзможно да се забележи какъвто и да е пиксел върху екрана.

Чрез силата на изкуствения интелект Samsung QLED 8K Q900R подобрява качеството на картината и отчетливостта на детайлите, оптимизира звука, намалява шума, подсилва ефектите и наглася нивото на яркост спрямо това в стаята. В добавка QLED 8K Q900R препоръчва популярно съдържание и информация чрез гласови команди.

Изключителната резолюция, която подобрява картината, се постига чрез машинно самообучение (MLSR). QLED 8K Q900R е снабден още и с функция Q HDR 8K, която помага за подобряване на детайлите в най-тъмните и най-светлите сцени, което максимално доближава визията до оригиналния замисъл на операторите. За допълнително акцентиране дори и на най-малките детайли служи функцията Direct Full Array Elite. Тя контролира директно всяка една отделна осветителна зона.

Оптимизирането на звука при QLED 8K Q900R се случва чрез автоматичен анализ на картината, така че смарт телевизорът се адаптира спрямо диалога или музиката.

Именно филм с много интересна музика избрахме, за да тестваме образа и звука на Samsung QLED 8K Q900R. Това е позабравената фантастика "Те са сред нас" (They Live) от 1988 година. Режисьор е Джон Карпентър, който в този филм е и сценарист, и композитор.

Снимка: Официален сайт

"Те са сред нас" заема особено място в сърцата на любителите на фантастичните трилъри.

Филмът се радва на голям брой горещи фенове, които се кълнат, че това е най-доброто, създавано от Джон Карпентър. Но дори неизкушените от фантастичните истории могат лесно да забележат, че става дума за история с изключително послание, което си остава все така актуално през времето. Именно затова и "Те са сред нас" редовно си намира място в класациите за най-добрите научно-фантастични ленти, създадени през 20 век.

Главният герой е симпатичният русокос Джон Нада (Роди Пайпър), работник-здравеняк от Колорадо. Той попада в Лос Анджелис с надеждата за по-добър живот. Запознава се с чернокожия честен Франк (Кийт Дейвид), с когото работи на строеж.

Но сивият и обикновен живот продължава, като бедността всеки ден чука на вратата. До момента, в който на Джон изведнъж му просветва, че нещо в обществото не е както трябва, че парите винаги са при едни хора, докато другите по никакъв начин не могат да излязат от калта. Но това не е филм за социалното равенство - или поне не само. Посланието на "Те са сред нас" в пъти надхвърля всякакви политически идеи за нов обществен ред. Защото се оказва, че Земята всъщност е обсадена от извънземни, които са я колонизирали, влизайки в кожата на алчните, богатите, безотговорните. Ние живеем просто на поредната планета, чиито ресурси тези хитри гости източват. Когато убият света ни, те ще се преместят някъде в друга галактика.

Джон обаче намира очилата, с които започва да вижда истината - очите могат да ни лъжат, но с правилната технология това може да се коригира. Неговият свят се променя напълно, когато проглежда и осъзнава в какво общество живее - общество, в което извънземните доминират на всички високи социални позиции, а телевизията и рекламите са средство за масова хипноза...

"Те са сред нас" е страхотно произведение на изкуството.

Снимка: Официален сайт

В него има от всичко по малко: апокалиптични индустриални пейзажи, заснети красиво, завладяваща и хипнотизираща музика в осемдесетарски стил. Здрав екшън, бой, стрелба, битки. И най-вече добре овладян фантастичен елемент, при който не се прекалява с ефектите. Именно това прави филма толкова гледаем и днес. В крайна сметка на пръсти се броят научно-фантастичните ленти от миналия век, които да не предизвикват смях, заради безкрайно остарелите си ефекти.

А когато добавим и силното послание, определено можем да кажем, че този класически филм заслужава дълъг живот и през новия век. Супер технологията на Samsung QLED 8K Q900R  може да му го осигури.

Снимка: Samsung Bulgaria