Много хора обичат да се хвалят и да казват, че маршируват в ритъма на собствения си барабан. Малцина обаче успяват да вложат парите си там, където е трябва, но не и Сара Мишел Гелар. Тя е новатор, икона, както и модел за подражание на младите жени вече близо 25 години.

Родена на 14 април 1977 г. в Ню Йорк, САЩ, американската актриса и предприемач, може би е най-известна с работата си в сериала "Бъфи - убийцата на вампири". Само на 4 годинки тя е забелязана и само няколко седмици по-късно участва във филма "Нахлуване в личния живот". Бързо следват и други проекти, сред които заглавията "Over the Brooklyn Bridge" и "Funny Farm".

Гелар започва да привлича почитатели с ролята си в тийнейджърската сапунена опера "Swans Crossing", а още по-голяма популярност придобива с появата си в хитовата поредица "Всички мои деца", чиито общо 22 сезона се излъчват в продължение на цели 41 години. В този период тя се състезава и като фигуристка, работи като модел, участва в десетки телевизионни реклами и изучава таекуондо - бойно изкуство, което използва в ролята на Бъфи.

През 1996 г. Гелар е избрана за главния персонаж в култовия сериал "Бъфи, убийцата на вампири", който дебютира на малкия екран през следващата година. Съчетавайки екшън-приключенски елементи, свръхестествени теми, силна женска роля и ярък хумор, той се превръща в международен хит. Успехът се дължи до голяма степен на самата Сара. В ролята на избраницата, на която е отредено да се бори с различни демони, вампири, върколаци и други подобни, заплашващи измисления град Сънидейл, Калифорния - тя пресъздава силата и решителността на младите дами, както и техните тийнейджърски конфликти и уязвимости. След седем сезона продукцията приключва през 2003 г. Докато играе Бъфи, Гелар добавя още заглавия в своята филмография, като култовата лента "Секс игри" от 1999 г., в която влиза в образа на изкусна интригантка. По-късно се появява в ролята на Дафни във филмовата адаптация на детския анимационен сериал "Скуби-Ду", в която за втори път след "Знам какво направи миналото лято" си партнира с Фреди Принц-младши, за когото се омъжва през 2002 г. в Мексико. Двамата имат две деца - дъщеря и син, носещи името Шарлот и Роки.

Сара и Фреди Приц-младши

Снимка: Getty Images

След края на "Бъфи" тя продължава да работи, но този път като озвучава анимационния сериал "Robot Chicken". Завръща се към редовна главна роля с психологическия сериал "Двойник", в който се превъплъщава в проблемна стриптизьорка.

Актрисата е съосновател на компанията "Foodstirs", която продава смеси за печене вредни вещества, подходящи за деца. По-късно издава готварската книга "Stirring Up Fun with Food".

Интересни факти за нея са, че и  двамата ѝ родители са евреи. През 1984 г., когато е на седем години, те се развеждат и тя е отгледана от майка си. Докато расте под нейните грижи, тя губи връзка с баща си, от когото остава отчуждена до смъртта му през 2001 г., а веднъж го описва като "несъществуващ". В началото на 2000 г. заявява: "Може да се каже просто, че баща ми не присъства в цялостната картина. Не съм умишлено уклончива по отношение на него, просто има толкова малко за казване".

Сара като Бъфи

Снимка: Getty Images

Освен че по това време е работещо дете, Сара се занимава с фигурно пързаляне, като завършва на трето място на регионално състезание в Ню Йорк. Тя също така се класира на четвърто място на състезание по таекуондо в "Медисън Скуеър Гардън" (има черен колан). Освен това получава частична стипендия, за да учи в "Columbia Grammar & Preparatory School", тъй като майка ѝ не е в състояние да плати пълната такса за обучение, заради което постоянно е тормозена.

Сара с колегите си от "Бъфи - убийцата на вампири"Са

Снимка: Getty Images

В интервю за в. "Independent" казва: "Бях различна, а това е единственото нещо, което не можеш да бъдеш в училище. Не разполагах с парите, които имаха тези деца". Гелар не присъства в клас през по-голямата част от учебните занятищ, тъй като е трябвало да работи по няколко актьорски проекта едновременно, като си спомня, че "през първия месец е имала повече отсъствия, отколкото се предполага, че трябва да имаш за цяла година".

"Казвах им, че имам проблеми с гърба и през цялото време трябваше да ходя на лекар", разказва тя.

След това посещава за кратко гимназията за музика и сценични изкуства, но отпада поради актьорски ангажименти. Учителите я заплашват, че няма да завърши заради постоянното си отсъствие от часовете, тъй като е заета да ходи на прослушвания, въпреки че получава добри оценки. Само че тя им показва, че грешат, като завършва последната си година с домашно обучение, тъй като прекарва по-голямата част от дните си на снимачната площадка на "Всички мои деца". 

Сара като Бъфи

Снимка: Getty Images