Борбена, целеустремена, усмихната и изключително интелигентна - това е Елица Гергинова, която спечели сърцата на потребителите в мрежата като една от участничките в конкурса на Dir.bg "Най-красива абитуриентка". Макар да има тежка съдба, Ели е напълно решена да осъществи всичките си мечти и да води пълноценен живот.

Снимка: Ани Йончева

Когато е на едва една годинка, родителите ѝ разбират, че тя има двигателни проблеми с долните крайници, заради които не може да проходи. Оттогава Ели започва лечение с рехабилитация и редица изследвания. Преди няколко години семейството ѝ дори предприема пътуване в чужбина, търсейки отговори на въпроси относно състоянието на момичето, които в България не успява да получи.

"Проведохме редица изследвания и прегледи в Германия. Видях в каква среда се живее там и със съпруга ми обсъдихме какво да правим. Взехме решение, че ще останем тук, за да може такива хора да са видими и да дадем старт на някаква промяна, което няма как да стане, ако тези хора не се виждат от обществото", споделя пред Dir.bg майката на Елица - Светослава Гергинова.

Още от детството животът на Ели е строго структуриран - тя спазва стриктен режим с упражнения и процедури. За съжаление обаче, придвижването ѝ е невъзможно без инвалидна количка, което създава проблеми и с нейното социализиране. Именно заради това родителите ѝ решават да я запишат в частно училище, където да е в по-сигурна среда.

"Както има хора с различен цвят на кожата, така има и хора в други различни състояния. Съответно, видът ѝ не означава, че тя не може да мисли като другите или не може да прави неща като другите", категорична е Светослава.

Снимка: Елица Гергинова/Личен архив

Самата Елица обаче разказва пред българския интернет портал, че в почти всичките ѝ години в училище са я смятали за различна и са странели от нея, което пък е провокирало голямата ѝ страст към книгите и четенето. Социалното ѝ образование обаче остава на заден план, тъй като заради затруднения достъп до градската среда Ели не може пълноценно да общува и да се среща с връстниците си.

"Тя има само една приятелка, но няма как с нея да са всеки ден заедно. Аз я карам до даден мол, отиват на кино, после я взимам. Иска ми се тази зависимост от мен като асистент да отпада, но няма как да стане. Другият момент за държавната помощ, която се получава за деца до 18 години - с нейната диагноза тя взима най-високата сума, сега вече, след като завършва училище, законът е такъв, че тази сума отпада, а държавата я третира като здрав, прав, зрял човек, който може да учи и да работи", посочва още майката на момичето.

Снимка: Ани Йончева

И макар да е човек със специални потребности, Ели притежава борбен дух, на който всеки би завидял.

"В момента тя не може да ходи самостоятелно, но може да плува. Миналата година се яви на международно състезание по плуване в Чехия, където взе два златни медала. Това ѝ е най-големият успех по плуване, а от състезания в България също има много медали", разказва Светослава.

Снимка: Елица Гергинова/Личен архив

И геройствата на Елица не спират дотук - сърцето ѝ е толкова голямо, че желанието ѝ да помага на другите си личи не само в обаятелния ѝ поглед, но и във всяко нейно действие. От малка тя е дарявала няколко пъти косата си, за да може с нея да бъдат изработени перуки за други деца.

И освен за историите от книгите на чуждестранни автори, в които потъва ежедневно, Елица си мечтае и за един пълноценен живот, в който се вижда като служител към някой от големите мобилни оператори. В училище най-много е харесвала предметите български език и литература и испански език, а вече гледа и към бъдещото си развитие.

Снимка: Елица Гергинова/Личен архив

"Смятам да запиша висше образование, свързано с информационните технологии. Насочила съм се към специалността "Телекомуникации", обяснява Ели пред Dir.bg. Споделя, че мечтае да използва в професията си испанския език, но специалността "Испанистика" не осигурява достатъчно бъдещо парично възнаграждение, което да покрива необходимите разходи в нейното състояние.

"Затова съм се насочила към телекомуникациите, защото са по-популярна професия. Виждам се да работя в един от мобилните оператори в България, защото са ми казвали, че те осигуряват грижа за такива хора като мен", казва Ели.

Абитуриентката е изключително благодарна на семейството си и на най-добрата си приятелка, от които черпи сили, за да е толкова борбена и да продължава своя житейски път с гордо вдигната глава.

"На хората като мен бих казала да се опитват, да се борят за своето място в обществото, за да може, където и да е било по света, те да бъдат приети като равноправни. В България трябва да се осигури на всеки един такъв човек да бъде диагностициран индивидуално и да се осигурят работни места за такива хора", гласи посланието на Ели към всички със специални потребности.

Снимка: Ани Йончева

Dir.bg попита семейството дали има необходимост от някаква помощ за Елица. Единственото, което родителите ѝ самата тя искат обаче, е да се даде гласност на проблемите на тези хора да се улесни животът им.

Като участничка в конкурса на българския интернет портал "Най-красива абитуриентка" Елица получава изключително много мили коментари, в които ѝ пожелават успех и я поздравяват за смелостта.

Защото, както казва майката на Ели - "има една много хубава фраза - че различните хора променят света - само различните".