— Носиш ли си хавлията? — изведнъж попита Форд Префект.

Артър, който се мъчеше над третата си бира, се обърна към него.

— Какво? Не... Защо, трябваше ли? — Вече се бе отказал да се изненадва, явно нямаше смисъл.

Форд раздразнено цъкна с език.

— Хайде, пий — подкани го той.

За феновете на Дъглас Адамс и неговия "Пътеводител на галактическия стопаджия" този цитат навярно звучи съвсем познато. Всички галактически пътешественици също така знаят, че "хавлията е най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава".

Когато става дума за света на бирата - една друга необятна галактика, най-важното нещо е... вкусът. А задължителното, което трябва да носи със себе си галактическия бираджия са нестихващата жажда и желанието да опитва още и още от тази магична напитка.

Пътешествието в света на бирата е приятно, релаксиращо и емоционално. Но за да не бъдем само натрапници, а истински познавачи в този свят, е нужно едно информирано знание за напитката, като кои са най-популярните видове бира и кой вид с каква храна си подхожда най-много. Само така това пътешествие ще бъде истински гастрономически и галактически издържано.

Семейството на бирата е голямо и продължава да расте, като се умножава с нови и нови видове. Към момента в него има над 80 вида бира и още много подвидове.

Първа спирка от "Пътеводител на галактическия бираджия" - най-популярните видове бира

Портър и Стаут

Портърът води своето начало от Лондон и е първата бира, която се продава масово в търговската мрежа още от XVIII век. По време на Индустриалната революция той е напитката на работническата класа. По-силните му разновидности са се наричали стаут портър, а сега просто Стаут.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Бирите Портър са с тъмен цвят като нощта, а за да се постигне горчивината им обикновено се добавя доста хмел. Алкохолното им съдържание варива между 4 и 8%, но някъде в галактиката можете да намерите и по-силни.

Ейл и Битър

По същество те са една и съща бира. Битърът води началото си от Викторианска Англия и може да се сервира наливен само след няколко дни на кондициониране. Последното се извършва предимно в бъчви.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ейл и Битър се отличават с меден цвят, заради използването на тъмен малц, но има и златисти представители на този вид бира.

По принцип алкохолното им съдържание е под 4%.

Пилзнер

Бохемската бира, особено чешкият пилзнер, е най-популярна в целия свят. Вкусът на ароматен хмел хармонизира със сладостта на малца в Пилзнер бирата. На цвят тя е златиста до бледокехлибарена с блестящи мехурчета. Бирите Пилзнер се сервират с голяма бяла пяна.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Алкохолното им съдържание е между 4 и 6%.

IPA - India Pale Ale - Индийски светъл ейл

Този вид бира става известен като бирата за износ или светла бира, приготвена за Индия, правена във Великобритания от около 1840 г. Впоследствие става истински хит в целия свят и вече има много разновидности:

Английски индийски пейл ейл, Американски индисйки пейл ейл, Имперски индийски пейл ейл, Белгийски индийски пейл ейл, както и немалко подвидове.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По принцип това е пейл ейл бира със средно златист до медено-червен цвят.

Алкохолното ѝ съдържание, тъй като има вече множество видове пейл ейл, варира между 5 и 10%, а понякога и повече.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Втора спирка от "Пътеводител на галактическия бираджия" - бира и храна

Дали става дума за грил, сирена, салати и дори десерти, бирата може да е перфектната напитка към всяка храна. Всеки галактически бираджия обаче трябва да знае коя храна с кой вид бира да комбинира, за да бъде неговото гастрономическо изживяване най-приятно.

Портър и Стаут - тъмни бири, които са направени с печен малц и богати шоколадови аромати, се съчетават чудесно със сладки кремообразни десерти или с тъмни шоколадови десерти. Както и с един хубав стек на грил, риба, миди, сини сирена и дори кроасани.

IPA с пикантни ребърца на грил е истинска класика в жанра. Всъщност всички разновидности на Индийския пейл ейл се съчетават перфектно със свинско месо на грил, дивечово месо на грил, бекон, както и с тежки видове сирена. Силните хмелови бири изискват и храни със силен вкус, които да ги балансират.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако си мислите и за десерти, може. IPA с ванилов сладолед е отлична комбинация.

Пилзнер с риба и всякакви морски храни. При тази освежаваща и искряща бира, съчетанието с различни видове риба, всякакви морски храни - миди, стриди и други, както и с бекон или наденички на грил, е истински танц върху езика.

Плодови бири - хитът на сезона

В семейството на бирата има някои чудесни плодови и тръпчиви бири, които са перфектно допълнение към солени меса, приготвени на грил или пък домашно мариновани риби. Дивеч, суши, азиатски ястия, пастет, пиле са най-добри приятели с плодовите бири. Те, разбира се, могат да се пият и самостоятелно в горещ летен следобед, за който един студен Радлер лимон е просто съвършен, или в топлите вечери от юли до септември.

Последна спирка от "Пътеводител на галактическия бираджия" - отговор на ултимативния въпрос за смисъла на живота, вселената и всичко останало

В "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс двама програмисти дават задачата на най-големия суперкомпютър в галактиката - "Дълбока мисъл", да даде отговор на ултимативния въпрос за смисъла на живота, вселената и всичко останало. На Дълбока мисъл му трябват 7,5 милиона години изчисления, за да отговори: 42.

Макар и тази загадка да остава неизяснена и до ден днешен, ние имаме един много по-лек, по-приятен и не чак толкова претенциозен отговор, когато става дума за "Пътеводител на галактическия бираджия" и той е: 40 - толкова са видовете бира, които можете да откриете в Lidl и които ще направят вашето пътешествие в света на бирата и храната много по-приятно, защото "С бира грилът е по-вкусен".

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Материалът съдържа продуктово позициониране