"Едно от най-големите чудеса на Бога е да дава възможност на обикновените хора да вършат необикновени неща."

Хорас Джаксън Браун

Тази мисъл не ме напусна за миг, докато гледахме представянето на д-р Кристина Чачева в тазгодишното издание на конференцията She's The One, която се състоя на 15 юли в София Тех Парк.

Д-р Чачева бе една от 7-те дами, които споделиха своя опит, трудностите, през които преминава всяка една от тях, своята рецепта за добър живот и вдъхновение.

Вижте снимки на д-р Чачева >>

Тя лекува с грижа, човечност и с най-съвременни знания. Работи 10 години в отделение по пренатална диагностика на голяма клиника в Германия, но се връща в България и сега приема пациентите си в болница "Надежда" в София. Проследява новия живот още от момента, в който той е малка пулсираща точица, а в критичните моменти извършва изключително сложни операции на малкия човек, още преди да се е родил - тя е един от малкото ни специалисти по вътреутробни операции.

Д-р Чачева е абсолютното доказателство, че двете X хромозоми не могат да ѝ попречат да върши работата си максимално добре. За себе си казва, че е съвсем обикновен човек, но за много хора е Супергерой. В професията си прави всичко, на което е способна, за да стигне до добър изход. Макар че пренаталната операция е по-различна от всяка друга.

"При нея не виждаш пациента, не можеш да го упоиш, трябва да го дебнеш, да го хванеш и да го изненадаш. Това са много рискови операции. Един от най-големите рискове е да не успееш и да не отговориш на надеждите на хората", споделя младата докторка.

Снимка: Булфото

Кристина Чачева казва, че е постигнала всичко, благодарение на собствените си усилия и мотивация. Това е всеобщата формула за успех. Както в музиката.

"Не ставаш виртуоз в музиката, без да прекараш часове в свирене. Същото е и в хирургията."

Макар че специализира и работи повече от 10 години в Германия, тя прави избора да се върне в България и тук вижда много възможности за развитие.

"Но аз не се върнах заради това, а заради личното си щастие. Тук живея по-щастливо. Родината си е една и тя не се сменя."

В работата си тук е пренесла е отношението, издръжливостта и отговорността, като това да обясни на пациента за какво става дума, за да може да направи информиран избор.

Снимка: Булфото

Открива успеха у дома. Семейството е много по-важно от професията според нея. Има дете на 4 години, което изцяло поглъща времето ѝ вкъщи. Казва, че винаги е искала да разбира от физика, но в свободното си време и за удоволствие ходи на уроци по пеене.

"Аз съм един обикновен човек", завърши участието си в събитието д-р Чачева, но за всички присъстващи на She's The One и за нейните пациенти е ясно, че прави необикновени неща.

Снимка: Булфото

Събитието се осъществи с подкрепата на партньорите A1, Philip Morris Bulgaria, Вина PIXELS, "Крадецът на Ябълки", RiceUp! и White Water. Домакин: София Тех Парк.