В рубриката DIRections всеки месец ще ви отвеждаме до любимите градове на България, за да ви срещнем с техните сърца. В следващите дни на страниците на #URBN.dir.bg ще представим четирима цветни и позитивни хора, които осъзнато избират да работят и развиват своя град.

Разбира се, в специален материал ще представяме не само най-интересните забележителности, но и актуалните места за среща, почивка и забавление.

Наш партньор в това пътешествие е Vivacom - компанията, която ни свързва със света вече 10 години.

Много ясно, че харесвате Пловдив. Разбира се, че и без повод сте готови да отидете там. Несъмнено обичате лежерните разходки в центъра, Стария град и Капана. Там животът бичи айляк под жежкия задух, кафето се пие с часове и в безбрежни раздумки, а времето спира под дебелата сянка на някой чинар.

Вижте снимки >>

Под тепетата няма изнервени хора. Тук просто тръгваш нанякъде и всичко се нарежда само. И няма как да е иначе - градът е компактен и всичко интересно, вкусно, цветно се случва в достолепния Център. До степен, в която понякога и калдъръмът към Стария град отеснява от човешкия наплив, а на опашка пред обществените чешми се нареждат и бездомните котки.

Стар виц разказва, че пловдивчанин извървял "Графа", "Витошка" и Жълтите павета в София, но никой не му отговорил на въпроса: "Къде, по дяволите, е Главната?". Това е дозата истина във вица - Главната кръвоносна артерия на Пловдив задава градския пулс. Тя води до Цар-Симеоновата градина и Пеещите фонтани, до Драматичния театър и Археологическия музей, до възрожденските къщи, Античния стадион и Баня Старинна, до Пощата, Военния клуб и Съдебната палата.

Всичко е свързано с тази улица. Ние обаче ще последваме нейните отклонения.

Пловдив има страхотни кътчета извън обичайните туристически дестинации. Нямаме предвид Гребната база, защото естественият воден обект на Пловдив е река Марица, а отскоро остров Адата е отворен за събития и посещения. Може да прекосите сините води през близкия бетонен мост, а през ключовата 2019 г. там се случват интересни културни събития. Съвсем наскоро Северният бряг на Марица (близо до Международния панаир) беше разтресен от електронно парти. А през деня, освен артисти, може да срещнете рибари и местни ентусиасти, които знаят истории от славното минало на Марица като плавателна река.

Говорейки за Пловдив, няма как да пропуснем тепетата. Препоръчваме Сахат тепе или Дановия хълм, известен като тепето с Часовниковата кула. Кулата, построена през 16 век във формата на призма от камък, се достига за около 10 минути ходене, а по околните пейки са накацали най-вече влюбени двойки. Оттам се разкрива страхотна гледка към Стария град. От другата страна на тепето се намира Лятно кино "Офрей", а в подножието му дреме тих квартал с очарователна архитектура, с чаровни павирани улички и дъх на запазено старо.

Часовниковата кула на Сахат тепе

Снимка: Dir.bg

Как да стигнете до Сахат тепе? Просто изкачете стълбите на "Каменица" на Главната догоре. Оттам поемете нагоре по хълма. Другият вариант е да минете покрай площада с фонтаните и да хванете първата тясна уличка нагоре - ул. "Найден Геров" покрай Радио- и телевизионния център. По нейните фасади и стени се подават огромни графити на известни български майстори на спрея. Ако търсите перфектното селфи, това е мястото. Буквално на метри от Главната, тази стръмна калдъръмена уличка предлага контраст - спокойствие, никаква суета и улично изкуство.

Графитите на улица "Найден Геров"

Снимка: Dir.bg

Изкуство може да видите и в СКЛАД, пространството за изложби и събития в т.нар. Тютюнев град. Излезте от Главната откъм Пощата и Военния клуб и тръгнете по ул. "Иван Вазов" - улицата на магазините за обувки. В една от нейните пресечки, малко след кръстовището на Библиотеката, се намира СКЛАД - няколко етажа, отделени за култура. Разходете се в квартала и ще усетите аромата на тютюн, който сякаш лъха от стените на сградите - складове. Това е сърцето на тютюневата индустрия, една от знаковите емблеми в историята на Пловдив.

SKLAD - Изложбата "Чуйте ни. Артистичен интелект"

Снимка: Facebook/Plovdiv 2019

Вкусът на Пловдив

Ако ви се хапва нещо вкусно, веднага имайте предвид ресторант "Паваж" в Капана. Там сервират храна, която на вкус е едновременно и гурме, и като приготвена от собствената ти баба. С меню от няколко, но изключително добре приготвени ястия от качествени продукти, ресторантът разтресе пловдивската кулинария. Заради розовия таратор, ребърцата и невероятните десерти, днес е почти невъзможно да посетиш "Паваж" без резервация. За да познаете, че сте на правилното място, оглеждайте се за цветни столчета, павета по масите и страхотен ретро хладилник на втория етаж.

"Паваж" в Капана

Снимка: Dir.bg

В последните години Капана се утвърди като "столица" на гурме храната и нощния живот, но съветът ни е само да подгреете там. Прекарайте вечерта в клуб Фарго на ул. "Гладстон", където шансовете да танцувате до сутринта са много големи. В клуба има и прожекции на късометражно кино, а това е перфектно убежище от летните горещини. Обстановката е приятна, а дългата тераса към входа предразполага към нови запознанства с местни хора или чужденци. И още нещо - коктейлите на момчетата от бара си заслужават.

Околността

Село Старо Железаре се прочу по света като голяма арт галерия на открито, ето защо не се колебайте да отделите няколко часа, за да се запознаете с известните личности от графитите на къщите и прекрасните местни баби и дядовци. За техния домашен бабек и лучено пиле се носят легенди из цялата околия. Селото, пресечна точка на автентичния български дух и съвремието, се намира в Община Хисаря. Тук само намигаме, че пътуването може да се съчетае с минерални бани и СПА. Фестивалът на стенната живопис традиционно се провежда през юли. През септември пък в село Куртово Конаре може да се упражните в изкуството на домашната лютеница, приготвяйки различни видове зарзават от най-вкусните домати на света.

Старо Железаре

Снимка: Staro Zhelezare Street Art Village - Facebook

Пловдив има убежища за всеки вкус и по всяко време. Следващият път, когато сте в града, опитайте нещо различно. Няма да съжалявате.