Биляна Савова е една от 7-те вдъхновяващи българки, която видяхме на 15 юли, когато за втора поредна година се проведе събитието She's the One.

Вдъхновителката, както я наричат мнозина, е прекрасна жена с необикновена история. Тя е позната е като създател и арт директор на списание EVA, но прекъсва връзка с редакцията през лятото на миналата година. Сега е собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio и създател на фондация "МС - МОГА САМ. Идеолог и визионер е на програмата за личностна трансформация "План да Бъда".

Вижте снимки на Биляна Савова >>

Биляна Савова чува диагнозата Множествена склероза преди 10 години. Тогава звучи като присъда. Но днес я нарича "камбаната, която ме събуди". В момента е достатъчно силна, за да помага на другите в нейното положение да се изправят на крака.

По време на участието си в She's the One Биляна Савова ни разказа откъде черпи сили. Открива красотата на живота в крехките неща, в ефимерните неща, които съществуват кратко време.

Наскоро е сбъднала една своя мечта, когато е била допусната да наблюдава сърдечна операция, каквато самата тя е претърпяла два пъти досега. Казва, че това е най-красивото нещо, което е виждала някога -  да зърнеш как функционира сърцето ти.

"Смятаме го за даденост и едва когато нещо се случи, разбираш колко важно е то. Крехко, но същевременно много силно."

Снимка: Булфото

Много харесва думата вдъхновение, защото е много красива, а като графичен дизайнер често гледа думите, вместо да ги чува, а тази дума е красива и като изписване, и като звучене.

"Вдъхновение значи да дадеш дъх на нещо - идея, ситуация, човек, за да продължи напред."

Тя самата намира вдъхновение навсякъде. А хората я вдъхновяват да продължава да следва каузите и целите си с фондация "Мога Сам". Разбира, че тя е вдъхновение за много от тях по писмата, които ѝ пишат.

Биляна Савова категорично вярва, че ние хората не сме само физика, ние сме психика и дух и трябва да се грижим еднакво добре за всички "елементи", които ни съставялват.

По този повод разказа нещо, което е чувала от много мъдър човек:

"Човешката цялост може да бъде представена като два коня, колесница и кочияш. Единият кон е физическото тяло, другият е психиката, а кочияшът е духът. Той прави спойката между тях, така че трябва да се грижим за него."

Много хора, които са диагностицирани с множествена склероза, се обръщат към нея, защото знаят, че тя знае през какво преминават.

Като едни от най-важните уроци в живота си самата Биляна посочва срещата си в Хималаите, където е отишла, за да предизвика себе си, с алпиниста Дойчин Василев.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Най-ценният от тях е:

"Трябва да имаме предварително взети решения."

Запитайте се "Какво ще направя утре, ако... ми поставят диагноза рак например?"

В това тя вижда начин да се борим със страховете си.

На 35-37 години тя се озовава на ръба на това да загуби живота си. Избира да се лекувам с т.нар. нетрадиционни методи, с аюрведа.

"Според аюрведа причината за човешките болести е невежеството", си спомня, че е било едно от първите изречения, които е прочела за този метод.

И сега вижда, че това е наистина основната причина. Този начин на живот я води на пътешествията ѝ в Индия.

"Първо бяха пътешествия, а после се превърнаха в част от живота ми. Това е наистина трансформиращо. Трябва да се научиш на огромно търпение и приемане. Приемането и доверието са много ценни качества."

"Всичко завършва добре. Ако не е добре, значи това не му е краят" е любимата ѝ индийска мъдрост.

Снимка: Булфото

Успехът приема като удовлетворение. Казва, че това е единствената дума, с която може да го опише. Старае се да дава най-доброто от себе си и да чувства удовлетворение от резултата.

За да видите другите ценни съвети и целия одухотворяващ разказ на Биляна Савова, гледайте видеото от участието ѝ в She's the One.