Всеки, който е бил на концерта на Disturbed в петък вечерта в Пловдив, сигурно все още суши дрехи и пере кецове, но го прави с гордостта и лудата искра щастие, които само един истински рок концерт може да донесе на феновете си.

Вижте снимки >>

Времето

Времето, приятели, беше истински ад под небето. И, ако се ръководим по него, със сигурност можем да твърдим, че България е станала Великобритания. Само онези, които са свикнали с музикалните фестивали в Англия, могат да приемат нормално създалите се условия на Гребния канал в Пловдив в петък вечер. Имаше дъжд, много дъжд, кал, много кал и още повече кал, а после още повече дъжд. Дотук с оплакванията. Явно всеки музикален фен просто трябва да се снабди с 5 дъждобрана и чифт яки гумени ботуши, които да разнася по концертите, пък били те и лятото, и да се подготви, че ще бъде мокър и кален.

Музиката

Един велик музикант бе казал, че "Музиката се отплаща за всичко". И в такива случаи ми прави удоволствие да го цитирам. Защото концертът на Disturbed беше живото потвърждение на тези думи. Изпълнението на бандата започна с дъжда. С най-големия порой, който се изсипа над Пловдив тази вечер. По същия начин се изля и музиката на Disturbed - рязко, силно, завладяващо, помитащо. Удря те в главата, капе в бирата ти, потъваш в нея и искаш още. Но всички останахме. Трябва да си малко луд и използвам "малко" само да не обидя някой от присъстващите на концерта, иначе трябва да си много луд и да обичаш тази музика с всяка част от тялото си, за да останеш в този дъжд и дори да се радваш, че си там, да искаш още, да позволяваш на музиката да тече с кръвта във вените ти и да си безкрайно щастлив за един "кратък" миг, продължил около два часа.

"Боговете явно са ни много сърдити тази вечер", каза Дейвид Дрейман и вероятно затова, а и за да не ги разсърдим още повече, не изпълни парчето "Hell", което определено е сред фаворитите ми на Disturbed.

Вокалистът на бандата обаче обеща, че няма да спре (да пее) докато дъждът не спре. И изпълни обещанието си. Дрейман и компания - Джон Мойър, Дан Донеган и Майк Уенгрен, забиваха повече от два часа хит след хит- "Stupify", "Ten thousand fists", "The Light", "Prayer", "Liberate", "Indestructible", "Stricken". С всяко следващо парче на публиката ѝ ставаше все по-яко и беше жадна за още. Музика, не дъжд.

Disturbed засвидетелстваха подкрепата си към всички хора, които имат зависимости и страдат от това.

"Нека всички, които имат някаква зависимост или познават някой, който има, да вдигнат ръце", призова Дрейман от сцената. Хиляди ръце от публиката се вдигнаха, тогава Дейвид изкрещя: "Не сте сами" и заби парчето "Reason to Fight".

Дрейман изброи много свои самоубили се или починали заради зависимости колеги - Кийт Флинт от Prodigy, Крис Корнел, Честър от Linkin Park и други, като спомена и онези, които страдат от депресия, добавяйки, че психичното заболяване засяга все повече хора.

Изпълнението на "The Sound of Silence" беше приказно, а финал на концерта бандата постави с "Down With the Sickness".

Емоцията

Музиката на Disturbed е помитащ порой. Тълпата, жадна за як саунд и емоции, беше нахранена. Мокри, с крака, потънали в калта, но души високо в облаците, "отплавахме" от Гребния канал в Пловдив, благодарни на Disturbed, че не се отказаха от нас, въпреки пороя и с надеждата да се срещнем пак някой ден, някъде "within the sound of silence".