Малко повече от четвърт век преди настоящата масова еуфория, която филмът "Барби" предизвика, връщайки зрителите обратно на червените седалки в кината, една песен, която също е свързана с емблематичната кукла, породи аналогична реакция, карайки слушателите постоянно да си я припяват.

Още с появата си в края на 90-те години на миналия век, парчето "Barbie Girl" става абсолютен хит, покорил високите и труднодостъпни върхове на редица музикални класации по цялото земно кълбо, превръщайки група Aqua не само в най-популярната, но също така и в най-успешната датска банда, сформирана някога. Интересът към нея е толкова голям, че през 2001 година организаторите на Евровизия решават да ѝ отредят специално място в четиридесет и шестото издание на форума, който тогава се провежда в Копенхаген, канейки четиримата ѝ членове да изпълнят най-известните си произведения в програмата на конкурса, без обаче да се състезават в него.

Вижте снимки >>

Само че не всички остават доволни от сполуките, които по онова време тяхното прочуто парче трупа. Въпреки безплатната реклама, която играчката на практика получава, нейният производител подава иск срещу звукозаписния лейбъл, представляващ изпълнителите на американска земя. Причина за жалбата са сексуалните намеци в текста на сингъла, които според компания "Mattel" уронили престижа на нейния продукт, подигравайки се с ценностите му.

В съда адвокатите на дружеството изтъкват, че запазената марка на клиента им е била използвана без изричното му одобрение или разрешение, като подчертават, че обществото може грешно да предположи, че той е продуцирал мелодията, макар върху задната обложка на албума "Aquarium" изрично да е посочено, че това изобщо не е така. В продължение на година юристите на организацията се опитват да спечелят делото, изтъквайки най-различни аргументи в своя подкрепа, но в накрая то бива отхвърлено от съдия Козински, постановил, че защитената с авторски права "Barbie Girl", всъщност е пародия и като такава може свободно да се разпространява, без да е необходимо позволение.

Любопитна подробност е, че за един от официалните саундтракове на лентата с участието на Марго Роби, от "Mattel Films", изявили желание да бъдат сред студиата, създали романтичната комедия, използват същото онова парче, срещу което в миналото се обявяват, като го слагат за фон на рапирането на Ники Минаж и Ice Spice. Разбира се, този факт кара мнозина, които и помнят войната, разразила се някога между двете страни, да си зададат въпроса защо изобщо се е стигнало до нея.

Но да се върнем към музикалната формация... Малко са хората, които знаят, че тя нашумява чак след като сменя названието си. Да, преди светлините на прожекторите да се насочат към нея, тя се изявява на сцената под името "Joy Speed", но нейният състав решил, че името не е достатъчно запомнящо се, затова решили да го променят. Като вдъхновение за новото им служи плакат на аквариум, който по всяка вероятност инспирира и заглавието на тавата, включваща песента, на която дължат своята слава.

Групата е основана през 1989 година, като в първоначалния ѝ вид в нея участват Калус Норин и Сьорен Растед, които печелят конкурс, осигурил им ангажимента да напишат няколко парчета за филмова продукция. Тогава те наемат работещият като DJ Рене Диф, за да им помогне в начинанието и остават толкова доволни от работата му, че без да се замислят му предлагат да се присъедини към тях за постоянно, решени да се заемат с още проекти. Няколко месеца, след като лентата, част от сцените на която са озвучени от техните произведения, се появява на голям екран, Рене пътува с ферибот от Норвегия към Дания, където се всъщност се запознава с Лене Нистьом, след като я чува да пее на плавателния съд. Изпълнението ѝ толкова го впечатлява, че той веднага ѝ прави предложение да се включи в бандата, при което тя се съгласява.

Така четиримата подписват договор с малка шведска звукозаписна компания, издала първият им сингъл "Itzy Bitzy Spider", който обаче не жъне такъв успех, какъвто на тях им се иска. Това им дава повод да напуснат лейбъла. След като си намират мениджър, който да ги представлява, те успяват да привлекат вниманието на датския клон на най-голямата музикална корпорация в света, а именно "Universal Music". Разполагайки с него зад своите гърбове, бъдещите звезди пускат две песни, които реализират добри продажби в северната част на Европа, получавайки платинена и златна сертификация, преди да завладеят пазара с "Aquarium", който получава международно признание. Останалото, както се казва, е история, чийто финал настъпва след края на делото, заведено срещу тях. След него всеки от членовете на групата поема по собствен път.

"Погледнахме се един друг в очите и стигнахме до заключението, че за момента искрата в тях липсва", казват те пред "Billboard" по онова време.

И макар официално да се счита, че разпада им се дължи на съдебния спор, в средите започват да се носят слухове, че в действителност той е вследствие на любовен триъгълник. Съвсем естествено, като единствената жена в колектива, Лене получава специално внимание от страна на своите колеги, с които, напълно разбираемо, прекарва доста време. В продължение на три години тя има връзка с Рене, преди романсът им в крайна сметка да приключи и тя да започне такъв със Сьорен, с когото всъщност решават да узаконят любовта си, вричайки се един на друг пред олтара. Съюза им обаче по никакъв начин не възпрепятства приятелството им с останалите трима музиканти, с които шест години след сватбата вземат решение да поемат на турне. Ето как Aqua прави своето завръщане, през което издава третия си албум, наречен "Megalomania". Уви, почитателите им нямат много време да се радват на новината относно повторното им събиране, тъй като дванадесет месеца след това идва вестта, че те отново се разделят.

Сякаш неспособни да оставят славното минало зад себе си, Лене, Рене и Сьорен отново се качват на сцената през 2016 г., този път като трио, понеже Клаус вече е на мнение, че стила, в който се изявяват, не е за него. 2017 г. настъпва с развода на съпрузите от популярната група, прекратили шестнадесетгодишния си брак. Въпреки това те остават в добри отношения, продължавайки да работят заедно върху сингъла "Roockie", който се появява през 2018 г. От тогава до сега бандата периодично обикаля света, за да изпълнява своите хитове, превърнали се в емблема на 90-те, пред тълпи от народ, изпитващи носталгия по отминалото време.

Ето какво се случи с всеки един от участниците в нея:

Лене Нистрьом

Снимка: Стопкадър YouTube

През 2001 г. 49-годишната днес норвежка, чиято емблематична татуировка във формата на птица с разперени криле, виждаща се върху ръката ѝ на първите видеоклипове, всъщност не е истинска, се жени в Лас Вегас за колегата си Сьорен, на когото впоследствие ражда две деца - момиче и момче, които кръщават Индия и Били. През 2017 г. двамата се разделят.

Докато все още се заедно, брюнетката издава солов албум - "Play With Me", който включва песента "It"s Your Duty". За нейно разочарование, парчето от компилацията, на което залага най-силно, така и не достига до музикалните класации. Ето защо тя започва да пише песни за други изпълнители, като например "No Good Advice", изпълнена от група Girls Aloud, която се озовава на второ място в британските чартове.

Сьорен Растед

Снимка: Стопкадър YouTube

Междувременно бившият ѝ партньор, който сега е на 54 г., създава своя банда, наречена "Lazyboy", изявяваща се в стил, определен от създателите ѝ като "Rhythm'n'Speak", както е посочено в официалния им сайт. В парчетата си те използват най-различни звуци и шумове, например записани гласове на случайни минувачи по улицата. Освен това в тях могат да бъдат чути любопитни факти, съвети за самопомощ и критика към съвременното общество, придружени от хип-хоп бийт.

Любопитен факт е, че групата променя своето название на "Lazy B", след като компания, изработваща дивани, предявява претенции към името, твърдейки, че първа го използвала за марката си.

Рене Диф

Снимка: Стопкадър YouTube

След като неуспешно се опитва да изгради солова кариера, през която издава песните "Let It All Out (Push It)" и "The Uhh Uhh Song", към днешна дата 55-годишният изпълнител, влязъл в ролята на Кен за видеото към "Barbie Girl", е основател и изпълнителен директор на компанията за бързо хранене "Diffood", както е отбелязано в страницата му в LinkedIn. Освен това, съдейки по профилната му снимка в платформата Twitter, отскоро променила името си на Х, той все още се изявява като DJ.

След като се разделя с Лене, той минава под венчилото с консултантката по здравословно хранене и начин на живот Рики Мая, дарила го с двама наследника. И макар бракът му да се разпада, в момента той не страда за случилото се, понеже неотдавна отново се ожени, като вторият му опит за щастие е с Линет Джо.

Клаус Норин

Снимка: Стопкадър YouTube

Малко се знае за последния член на Aqua, който сякаш потъва в небитието, след като през 2016 г. окончателно напуска групата, за да поеме в различна музикална посока. Според страницата на 54-годишния мъж в Wikipedia в момента той води спокоен живот в Лондон. Известно е обаче, че през 2001 г. се врича във вечна вярност на датската журналистка Сиги Мадсен. Въпреки намеренията, които има в сватбения си ден, музикантът не успява да изпълни дадената клетва към своята половинка и две години, след като синът му Елиът проплаква за първи път, той се разделя с нея, подавайки молба за развод. В професионално отношение Клаус вече се изявява под псевдонима Danny Red, като ремиксира музика на други изпълнители.