Днешният Никулден ни събуди с тъжната новина за смъртта на голямата Стоянка Мутафова.

Легендарната актриса почина тази сутрин в 6:15 ч. Тя бе на 97 години.

Стоянка Мутафова претърпя операция на жлъчката в болница "Лозенец", но получи усложнения след операцията. Наложи се да бъде преместена в реанимация на Военномедицинска академия, но не успя да се пребори и да се върне към живота.

Вижте снимки на актрисата >>

"Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата ѝ памет!", съобщи личният ѝ мениджър Евгени Боянов.

Само преди 10 дни в същата болница издъхна и големият български актьор Стефан Данаилов.

Така, за голямо съжаление, артистичният свят в България изгуби двама от най-великите си актьори в разстояние на две седмици.

Снимки: BulFoto

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ - Константин Мутафов, е драматург в Народния театър "Иван Вазов". Роден е в град Русе, където малката Стоянка често гостува в своето детство. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия Завършва класическа филология в Софийския университет "Климент Охридски", Държавна театрална школа към Народен театър "Иван Вазов" в София (1946 - 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 - 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър.

Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър "Адриана Будевска" в Бургас - от 1991 г.

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като "Големанов", "Вражалец", "Милионерът", "Новогодишна шега", "Топло", "Любимец 13", "Кит" и много, много други.

На сцената си партнира с големите български актьори Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев

Ани Петрова

Когато е на 94 години, през 2016 г., прави мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, с която провежда творчески-срещи разговор и представяне на книгата "Добър вечер, столетие мое". Гостува с книгата си в Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, Русе, Пазарджик, Хасково, Димитровград, Шумен, Велико Търново, Горна Оряховица, Перник, Велинград, Силистра, Тутракан, Балчик, Поморие, Трявна, Левски, Царево, Бургас, Асеновград, София, и др. По време на националното турне е получила около 20 почетни знака, някои от които в градовете Левски, Трявна, Поморие, Бургас, Пловдив, Асеновград.

Актрисата има три брака. Първият е с чешкия режисьор Роберт Роснер, вторият - с журналиста Леонид Грубешлиев, от когото е и дъщеря ѝ Мария (Муки) и с артиста Нейчо Попов, за когото винаги е казвала, че е любовта на живота ѝ.

В последното си интервю пред Dir.bg Стоянка Мутафова казва:

"Достатъчно са ми годините, животът ми дотук стига, но щом Господ е решил да има още - колкото-толкова."

Ето че няколко месеца по-късно Госпожа Стихийно бедствие се присъедини към Небесния театър.

Поклон пред светлата ѝ памет!