Следваща героиня, която взе участие в приключението She's The One тази година, е Надежда Дерменджиева. Тя е абсолютен боец срещу дискриминация и насилие над жените и изпълнителен директор на българския фонд за жените.

Надеждата на Надежда са младите. Влюбва се в каузата като студентка и се посвещава да докаже, че феминизмът не е нещо страшно, свързано с "мустакати жени, които мразят мъжете". Тази жена е и един от хората, които не считат "феминизъм" за мръсна или неудобна дума.

Вижте снимки на Надежда >>

Тя иска да походи в обувките на Симон дьо Бовоар и никога няма да забрави историите, които е чула на горещата линия за жени, станали жертва на насилие. Говори за това "Без упойка" и превръща тъгата в ярост за промяна. И защото ценим смислените примери без филтър, Надежда  една от 7-те жени, които се качиха на сцената на She's The One - събитието на Dir.bg, което за втора поредна година ви среща със силните, успели и интересни жени на България.

За Надежда не бе проблем да заинтригува публиката с истински истории от собствения си живот и присъстващите не се притесниха да я засипят с въпроси.

"Чувствам се като сред свои и съм едновременно революционно настроена, заради случващото се в момента в България", бяха първите ѝ думи на сцената.

От нея научаваме, че случайно избира да следва гръцка филология, защото се е съмнявала, че няма да я приемат психология. В крайна сметка научава езика и си живее прекрасно в следващите 4 години, обикаляйки Гърция. Но когато идва времето за магистратурата, майка ѝ я съветва да се насочи към икономиката, а баща ѝ към дипломацията. Но тя не се поддава на влияния.

Снимка: Булфото

"Исках да уча моето нещо!"

"Не знаех какво е то. Една вечер отворих сайта на Софийския университет и попаднах на специалността "История на жените и половете". Представих си, че ще сме жени, които пием коктейли и си говорим за рецепти. Оказа се много различно. Първата ми лекция бе 5-часова - за правата на жените. Така разбрах, че съм феминистка".

Признава, че през годините е срещала и последователи, но и критици на дейността и вярванията ѝ.

"Много е важно да се борим за това, в което вярваме и да не сме неутрални във важни ситуации. Като човек активист, може да застанеш, без да искаш, на грешната страна".

Надежда Дерменджиева сподели и защо думата феминист не я притеснява, макар да я поставя в светлината на прожекторите.

"Не съм срещала обиди лице в лице, но в интернет доста. Гордея се. Това не е работа, призвание е", обобщи Надежда.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Макар често да се налага да обяснява какво е феминизъм, това не ѝ пречи.

"Феминизмът си има дефиниция - политическо, икономическо и социално равноправие между половете".

Снимка: Булфото

За да разберете защо жените не са по-лошите шофьори и че насилието над жени е вирус, по-страшен от коронавируса, гледайте видеото от участието на Надежда Дерменджиева в She's the One.