Сега Райън Гослинг може и да е един от най-харесваните млади актьори в Холивуд, макар че на 40 години мнозина биха подчертали, че млад вече няма нужда да се прикрепя към името му. Извън шегата, разбира се, Гослинг е доказал с ролите си, че има своето бетонирано място под светлините на прожекторите, въпреки че в личния си живот предпочита да стои далеч от публичност.

Вижте снимки на актьора >>

Той няма актьорско образование и като младеж е доста див, странен и дори проблемен. Вероятно в киното обаче и в очарователната си съпруга Ева Мендес, е намерил всичко, което го уравновесява, успокоява и вади най-доброто от него на големия екран.

Как започна всичко за Райън Гослинг...

Роден е на 12 ноември 1980 г. в Канада. Родителите му са Томас и Дона. Като малък страда от синдром на дефицит на вниманието и затова има проблеми в училище. Сбиванията са нещо, което е част от ежедневието на Райън в училищна възраст.

През 1993 г. се записва в клуб "Мики Маус", където са още Бритни Спиърс, Кристина Агилера и Джъстин Тимбърлейк. По онова време Райън и Джъстин Тимбърлейк са съквартиранти и дори майката на Джъстин е официален настойник на Гослинг за около половин година.

Райън и дамите на неговия живот...

Между 2002 и 2003 г. Райън има връзка с колежката си Сандра Бълок. Тя е с 16 години по-голяма от него, но за нея Гослинг по-късно казва, че е една от най-готините му приятелки. Другата е актрисата Рейчъл Макадамс, с която има връзка от 2005 до 2008 г.

Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс

Getty Images/Guliver Photos

Разбира се, тези изказвания на Райън Гослинг идват преди срещата му с Ева Мендес. През 2011 г. двамата сключват брак и Ева, която винаги преди това е казвала, че не се вижда омъжена с деца, изцяло променя визията си за живота. Двойката има две дъщери - Есмералда (на 6 години) и Амада (на 4 години).

Райън Гослинг и Ева Мендес

Снимка: Getty Images

Ева и Райън са изключително ревниви по отношение запазване на личния си живот далеч от публиката. Рядко ще намерите дори техни общи снимки или снимки с децата им. Въпреки това съпрузите винаги са показвали загриженост един към друг и са заедно вече почти едно десетилетие.

Райън и киното...

Дебютът в киното за Райън Гослинг идва през 1996 г. с "Frankenstein and Me" с Бърт Рейнолдс. Следват няколко години, прекарани в телевизионни продукции, които малко по малко затвърждават таланта му. Така чак до новото хилядолетие Райън чака ролята, с която да пробие на големия филмов пазар. Случва се през 2000 г., когато излизат два филма с негово участие - "Помни титаните" с Дензъл Уошингтън и "Твърда вяра" с Били Зейн. Именно втората роля прави впечатление на критици и зрители. През 2002 г. е премиерата на "The Slaughter Rule" и "Murder by Numbers" със Сандра Бълок.

Embed from Getty Images

Райън Гослинг и Сандра Бълок

През 2003 г. Райън Гослинг играе редом до Дон Чийдъл, Кевин Спейси и др. в "The United States of Leland". През 2004 г. излиза "Тетрадката", а Гослинг окончателно печели одобрението на зрителите.

Embed from Getty Images

Следват филмите "Stay" (2005) и "Half Nelson" (2006), а Гослинг е номиниран за "Оскар". "Пропукване" (2007) с Антъни Хопкинс, "Lars and the Real Girl" (2007) и "Blue Valentine" (2010) са следващите му проекти. Следващите заглавия с участието на Райън Гослинг са "All Good Things" (2010) с Кирстен Дънст, "Drive: Живот на скорост" (2011) с Кери Мълиган, "Оглупели от любов" (2011) и "Маската на властта" (2011) с Джордж Клуни, който е режисьор, сценарист и продуцент на филма.

През 2013 г. излиза филмът "Мястото отвъд дърветата", в който Райън си партнира със съпругата си Ева Мендес.

 

Следващите филми с участието на Гослинг, които правят силно впечатление са "Големият залог" (2015), "Любезните пичове" (2016), "Блейд Рънър 2049" (2017).

Определено един от най-големите хитове е лентата "Ла Ла Ленд" от 2016 г., в която Райън си партнира с актрисата Ема Стоун. За ролята си в този филм Гослинг печели "Златен глобус".

Интересни факти за Райън Гослинг...

Гослинг е джаз китарист.

Embed from Getty Images

По време на снимките на филма "Пропукване" от 2007 г., в който Гослинг си партнира с Антъни Хопкинс, за продуцентите е наистина трудно да открият Райън и да му дадат сценария. По това време той живеел някъде на палатка за около два месеца, по причини, които не желаел да разкрива. Е, хубаво е, че все пак са го намерили!

Режисьорът на хитовия филм с Гослинг "Тетрадката" - Ник Касаветис, го избрал за ролята, защото смятал, че Райън не е особено привлекателен, не бил като другите холивудски актьори, изглеждал му някак обикновен. Дори му казал:


"Искам ти да изиграеш ролята, защото не си като другите млади актьори. Не си красив, не си готин, ти си просто едно обикновено момче, което изглежда малко "смотано".

Райън Гослинг обича и умее да прави неща с ръцете си. Той сам сглобил колата си в "Drive", както и масата в "Тетрадката" - да, онази, на която се разгорещяват с Рейчъл Макадамс.

Сам си е направил татуировка, която трябвало да изглежда като чудовище, но тя прилича повече на кактус.

Embed from Getty Images

Кучето на Райън Гослинг ходи с прическа тип "гребен". Райън е споделял в интервюта, че веднъж го обръснал така за лятото и после, когато козината на Джордж започвала да расте, той ставал много неспокоен, докато не си получи желаната прическа отново. Какво да се прави - куче-пънкар!

Embed from Getty Images

Райън Гослинг с кучето си Джордж в шоуто на Джими Фалън

Райън Гослинг и бившата му приятелка Рейчъл Макадамс са родени в една и съща болница в Онтарио, Канада.

Бил е отгледан като мормон.

До 10-годишна възраст не ходи на училище, а се обучава сам вкъщи. Не е имал приятели и съученици.

На 17-годишна възраст заминава за Лос Анджелис, за да стане актьор. В първите си филми казва, че се е опитвал да имитира акцента на Марлон Брандо, защото неговият канадски акцент не му вършел добра работа.

Обича да плете.

Веднъж купил цял щанд с курабийки на момичетата скаути и ги раздал на хората по улицата.

Спасил и жена на улицата в Ню Йорк, която не внимавала, докато върви и щяла да бъде блъсната от автомобилите в тежкия трафик, но Гослинг успял да я дръпне от улицата и да я запази жива.

Друг път, отново в Ню Йорк, се намесил в бой между двама мъже и потушил напрежението.

Райън Гослинг се занимава и с благотворителност. Истината е, че той е странен, необикновен и има златно сърце.

Снимка: Getty Images